optik ileri geri sayıcı

Başlatan erkmenliharun, 18 Eylül 2008, 22:19:25

erkmenliharun

Arkadaşlar ileri geri sayıcı için optik devre lazım.ileri uçu geri uçu yön taini için birde clok girişi devrede mause kullanılan ir diyot ve alıcı ve ona benzer delikli makara kullanmayı düşünüyorum.böyle bir devreyi nerden bulabilirim.tşk

ipek

en basiti
http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_ckt10_1.htm

iğtediğin kadar 192leri çoğaltarak uzatabilirsin

site içinde bobin sarma diye falan arat olması gerekir

erkmenliharun

cevabın içi tşk Bana sayıcı değil sayıcı hazır sadece optik kısmı lazım

erkmenliharun

bu konuda cevap vercek yokmu arkadaşlar

microcozmoz

Bir projede hurdacıdan aldığımız fotokopi makinası içerisinden çıkan opto çiftini kullanmıştım..

CNY70 optosunu kullanabilirsin..Google amcadan arattığımda karşıma çıkan ilk linkte anlatımı var..

http://www.robot.metu.edu.tr/dokumanAc.php?id=6

Ayrıca forumda CNY olarak aratma yaptığında bazı sonuçlara ulaşabilirsin.
"Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."

erkmenliharun

bu optik malzemeye yön tayinini otamatik nasıl yaptırabilirim.

sezgin05

Yapmak istediğiniz şeyi tam olarak anlamadım ama bu iş için rotary encoder manıtığını kullanmanız gerekli.Eğer elinizde yukarı+aşağı+yön girişleri olan hazır bir devre varsa bunun girişine uygun bir devre tasarlamanız gerekecek.Hazır olarak bulmanız zor.Bunuda 2 adet infrared alıcı verici ve picli bir devre ile yaparsınız.Biraz daha açıklarsanız daha fazla yardımcı olabilirim..

erkmenliharun

şöyle açıklayayım sonsuz bir vida elle döndürülecek bu vidanın ucuna delikli bir daire seklinde saç bu vidayı döndürdükçe mesafe ayarı göstergeden mm şeklinde ukunacak kesilecek parcanın buyunu ölçmek için kullanılacak.elektronik bilğim fazla yok. yok derken tabi pice program yazmak ve devre tasarlamak ğibi biğim yok ama diğer geri kalan tamirat ve diğer kalan ları yaparım.umarım açıklayabilmişmdir yardıını bekliyorum.tşk

sezgin05

Benzer bir projeyle daha önce bende uğraştım ama yarım kalmıştı. Mermer kesim atölyelerinde benzer bir sistem var.Ama mekanik switchlerle kalınlık ayarı yapılıp sistem tek yönlü olarak saydırılıyor.Ben bunu dijital olarak yapmak istedim. Ama nemden tozdan dolayı optik encoder pek düzen vermedi.Sizin işinizdede çapak-talaş olacaksa optik encoderdan vazgeçin derim.Bunun yerine kapalı veya manyetik türden bir encoder seçin.Gelelim elektronik tarafına.
Sizin elinizde bir sayıcı olduğunu varsayalım.Sizin vidalı milin diş adımına göre digital ekranda gösterilen değeri nasıl senkron edeceksiniz?
Bence sistemi komple baştan tasarlamak lazım.
Hazır başlıkta açılmışken  projeyi ortada yapalım...:)

erkmenliharun

optik kısmını kapalı olacak çapak olmayacak ğiyotin usulu bıçaklı olacak optik   sacınık delik işine gelince cıvata diş aralığı diyelim 2,50mm 1 turda göstergemiz 1 mt 2 cm 3 mm 4 m   4 haneli  oldugunu düşünürsek    10 micro 1 mm 25 micron 2,50 mm o zaman saçımızda 25 eşit aralıklı delik oldugu zaman işimizi ğörecektir. tabi birde ileri vede geri dünüşlerde hata cıkmaz ise iş ğörür bence.

KAZIMUGUR

Hazır bir şeyler kullan , aşağıdaki gibi.

http://www.ctl.com.tr/html/rotary_encoder_lar.html

Bir çok marka ve fiyat var...

sezgin05

Bencede hazır encoder kullanmak lazım.Hatta hazır vida&somun kullanıp senkron işini yazılımla halletmek lazım.Hocam mekanik olarak olayı halledin gerisini burda yaparız...
Bu arada vidalı mili elektrik motoruyla döndürmeyi düşündünüzmü...

erkmenliharun

mekanik hazır üstündeki mekanizmayı kullanacagım 5 v bir akü kullanmayı düşünüyorum. motor kullanmayacağım.

sezgin05

O halde ilk numune projeyi yapalım.Fazla abartmadan 16F628 ile 4 digit Rotary Encoder sayıcı yapmaya başlıyorum. Eklemek istediğiniz başka bir özellik varmı..Hafıza-reset-set....?

erkmenliharun

Sezğin 05 hocam uyğundur.eğer ğösterğede yapıla bilirise bir gercek mt 2 resetten sonraki ayarlanan mt bir ekranda çift mt yani zor olacaksa uğraştıracaksa pek de önemli değil.Peki opti kısmı halledebildimi hocam bir elektronik derğide okumuştum kabaca çalışma pirensibini yazmışlar.bir ır diyot 2 tane alıçı ır diyot mekanizma hareket etmeye başlayın ışığı  ilk diot alyor daha sonra ikinci diyot buna göre yön tayini yapıyormuş.tkş