k veya j tipi thermocouple için tavsiye

Başlatan erkan614, 23 Eylül 2008, 16:45:32

erkan614

iyi günler arkadaşlar
k veya j tipi thermocouple dan sıcaklık bilgisini okumak istiyorum bunun için boarda genelde ad594 ve max6675 entegreleri tavsiye edilmiş. fakat bunları bulmak zor ve çok pahallılar 30$ sözünü okudum bir yerde,

thermocouple okuma işini ucuz yollu nasıl halledebilirim?
hassasiyet +-2 c. derece

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Klein

özel bir adc kullanmana gerek yok. Eğer amplifikatör kullanmayacaksan 16bit ve üzeri bir adc kullanmanı öneririm. Eğer amplifikatör kullanacaksan istediğin çözünürlük için 10Bit adc bile yeter.


erkan614

siz en son nasıl bir performans aldınız paylaşırsan sevinirim

mikromuh

Slm,Devreden aldigim performans konusunda supheliyim.Bu tarz amplifier devreleri nerdeyse herseyden nem kapiyor ve sonucu etkiliyor.Ama dediginiz gibi +-2 derecelik bir olcum yapacaksaniz. Semanin ust tarafinda bulunan cold-junction kismini cikartin.Bunun yerine ortam sicakligini lm35,ds18b20 gibi bir sensor kullanip olcun. Ofset gerilimi yuksek olan bir opampli devre kurabilir yada bu semayi kullanarakta termocupul sicakligini bulduktan sonra gercek sicakligi hesaplayin.

Ama kalite isterseniz,kesinlinkle bir termokupul ayarinda kullanilan cihazlardan bulup devrenizin girisine uygulayip hesaplamalarinizi yapip mikrokontrolorde sicaklik tablonuzu olusturun.Boylece devredeki opamp,direnc,vb.hatalari da goz onune alarak bir sicaklik tablosu olusturmus olursunuz.

OG

Alıntı yapılan: "erkan614"iyi günler arkadaşlar
k veya j tipi thermocouple dan sıcaklık bilgisini okumak istiyorum bunun için boarda genelde ad594 ve max6675 entegreleri tavsiye edilmiş. fakat bunları bulmak zor ve çok pahallılar 30$ sözünü okudum bir yerde,

thermocouple okuma işini ucuz yollu nasıl halledebilirim?
hassasiyet +-2 c. derece

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
Bu kadar olur, bu benim az sonra yazacağım soru idi. Evet ben de çözüm arıyorum.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

erkan614

http://rapidshare.com/files/147823662/TC2.DSN.html

burdaki devreyi forumda birisinin verdiği pdf den kopyaladım max430
rf ile oynanarak ölçülen max sıcaklık değeri değiştirilebilir bana 600 C çok bile tabi proteusta denemek tam tatmin etmiyor iki devrenin elemanlarını alıp gerçek denemeler yapmak lazım.
yarın işyerinde enda etc4420 ve delta dtc2000r lerin içini açıp ölçüm için ne kullanmışlar diye bi bakıcam.

peki 1b51 ve muadillerini hiç kullanmıyoruz 100 $ adedimi yoksa 1000 adedimi?
http://www.analog.com/en/other/ios-subsystems/1B51/products/product.html

edit: OG hocam sizin kalbiniz temizmiş

erkan614

LM221 and LM321 Preamplifier Applications
Written by BuSan  
Friday, 21 September 2007

The LM221 and LM321 series are precision preamplifiers designed to operate with general purpose operational amplifiers to drastically decrease dc errors. Drift, bias current, common mode and supply rejection are more than a factor of 50 better than standard op amps alone. Further, the added dc gain of the LM221 decreases the closed loop gain error.

Figure 1. LM221 or LM321 Thermocouple Amplifier Application Circuit with Cold Junction Compensation

Figure 2. Gain of 1000 Instrumentation Amplifier with LM108 and LM321

Figure 3. High Speed LM321 or LM221 Inverting Amplifier with Low Drift

national firmasının bilgi sayfası
http://www.national.com/analog/sensing/temperature

Thermocouple Calculator
http://www.geo.umn.edu/people/researchers/withe012/IgorIndex.htm

op07 li başka bi devre
http://www.elecfree.com/electronic/simple-thermocouple-amplifier-by-op07/

elektrodesign

Thermocouple Thermometer Features A 1-mV/°F Output
Contributing Author  |   ED Online ID #6179  |   October 18, 1999
Article Rating:
An inexpensive, battery-powered, cold-junction-compensated, thermocouple thermometer with an output of 1 mV/°F can be constructed using type-K thermocouple wire. Because type-K thermocouple wire has a relatively linear output characteristic, only an ice-point reference and a scaling factor are necessary to produce an output that can be measured with a digital meter.
By plotting the thermoelectric voltage versus temperature, it can be seen that the slope of the type-K thermocouple approaches a constant over a range of −0° to 500°F. The best straight-line fit between −40° to 500°F yields the equation:
Y= 0.226X − 0.707
where Y is the thermoelectric voltage in millivolts and X is the temperature in degrees Fahrenheit.
Solving the equation for X and multiplying by 101 for the gain of the inverting amplifier, the following equation can be derived:
X= (101Y+71.4) / 22.8
Therefore, by adding 71.4 mV to the thermoelectric voltage (101Y) and dividing the summed voltages by 22.8, 1-mV/°F output can be obtained.
The circuit shown performs this function by adding a cold-junctioncompensated voltage to the thermocouple (LT1025) and amplifying the output by 101 (MAX430) (see the figure). Then 71.4 mV is added (via the LM336 and associated circuitry) to the amplified signal and the voltages are summed together in the summing amplifier (LF356). Finally, the output voltage is divided using a 15-turn, 10k potentiometer.
To calibrate the circuit, use a digital voltmeter and adjust the 200-Ω 15-turn potentiometer until the meter reads 71.4 mV. Then obtain high-quality thermometer and connect a digital meter to the 10k, 15-turn output potentiometer and adjust it until it reads the same temperature as the thermometer.
A more acurate way to calibrate the circuit is to immerse the thermocouple in a foam cup filled with ice water (32°F) and measure the output at pin 6 of the inverting amplifier (MAX430). Then repeat the procedure using boiling water (212°F). After that, plot the thermoelectric voltage versus temperature. When this is completed, a straight-line equation between these two points can be derived. This will give a more accurate value of b, the y intercept. Finally, adjust the 200-Ω, 15-turn potentiometer until the meter reads the same value as b. The adjustment of the 10k potentiometer is performed as described above.
This method takes into account the small thermocouple voltages generated wherever dissimilar materials are joined together. They can be generated where the thermocouples are soldered to the circuit board, or can even occur at the junction between the IC package and sockets.
The circuit was optimized to measure temperatures from −40° to 500°F, although higher temperatures up to 1800°F can be measured with lower accuracy. The circuit is ideal for many HVAC, automotive, or laboratory applications.

User Input muxing & Thermocouple Amp., etc.

Another mux, U3 is used for logging externally sensed data which include three K-type thermocouple channels (TC1 to TC3) and three 0 to 5 Volt analogue inputs U1 to U3.
A single op-amp U6A with a gain of 101 amplifies the signal from all the thermocouples. This amplifier is single ended and is thus a compromise as better performance results from a differential input amplifier (but there is a lack of space on the Y2 connector for more input pins). C402 provides some measure of thermocouple filtering. Note that software processing and filtering of these signals, and the thermistor signal, is required to produce a measure of the temperature sensed by the thermocouple(s).
Analogue user inputs U1 to U3 have a very simple filter, as does the H+ Sense input. The Rsense input was originally intended for L1H1 calibration resistor sensing but this has been dropped and the J3 link should be fixed in the 1-2 position so that user input U3 can be correctly sensed.


http://www.linear.com/pc/productDetail.jsp?navId=H0,C1,C1154,C1073,P1232

timpati

harici parazitlerden korumak için devrenin TC girişlerine küçük bir bobin ekleniyor sanırım. elimde opamplı bir devre çizimi olacaktı, zamanında endüstriyel bir cihazın onarımı için şema çıkarmıştık. bulur bulmaz siteye eklerim.
why mr. anderson, why ?

smyomekatronik

S.A.

İşyerindeki sıcaklık ölçerin içini açtım ne var diye,içinde opamp vardır diye beklerken bir tane 4070 bir tane 7106 çıktı.TC için opamp gerekli değil herhalde adamlar yaptığına göre.

Maxim

Alıntı yapılan: "smyomekatronik"S.A.

İşyerindeki sıcaklık ölçerin içini açtım ne var diye,içinde opamp vardır diye beklerken bir tane 4070 bir tane 7106 çıktı.TC için opamp gerekli değil herhalde adamlar yaptığına göre.

kim bilir kaç derece hatalı ölçüyordur o ?

KAZIMUGUR


erkan614

dün delta dtc2000r nin iç kısmını açmıştım op2177 gözüme çarptı op amp olarak yanında iki tane d523 vardı sanırım dijital pot calibrasyon için kullanılıyor olabiir.
rtd içinde bi şeması var pdf inde
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/analogdevices/427924073OP1177_2177_4177_b.pdf
A High-Accuracy Thermocouple Amplifier
A thermocouple consists of two dissimilar metal wires placed in
contact. The dissimilar metals produce a voltage
V TC=α(TJ−TR)
where TJ is the temperature at the measurement of the hot junction,
TR is the one at the cold junction, and  is the Seebeck coefficient
specific to the dissimilar metals used in the thermocouple. VTC is the
thermocouple voltage. VTC becomes larger with increasing temperature.
Maximum measurement accuracy requires cold junction compensation
of the thermocouple as described below.
To perform the cold junction compensation, apply a copper
wire short across the terminating junctions (inside the isothermal
block) simulating a 0°C point. Adjust the output voltage to zero
using the trimming resistor R5 and then remove the copper wire.
The OP1177 is an ideal amplifier for thermocouple circuits since
it has a very low offset voltage, excellent PSSR and CMRR, and
low noise at low frequencies.
It can be used to create a thermocouple circuit with great linearity.
Resistors R1 and R2 and diode D1 shown in Figure 14 are
mounted in an isothermal block.


Erol YILMAZ

DTC2000R nin bir de iç fotosunu çekip koysaydın iyi olurdu.

smyomekatronik

S.A.

Şimdi aklıma geldi havyam için yapmış olduğum devre bu iş için kullanılabilir,bu akşam fabrikaya gidince havya yerine TC takıp test ederim.