Haberler:

Eposta uyarılarını yanıtlamayınız ( ! ) https://bit.ly/2J7yi0d

Ana Menü

hi-tech mi?

Başlatan Fixxer, 13 Ocak 2009, 00:35:24

Klein

Alıntı yapılan: "hasangurlek"Önceki yazıları yazarken forumdaki bilgi seviyesinin "Bir DLL veya EXE içinde çalıştırılabilir kodların dışında  MOV, RET vs. komutların direk bulunabileceği" düşüncesine kadar inebileceğini hiç düşünmemiştim.
Forumdaki bilgi seviyesinin bu noktaya inmemiş olmasına inan çok sevindim.

Alıntı yapılan: "hasangurlek"
PC lerde sıkça karşılaştığınız DLL dosyaları kimliklerini bildirebilmek için sistemin registry alanında bir etikete sahiptir. Bu kayıt silindiği zaman ilgili dosya işletim sistemi için bir hiçtir. Fakat bir assembly dosyası işletim sistemine kaydedicide bilgi olmaksızın kendini tanıtabilir ve çalışabilir. PC nizi rahatsız eden viruslerin ufacık boyutuna rağmen registry alanı kullanmadan büyük işler başarmasının sırrı budur.
Bu yazıdan şunu anlıyorum. Eğer DLL  ASM ile yazılmış ise , kendi başına çalışabilir , Başka bir dille yazılmış  ise kendi başına çalışamaz.  
Eğer yanlış anlamış isem ,  doğrusunu anlatır mısın?
Eğer doğru anlamışsam:
DLL dosyanın kendi başına çalışamayacağını biliyoruz. RUNDLL gibi bir program yardımı ile DLL içerisindeki fonksiyonlar çalıştırılabilir.  Assembly ile yazılmış bir DLL'in  diğer dilerde yazılmış DLL'den farkı nedir ki bunu kendi başına yapabiliyor.
Mümkünse örnek dosyalar veya kodlarla açıklarsanız sevinirim.

tugay1290

assembly ile başladım..Şuan hi-tech ye geçtim..
Asm ile çalışırken C yi aşırı övdüler..

orhanc

Öncelikle Assembly nedir sorusuna ingilizce bir alıntı yapmak isterim
Alıntı YapAssembly languages are a type of low-level languages for programming computers, microprocessors, microcontrollers, and other (usually) integrated circuits. They implement a symbolic representation of the numeric machine codes and other constants needed to program a particular CPU  architecture. This representation is usually defined by the hardware manufacturer, and is based on abbreviations (called mnemonics) that help the programmer remember individual instructions, registers, etc. An assembly language family is thus specific to a certain physical (or virtual) computer architecture. This is in contrast to most high-level languages, which are (ideally) portable.

Burada açıkça ifade edildiği üzere Assembly dilleri diyor

ve burada ise Microsoftun exe dosya formatı açıkca anlatılmış

http://support.microsoft.com/kb/65122

Bu da exe nin tanımı

Alıntı YapEXE is the common filename extension denoting an executable  file (a program) in the DOS, OpenVMS, Microsoft Windows, Symbian, and OS/2 operating systems. Besides the executable program, many EXE files contain other components called resources, such as bitmaps and icons which the executable program may use for its graphical user interface.

Yorum yazmadan önce biraz araştırma yapalım lütfen. İnsanlara yanlış bilgi vermeyelim.

DLL'in kullanım amacı ortak rutinleri bir araya getirip kullanmaktır. Windowstaki bir sürü DLL c ve c++ ile yazılmıştır ama biz bunları tüm diller ile kullanabiliyoruz ki dil bağımlı olması mantıklı olmazdı.

Alıntı YapDynamic-link library (also written without the hyphen), or DLL, is Microsoft's implementation of the shared library concept in the Microsoft Windows and OS/2 operating systems. These libraries usually have the file extension DLL, OCX  (for libraries containing ActiveX controls), or DRV (for legacy system drivers). The file formats for DLLs are the same as for Windows EXE files — that is, Portable Executable (PE) for 32-bit and 64-bit  Windows, and New Executable (NE) for 16-bit Windows. As with EXEs, DLLs can contain code, data, and resources, in any combination.

i'm doing nothing... Giddy Up  http://www.drorhan.com

esensoy

c tarafında c18,c30 ya da c32 den bahsedilmiyor hiç,
c karşılaştırmalarına (özellikle ccs-hitech) c18 neden katılmıyor?
En tehlikeli an "zafer" anıdır.

orhanc

Ben PIC programlamaya yeni başladım ve c18 ile işe başladım diğer derleyicileri de kullanmayı düşünmüyorum doğrusu bundan sonra ise de c30'a geçeceğim. İnsanlar daha çok örnek olan ve işleri kolay yoldan halledebilecekleri dilleri seçiyorlar. Sanırım en büyük etken bu. Piyasada bir sürü kopyala-yapıştır Programcısı var ne de olsa  ;)
i'm doing nothing... Giddy Up  http://www.drorhan.com

t2

DLL demişken, Linuxta DLL kullanılabiliyor mu? Yani windows için yaptığımız DLLi linuxta kullanabilir miyiz?