HI-TECH PICC LAZIMM...

Başlatan neotr, 11 Eylül 2008, 12:55:08

neotr

Arkadaşlar ben 16 serisi pic leri programlayabılmek için hı-tech kullanmayı dusunuyorum forumdakı lınklere baktım fakat neredeyse hepsı ölmüş link...

bu konuda link verebılcek arkadaş varsa sevınırım..
hepınıze kolay gelsın..

TURKSofTURKEY

Alıntı yapılan: "neotr"Arkadaşlar ben 16 serisi pic leri programlayabılmek için hı-tech kullanmayı dusunuyorum forumdakı lınklere baktım fakat neredeyse hepsı ölmüş link...

bu konuda link verebılcek arkadaş varsa sevınırım..
hepınıze kolay gelsın..

...En Yakın Zamanda Ekleyeceğim...
Gönül'ü Sözle, Sevgi'yi Saygıyla, Aşk'ı Sâdakâtla, Dost'u Güvenle, Para'yı Azimle Elde Et!  Vatan'a Millet, Millet'e Bayrak, Bayrak'a Kan, Kan'a Can, Can'a Canan Gerek!  Lütfen Türkçemizi Düzgün Kullanalım!

neotr

şimdiden teşekkürler ilgin için programı sabırsızlıkla beklıyorum :)

onurksp

http://rs250.rapidshare.com/files/144354674/pic_c.rar

registerıda içinde register yapmassan 20 günlük txt de verilen adresi aç anlarsın zaten.Kolay gelsin.

KAZIMUGUR

Hi-Tech sayfasını buldun ama çalışan linkleri bulamadın ?
Kaç tane lazım ?

https://www.picproje.org/index.php/topic,107&postdays=0&postorder=asc&start=100

neotr

Kazım ugur verdıgın lınlerden hi-tide yı kurdum ve picc 9.50 yı kurdum
fakat derlerken actıvasyon hatası verıyor.
aktıvasyon u 666666 koduyla yapınca  basarılı bır sekılde active edıldı dyor ama derleyınce gene aynı sonuc actıvate hatası...

işletim sistemim vista bundan kaynaklanan bır sorun olabılır mı?

onurksp

Alıntı yapılan: "KAZIMUGUR"Hi-Tech sayfasını buldun ama çalışan linkleri bulamadın ?
Kaç tane lazım ?

https://www.picproje.org/index.php/topic,107&postdays=0&postorder=asc&start=100

bunu banamı yazdın anlamadım ama ben bunu foruma cevap yazmadan önce upload etttm.Verdiğim linkte çalışıyor.

KAZIMUGUR

İşaret ettiğim sayfadaki linklerden bazıları 2007 tarihli ve hala çalışıyor.
Geçen süre boyunca başka linklerde verdim.Hepsini de denedikten sonra veririm.İzleyenler bilir bir kaç programı öylece verdiysem denemedim diye belirtirim.
Hangisini kurduğunuzu tam belirtmediğiniz için doğrudan cevaplayamıyorum.Genel yazacağım.
Hi-Tide zaten ücretsiz.Onda sorun yok.
Std ve Pro ların hangisi olursa olsun kurulumdaki şifre kutucuğuna yazacağınız 5 haneli sayıyı hiç itiraz etmeden kabul eder ve kurulur.
Örneğin 12345 yazdığınız an "next" butonu aktifleşir ve devam edersiniz.
Lakin derlerken nanik der.Bir akıllı senmisin gibisinden ilginç bir cevap verir. :)
Verdiğim dosyalarda ayrıca , kürek dediğimiz "patch" ler var , onları usulüne uygun kullanmaz iseniz olmaz.
Pach ler kurulum yerinde çalıştırılır ve olumlu mesaj verdi ise işlem doğru yapılmıştır.Kurulduğu yere gereken bir kaç dosyayı ekleyiverir.Sonra gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Mesajları okursanız bazı uyarılar var.Bu uyarılar program hatalarına değil versiyon farklarında aynı satır yazılımların yeterli olmadığına farklı komutların gerektiğine işaret içindir.

Başlığı açan arkadaşımız az üstteki sabit başlığı görememiş ufaktan çattım hepsi o .Çünkü bir yıldan eski olanlardan sadece biri çalışmıyor.Yakın zamanda verilenler zaten 4shared den ve ben silmedikçe oradalar.
Son zamanlarda forum sayfalarına kısaca göz gezdirmeden eski versiyonları yeni gibi veren linkler çoğaldı.Lakin yine de paylaşım için yapılan her hareket koşulsuz kıymetlidir.Teşekkür ederiz.

Edit : Yeni kullanmaya başlayan arkadaşlara std versiyonları denemelerini öneriyorum.

Erol YILMAZ

Fırsattan istifade; Hocam, 9.60 PL3 Pro dan verim alabildik mi ?

KAZIMUGUR

Çoğu yazılım doğru çalışıyor.
Diğer başlıkda resmini verdiğim program satırları aynı.Hatasız her iki versiyonda derliyor.Proteus çalıştırıyor ama std nin yazılımına bir kaç uyarı veriyor hepsi o.Pro nun hataları ise çalıştığı müddetce artıyor,3000-5000....Resimde görülen hatalar eeproma yazma rutininin eksik olduğu yönünde.Bana denk giden hata bu.Eeproma yazmayı denemeseydim farkına varamayacaktım.@arslan74 hocamızın bazı mesajlarında eski versiyonlardan verim aldığını ve onları kullandığını belirtmesindeki neden bu olmalı.Malum o , bu konularda üstad.
Hatanın versiyonda olabileceğini düşündüm.Pronun eski versiyonlarını kurdum.Aynı şekilde aynı hataları alınca program hatası değil kullanım hatası olabileceğini düşündüm.
Dolaştığım sayfalardan birinde eeproma yazmak için aşağıdakiler yazılmış.
Oysa hi-tech pdf lerde eeproma yazma ,basitce, eeprom_write(adres,veri) şeklinde.Eeproma yazmak için pic in adeti gereği bekleme gerekiyor.Ya biz yazacağız ya da derleyici zaten ekliyor.Bu süre zarfında interrupları kapatmak , yazma bittikten sonra açmak gibi konular var.
Pro ekleri yapmıyor ve bizden bekliyor.
Bu sadece epromla ilgili olanı.Başkaları da olabilirmi , kullanım kılavuzları farklımıdır diye biraz dolandım ama ele gelir bir şeyler bulamadım.

//-************** EERead *************** 
unsigned char EERead(unsigned char Addr) 
{ 
   RP1=1; 
   RP0=0; 
   EEADR=Addr; 
   RP0=1; 
   EEPGD=0; 
   RD=1; 
   while(RD==1); 
   RP0=0; 
   return EEDATA; 
} 

unsigned int EERead_Db(unsigned char Addr) 
{ 
    unsigned char RdByteLo,RdByteHi; 
   unsigned int rddbtmp; 
   RdByteHi = EERead(Addr); 
   RdByteLo = EERead(Addr+1); 
   rddbtmp = RdByteHi; 
   rddbtmp = rddbtmp << 8; 
   rddbtmp += RdByteLo; 
   return(rddbtmp); 
} 

//-************** EEWrite *************** 
void EEWrite(unsigned char Data,unsigned char Addr) 
{ 
   GIE=0; 
   EEADR=Addr; 
   EEDATA=Data; 
   WREN=1; 
   EECON2=0x55; 
   EECON2=0xAA; 
   WR=1; 
   while(WR==1); 
   EEIF=0; 
   GIE=1; 
} 

void EEWrite_Db(unsigned int Data,unsigned char Addr) 
{ 
    unsigned char WrByteLo,WrByteHi; 
    WrByteLo = Data; 
    WrByteHi = Data >> 8; 
   EEWrite (WrByteHi,Addr); 
   EEWrite (WrByteLo,Addr+1); 
}

neotr

Arkadaşlar ben hit-tech 9.60 PL1  ve tide 3.15 kurdum fakat forumdakı bazı ornek programların bazı noktalarında bende hata verıyor bu neden olabılır.

#include <htc.h>

void
main(void)
{
   PORTB=0x00;            
   TRISB=0x00;         
   CMCON=0x07;         
   //PORTA=0x00;      
   TRISA=0xFF;         

for(;;)
   {         
      PORTB=PORTA;      
   }

}

kod cu fakat verdıgı hata,

**** Build of configuration Release for project asd ****

**** Internal Builder is used for build               ****
C:\Program Files\HI-TECH Software\PICC\STD\9.60\bin/picc --chip=16F877 --ide=hitide -q --opt=none -c -G -M --asmlist --warn=0 --char=unsigned --double=24 --opt=+9 --opt=+asm --opt=+space -omain.obj ..\main.c
Error #192: ..\main.c; 8: undefined identifier "CMCON" (col 1)
Build error occurred, build is stopped
Time consumed: 2169  ms.

Gurkan-Demirbas

877'de CMCON yoktur !.... ondan hata veriyor
ADCON1=0x07;

yazıp denermisin?
GürkaN

neotr

Evet senın dedıgın gıbı yaptım ve çalıştı...

bende senın gıbı dusunmustum ama ben 18f877a nın datasheet  ınden
kontrol etttım bu sayede sen dıyınce 877 ındırıp baktım CMCON 877 de yok 877A da varmıs teşekkürler yardımın ıcın...

Gurkan-Demirbas

877A'da CMCON'un başlangıç değeri (default) 07 hex'dir yani comparator off değeridir. CMCON=0x07 yazmak kötü demiyorum, sağlama almak için olabilir ama ben şimdiye kadar hiç gerek duymadım.

877 ve 877A'da CMCON'dan daha önemli birşey var, o da A/D convertor module.
ADCON1'in default değeri 00 hex'tir ki bu değer tüm Analog pinlerini Analog in olarak şartlar. Eğer A/D module kullanılmayacak ise (Hem 877 hem de 877A için konuşuyorum) ADCON1=0x07 yaparak tüm analog pinler Digital olarak şartlanmalıdır. Aksi taktirde sağlıklı çalışmaz

==> Senin yazdığın bu programın ADCON1=0x07 olmaksızın protoboard (veya devre) üzerinde çalışacağını sanmıyorum.
GurkaN

neotr

gurkan yardımın ıcın teşekkürler...;)