Toprak nemi için uygun sensör

Başlatan showtime, 01 Ekim 2008, 00:50:56

showtime

Merhaba,
Toprağın nemi için devre yapmam gerekiyor. En çok bahsedilen SHT serisi sensörleri toprak içinde kullanmak sağlıklımıdır?

ete

SHT sensörleri bu iş için hiçde uygun sensörler değiller. Gerçekten bu iş için yapılmış sensör varmıdır bilemiyorm ama bana kalırsa toprağa en az 5 cm girecek şekilde yapılmış ve aralarındaki mesafede yaklaşık 2-5 cm olan iki paslanmaz çubuk işini gayet güzel görecektir. Ölçüm prensibinde elektriksel geçirgenlik esasına dayanmalıdır. Sonradan bir takım metodlar kullanarak kalibrasyonunu yapmalısın. Hemen nesaıl acaba dediğini duyar gibi oluyorum.
Bence çok zor değil. Ufak bir kap içine kuru toprak doldur ve iyice sıkıştır. Sıfır nemli bu toprakta yapacağın ölçümler sana sıfır değeri vermeli. Bu sıfır noktan için bir parametre olacaktır.
Şimdi kaba alabildiği kadar su doldur . Buda sana %100 nem değeri verecek bir parametre olacaktır. Arasını orantılama yolu ile doldurabilirsin. Yada maksimum ve minimum parametreleri arasında bir formül oluşturabilirsin.
Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

timpati

aslında korozyon etkisini minimize edecek bir sensor var: eski pillerin içindeki karbon çubuk. üstelik tepesindeki metal parçası da lehimlemeye elverişli. tek sakıncası kırılgan oluşu.
why mr. anderson, why ?

showtime

Selam,
Tahmin ettiğim gibi cevaplar aldım. Dediğiniz şekilde yapacağım. Yalnız burada en önemli faktör toprağın homojen olup olmaması. Yani tam sıkışık olup olmaması. Verdiğiniz fikirler için teşekkür ederim.

KAZIMUGUR

Ölçüm yaptığın elektrotlarda dc olmasın.Cinsi ne olursa olsun polarize olur.
Toprak RLC devresi olarak davranır.
Her bir çeşit kimyasal olasıdır.
Nem geçirgenliği önemli ölçüde etkiler.Bu senin için iyi bir şey olabilir.
Civarda varsa enerji çeşitleri için filitre düşünmelisin.
Elektrod değişimi genelde 1-15 civarındadır(+/-  -/+).

Lab ölçümleri için toprağa açılan çukurlara potasyum tuzları konulur ve elektrodlar içerisine daldırılır.(bir yöntem)

Bu tip ölçümler için uzman schlumberger tanınmış bir isim.

İki yöntem hatırlıyorum,Wenner, Schlumberger.

Bunlar anahtar kelimeler olabilir.
Basit bir yolda turnusol kağıdı.

showtime

Teşekkür ederim Kazım Bey,
Bu doğrultuda araştırmalarıma devam edeceğim.