PIC için donanım ipucu (MCLR-RESET)

Başlatan elektromer, 19 Eylül 2008, 21:24:05

elektromer

Merhaba Arkadaşlar,

Uzunca bir aradan sonra, tüm foruma merhaba...
Şimdi ekleyeceğim konu için uygun başlık aradım ve en uygun yerin burası olacağını düşündüm.

Kendi tasarımlarımda sürekli ve emniyet amaçlı kullandığım RESET tasarımını sizlerle paylaşmak istedim.

Hepinizin bildiği gibi, PIC'in normal durumda çalışabilmesi için MCLR (RESET) ayağının +5V seviyeye (Tercihen bir direnç aracılığı ile) çekilmesi gerekmektedir.

Ama şebeke geriliminin sık sık dalgalandığı veya kesildiği yerlerde Mikro Kontrolörler ile çalışıldığında çok sık rastlanan durumlardan biride Mikro kontrolörlerin zaman zaman istenilenin dışında davranmasıdır.

Bu tür olayların önüne geçebilmek için değişik RESET devreleri mevcuttur. PIC mikro kontrolörlerin datasheet'lerini dikkatlice inceleyen arkadaşlarım bunları görmüştür.

Ayrıca bazı PIC'lerde bu tür besleme geriliminin dalgalanması durumunda PIC'i RESET leyecek BROWN-OUT dedection adı verilen iç donanımlarada sahiptirler. Eğer yaptığınız projeniz profesyonelce ve bu tip sorunla karşılaştığınızda çok kararlı davranmasını istiyorsanız tasarımlarınızda kullanabileceğiniz harici RESET entegreleride mevcuttur.

Yaptığınız projeniz yapısı gereği, değişken zamanlarda farklı akım harcamaları oluyorsa bu değişimler esnasında besleme geriliminizin anlık olarak düşmeside kaçınılmaz olacaktır. Bunu engellemek için regüle çıkışına yüksek değerli kondansatör bağlamanız beslemenizin çökmesini engelleyebilir. Ama Endüstriyel kontrol amaçlı bir proje üzerinde çalışıyorsanız istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Bunun önüne geçebilmek içinde bazı PIC'lerde bulunan "BROWN-OUT" fonksiyonunu kullanmak isterseniz, kararlı akım çeken devrelerde iyi sonuçlar verecektir. Ama anlık dahi olsa ani olarak yüksek akım çekilmesi durumunda, "BROWN-OUT dedection" çok hassas olduğu için gerekli olmayan durumlarda bile PIC'i RESET'leyeceğinden yine istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Aşağıda devresini vermiş olduğum RESET devresi bir çok yerde sizin yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

Devreye besleme geriliminin ilk uygulanması esnasında (Bu genel olarak ciddi besleme dalgalanmaları için geçerlidir.) voltajın +5V seviyesine gelene kadar milisaniyelerle ifade edilsede bir zaman alacaktır. Bu zaman zarfında PIC'in çalışmayıp RESET durumunda kalması tercih edilir.

Devreyi incelediğiniz zaman şemada görülen R1 ve C1 elemanları ile belirli bir zaman gecikmesi sağlanır. Bu da PIC'in kararlı bir başlangıç sağlaması için yeterlidir. Beslemenin kesilmesi veya belirli bir zamandan fazla kesintiye uğraması durumunda ise C1 kondansatörü üzerinde depolanmış enerji D1 diyodu aracılığı ile devreye aktarılarak C1 kondansatörü deşarj edilir. Bu durumda enerji tekrar geldiğinde tekrar R1 ve C1 ile zaman gecikmesi sağlanmış olur.

Devrede bulunan R2 direnci ise yine "Akım sınırlama" amaçlı olarak eklenmiştir.



Dilerim bu verdiğim bilgiler arkadaşlarım için yararlı olur.

NOT: Burada paylaşmaya çalıştığım bilgilerin eksikliği veya yanlış yönleri var ise arkadaşlarımın hoşgörüsüne sığınıyorum.

Saygılarımla....
Her şey gönlünüzce olsun..