10w 24v motor için reostamı kullanılır

Başlatan erkan614, 24 Kasım 2008, 22:28:37

erkan614

dc motor var makinede yalnız fazla hızlı dönüyor
bunun hız ayarı için reosta kullanulırdı eskiden dimi?
beni uğraştırmıycak bir yöntemmidir reosta nerede bulurum?
ne önerirsiniz e basit en pratik ne olur?

sebo

basit bir dc motor sürücü yapsan işini görmezmi

hatmeto

dc motor sürücüsünü pic yada diger sistemlerle kontrol et. olsun bitsin...
Bir admin ataasözü derki: "biliyorsan paylaş mod yapsınlar. bilmiyorsan sus banlamasınlar"

Tagli

Hız azaltıcı bir dişli kutusu (redüktör diyorlar sanırım) iş görür bence. Ama uğraştırabilir ve pahalı da olabilir.
Gökçe Tağlıoğlu

floresan

ayarlı bir regülatör devresi işini görür bence. mesela lm350 entegresiyle yapabilirsin.gayet basit. birkaçtane elemanla yapılır. çalışma esnasında ısınabilir bu entegre soğutucu bağlaman lazım. şeması datasheetinde var.

ama ısınmasın, verimide yüksek olsun diyorsan ayarlı siwicing regülatör yapabilirsin.

erkan614

uğaşmak istemediğimden hazır bişi istiyodum panoya yerleştircektim ama pano sahibi satın almı bugun bi devre fakat ççalıştıramamış

sezgin05

Hocam uğraşma fazla.Eğer regülasyon gerekmiyorsa 555+MOSFET ile iş tamamdır..

xenix

Evet, en pratiği ve verimlisi 555+mosfet, aşağıda şema var;

http://www.mustafadeniz.com/?p=5

erkan614

tavsiyeleriniz için teşekkur ederim
hazır devre aldırdım adama  :twisted: efor sarfetmek istemiyodum
yalnız enterasean olan
aldığım devrede 12 cm soğutucu üzerine bina edilmiz bir darlington transistoru tetiklemiş e 12v 3v a indirince acayip ısında 8-9v transistorun ustune duştu
mosfet+555 de ısnırmıydı acaba

OG

Isınması normal linear voltaj ayarı yapmış.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

xenix

555 ile PWM sinyali oluşturup Mosfeti anahtarlarsak anahtarlamalı güç kaynağı yapmış oluruz, hatta buck çevirgeci olur bu. Verimi %90 civarı olsa lineer güç kaynağından daha az ısınır.

Örneğin bahsettiğin devreye 12V girse ve 3V çıksa verim %25 oluyor, ısınması çok normal.