Kapasitif desarjli punta kaynak

Başlatan z, 19 Ağustos 2008, 22:04:14

z

100uF...1000uF araligindaki bir kondansatoru 200V a kadar doldurup desarj akiminin tepe degerini bir kac yuz amperde sinirlayarak iki metal uzerinden kisa devre etmek suretiyle metalleri birbirine puntalamak istiyorum.

Bu iste siradan elektrolitik kondansatorlerin kullanilabilecegini sanmiyorum.

Bu tip makinelerin icini acan oldumu? Ne tur kondansator kullaniyorlar.
Kapasite ve voltaj degeri hakkinda bilginiz varmi?

@Kazimugur hocam. Yanlis hatirlamiyorsam bu konuyla ilgilenmistin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

elektronik

iki metalin birbirine yapışması için eriyip birbirine karışması gerekiyor erime noktasına kadar ısıtmak gerekiyor. punta makinaları çok düşük voltaj ve yüksek amperle çalışır. kondansatör ile bunun yapılabileceğini sanmıyorum olsa bile pek sağlıklı olmaz ve gereksiz yere fazladan enerji harcanmış olur. metalin ısınıp erimesi için uyguladığınız voltaja belli bir direnç göstermesi lazımki ısınsın burdaki (metalin) direnç nekadar yüksek olursa yani metalin iletkenlik oranı nekadar düşükse o kadar çabuk ısınır. uyguladığınız voltaj yükseldikçe metal üzerinde yeterince güç harcanmaz sadece enerji kaynağımızı kısa devre etmiş oluruz.

z

Sanayide sac isciliginde kullanilan punta kaynak makinelerini tarif ediyorsun.

Bahsettigim punta kaynak daha teknolojik sinifa girmekte ve iletken olan her turlu metali bir birine kaynatabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

bigbey

@Z konu ile bende ilgileniyorum. Sanırım metalin ısınmadan ve sadece metal üzerinden elektron sürükleyerek punta edilmesi gerekiyor. Bu nedenle düşük gerilim, yüksek amper olmalı ve akımın akıtılma süresi de çok önemli.
Punta edilen metallerden biri yoğun elektron akışı nedeni ile metal diğer metale sürüklenerek yapışıyor.
TA6R

KAZIMUGUR

Söz konusu yöntemi kullanan bir cihazı onarmıştım , reklamcı+tabelacı bir vatandaşın idi.
10*25*35 gibi (yaklaşık) bir kutu ve el aparatı vardı.Al levhaya Al vida (tepesi düz perçin gibi , diş çekilmiş vida) puntalıyordu."Civatalar" M4-M5 ve çeşitli boyda olabiliyor.El aparatında bir deliğe (metal - mandren gibi çok az boşluklu yuva) sokuluyor tepe kısmı dışarıda.Puntalanacak yüzeye sıkıca bastırılıyor.Sonra tetiğe (mikroswitch) basılınca gayet kuvvetli bir patlama sesi ile kaynak başladığı gibi bitiyor.Bağlantı çok sıkı ,ancak yırtılarak ayrılıyordu.
Sıkı bastırılmazsa ve ya yan tutulursa patlama daha şiddetli oluyordu ve değdiği nokta eriyip saçılmış -mini damlacıklar-görünüm veriyordu.
Kondansatörlerin bir ucu şase yani levhaya bağlı maşa , diğer ucu tetik + th yolu ile civataya bağlı.

Arıza tetikte ve onun iletime geçirdiği thyristörde idi.Alıcı gözle bakmadım ama , 4-5 yıl oldu ama aklımda kalanı şebeke kontrollü şekilde doğrultuluyordu (civata kalınlığına göre seçilen ayarın yapıldığı düğme ile).
Sonrada bu gerilimle kondansatörler dolduruluyor ve devreden ayrılıyordu.Kondansatörler , bildiğimiz smps kaynaklardaki gibi kondansatörlerdi.Sığa değerlerini hatırlamıyorum ama 400V değeri aklımda kalmış.Büyüklüklerinden hatırladığım kadarı ile -smpslerdeki gibi- 220u gibi olabilir.4-6 adet kadardı.Böyle anlatacağıma keşke değer verebilse idim .
Flashlari bilirsiniz.Aynı mantık demiştim kendi kendime.Kondansatör doldurulur 300V gibi ve tüpün üzerinde halkaya uygulanan az bir gerilimle atlama başlatılır ve bir anda ne varsa full deşarj.
Al+Al gibi yerlerde çok başarılı.Malum Al çok çabuk-incecik ama iyi yalıtkan bir örtü oluşturuyor-oksit-.Bunu yenmek için gerilim yüksek ve patlama bu tabakanın buharlaşması sanırım.Al ve ya bakır iyi ısı iletimi özelliği ile bölgesel ısınmaya pek imkan vermiyor.Isının yayılmasıda hoş değil.Ani deşarj bu işi kolaylaştırıyor.Bir kaç "kötü" özellik burada işi görüyor.
Dolu bir kondansatörün boşalma ya da gerilim uygulanan bir kondansatörün dolma hızı ve ani akımı çok yüksek,hızla düşse de çok yüksek ve gücün ani + noktasal uygulaması işi bitiriyor.
Smps kaynaklarda şebeke doğrultulur ve kondansatörler doldurulur.Ama bir püf noktası var.Bu işi bu cümlelerdeki gibi basitce yapmaya kalkarsanız anahtarınız anında yapışır.Çözümü,şebeke bir direnç üzerinden köprüye bağlanır ve cihaz açıldıkdan 3-5 sn sonra "tık" sesi ile tam devreye girer,tık sesi direnci kısa devre eden mini rölenindir.Kondansatör ön dirençle akım sınırlandırılmış halde doldurulur ve normal çalışmaya geçilir.
Bu prensip konumuzdaki cihazdada vardı.Ve kaynak makinalarından çok daha basitti.Hatta dimerle doldur thy ile boşat diye özetlenebilir.

Çok net bir açıklama yapamadığım için lafı geveleyip durdum galiba özür dilerim.Bir kaç sene önce bir konuda bir cümle kıstırdığımı hatırlıyorum dikkatinizden kaçmamış maşaAllah. :)

z

Sen de bir kac sene once bir konuya kistirdigin cumleyi hatirliyorsun.
Sana da Masallah.

Tristorun iriligi, akimi hakkinda bir seyler hatirliyormusun?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Flashlarda flash kondansatorleri yerine siradan elektrolitik kondansator kullanilirsa sorun oluyor diye hatirliyorum.

Turkiye'de, flash uygulamalari icin kondansator getiren firma varmi?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

KAZIMUGUR

Bir zamanlar MTTB fotoğrafcılık külübünü yönetirken flaşlarla çok uğraşıyordum.O gerilimde seçme şansımız olmuyordu zaten.Selanik pasajında ne bulduksa o.Gerçi o zaman bu günkü yolun ortasına kadar gelirdi o pasaj. :)
Üst katta opto elektronikde (itü lü Murat) yakışıklı şeyler olurdu.Özellikle aradığım gerilimin olası gerilimden olabildiğince yüksek oluşu idi.Zaten kondansatör arızası kurcalanmadı ise az olurdu.Genelde sargılar delinirdi.

Flaşlar da ve konumuz da şarj-deşarj çok ani olduğu ve sürekli çalışma olmadığı için kondanstörlerin seçiminin , endüksiyonlardaki kadar kritik olmadığını düşünüyorum.Ama bu konuda bir hesap ve ya test yapmış değilim.

Söz konusu cihazda 10A/1200V lik 4 thy vardı . Emin değilim ama tetikleri trafolu(mini sinyal trafosu) idi diye hatırlıyorum.
Kabza da 3 adet emniyet hatırlıyorum.Her iki eli de kullanmayı mecbur kılıyordu.Tam tersinden bastırmak için acuç içi ve tutulan yerde ,arkada ve tetikte olmak üzere 3 switch de çalışmazsa deşarj olmuyordu !!!

cenkara

Bende bu cihazı furada görmüştüm yalnız adamlar puntalanacak malzemenin (bakırdı galiba) krem yğunluğunda bir madde sürüyordu.
Yalnız ok sağlam olduğunu görmüştüm birde o patlama sesi geliyordu.

htellioglu

Z arkadaşım,
Kazım hocamın sözünü ettigi  punta makinesinden çalıştıgım işyerinde zaman zaman paslanmaz levha üzerine cıvata puntalamak amacı için kullanılmaktadır. Makina etiketinde 90W  güc çektigi yazılı. Makina ile 3...5 mm çapındaki özel yapım paslanmaz veya bakırdar işlenmiş cıvataları ( kullanılan cıvataların ticari adı piyasada  memeli cıvata olarak anılmakta ve kaynatılan cıvatanın başında yaklaşık 0.5mm çapında  0.5 mm yükseklikte bir çıkıntı var ) ,  paslanmaz levhaya kondansatör deşarjı ile kaynatıyor. Kullanılan cıvataların üzerindeki mevcut çıkıntılar bozuldugunda bu cıvataları tekrar istenilen mukavemeti saglıyacak şekilde kaynatmak mümkün olmuyor. Makina içinde 6 adet 10000mf/200v luk (onbin mikrofarat ) kondansator  60....190 V dc gerilim ile  doldurularak kaynatma gücü kontrolü yapılabiliyor.

z

Tamam iste aradigim bilgi buydu. 2 adet 1000uF yi 300V a sarj ettigimde memeli civatayi saca puntalayamamistim.

Zaten cikan patlama sesi de sanayidekilerin yaninda cok ciliz kaldi.

60 bin uf icin kapasitelere iyi para vermek gerekebilir. Bu makine 230 YTL civarindaymis.

Sanki ugrasmaya deymeyecek gibi.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com


ilkser

Merhaba,

Sihirli kelimeler saplama kaynak makinesidir.Bu şekilde google de arama yaparak bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kolay gelsin.
Uçmak,düşmeyi göze almaktır....

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

#14
Aklima takildi. Sigortayi attirmadan sebekeyi 1 kac mili saniyeligine kisa devre ederek 1000A akim cekebilirmiyiz?

300uH bobini sebekenin tam tepesinde 1ms calistirirsak akim 1000A'e tirmaniyor.

Sorum evdeki V otomatlar 1ms lik 1000A akim darbesinde atarmi? Evde prizimize kadar olan sebeke hatti boyle bir akim darbesine izin verir mi? (Sonucta hatlarin da bir direnci ve enduktansi var)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com