Delikli kartla tasarım GND hattı

Başlatan fractal, 31 Ocak 2009, 23:10:23

fractal

arkadaşlar delikli kartla çalışırken nelere dikkat etmeliyiz.kart 5 vdc. artı eksi kablo kalınlıkları ne olmalı.kabolar birbiri üstünden gecebilirmi.kapalı eğriler oluşturulurmu.- ile gnd arasında bir fark varmı.parazit nerden ve nasıl kapaılır.gnd ahhatına ne zaman hangi durumlarda baş vurmalıyız.herşeyi topraklanırmı.gorund plate denen şey nedir?pic altından beslenme hattı gecebilirmi?...
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

timpati

sakin ol, sindire sindire öğrenmeyi dene... ama önce sakin ol, sakiiin...

bu sorduklarının tamamına cevap vermek için minik de olsa bir kitap yazmak gerek. delikli kartın tam yüzey kaplamalı olandan farkına dikkat et, sorularının çoğu cevaplanacaktır zaten. diğerlerini de zaman içinde daha çok kendi tecrübelerinle öğrenebilirsin.

*kablo kalınlığı çekeceğin akıma göre değişir.
*kablolar, yalıtımlı veya mesafeli olduğu sürece üstüste geçebilirler.
*mesafeler, çalıştığın frekansa, gerilimin büyüklüğüne, çekilen akıma ve devrenin türüne göre değişir.
*simetrik besleme sözkonusu olduğunda (-) beslemeden sözederiz, asimetrik (yalnızca iki uçlu) beslemede gnd denilen 0 potansiyeldir. şase kavramı ise ayrı, genelde devrenin heryanını çevreleyen veya daha çok ortak nokta olan yere şase denir. eskiden (+) şase de kullanılırdı, şimdilerde daha çok şase (veya şasi) denilince 0V anlaşılıyor.
*parazit veya gürültü bağışıklığı konusuna hiç girmeyelim, bitmeyecek veya buraya sığmayacak bir konudur. zamanla, değişik başlıklar altındaki yazıları takip et, yararlı bilgiler bulursun.
why mr. anderson, why ?

fractal

ben tam olarak baskı devre yapamıyorum.bu işi tam pratik ve nasıl yapıladığını bilmediğim için delikli kart kullanıyorum.burdaki konuları takip ettiğimde.parazit için topraklamanın cok öneli olduğunu gördüm.- uç yada topraklama kapalı eğirler oluştaturursa anten vazifesimi görür?delikli kartta kaboları direk en kısa yoldan bağlamak ile köşeli bağlamak arasında fark varmı.kablolar akımı kaldırabiliyor.500ma lik akımlar var en fazla.işlemlerde klasik şeyler port okuma,keypad buton,lcd ekran gibi..bazı kartlara bakıyorum hazır yapılmış.- yada gnd yüzeyler oluşturulmuş.enerji hattı besleme daha ince yapılmış...5 vdc kullanırken - ve + uçlar yan yana gecerken kapasite etkisi oluşup sinyali bozarmı.

cevaplar için cok teşekkürler..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

z

Sinyalleri analog islemeyeceksen frekansin da cok yuksek değilse bunlari dert etme.

Sorun ancak ve ancak su durumlarda olur.

Cok yuksek frekansda calisan lojik devreler.
Analog devreler (ozellikle digital devrelerle birarada)
Yuksek akimli ve yuksek frekansta anahtarlanan devreler
RF ve ustu...

Zamaninda 30x15 (cm) ebatlarinda uzerinde 4Mhz mikroislemci ve buna bagli adres-veri yolu uzerinde RAM, ROM, PIA, ACIA, CRTC cipleri ve 20 kadar TTL cipten olusan mikrobilgisayar kartimin baglantilarini 0.3 emaye tel ile yaptigimda kartin arkasi kilim dokumasi gibi olmuştu.

Yillarca tiklamadan da calisti.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

fractal

aynen benimde kartın arkası kilim dokuması gibi oldu.analo işlem yapmıyorum.bu arada senin telin kalınlığında kullanayım bende ozaman.yüksek frekansda kullanmıyorum.sadece pwm çkışım var.ozaman bu kart parazit alsa alsa bobin gibi ters emk lardan reset alır.güzel bir siviç mode besleme ile sorunsuz çalışır diye düşünüyorum..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

z

0.3 dedigime bakma sen.

O zaman elime o tel gecmistir. Ne zaman emaye tel sarili duzgun bobin bulsam (trafolardan, kontaktorlerden sokme) bir kenarda durur hep. Lazim oldumu kullanirim.

En son kullandigim tel bir kontaktorden cikma ve havyadaki lehim topu ile teli biraz isintinca emayesi kendiliginden kalkip lehimleniveriyor.

Ben delikli pertinaxda calismayi seviyorum ve plastik izolasyonlu montaj telinden sakiniyorum. Cunku havya ile calisirken farkinda olmadan telin gelisguzel bir yerinde plastigi erittigimde kisa devre arizalarina neden oluyor. Bu nedenle emaye tele fena alistim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

fractal

Restantum cogniscutur Quantum deligutur

fractal

makine üzerinde 5vdc cevrim kullanmak ta problem olurmu.sensör röle gibi.5vdc  nekadar uzakatki elemanlar için kullanılabilir.makine üzerinde karttan 2 metre uzaktaki röleyi cektirmek,sensörü okumak gibi 5 vdc kullanılabilirmi.gerilim düşümümü olur.5 vdc için kablo kesiti nasıl hesaplanır..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

tyildizak

Delikli pertinaksa fazla şüpheyle yaklaşmamalı ;)



z

1987-90 yillarinda Honeywell buyuk yapili bilgisayar sistemlerinin (yan yana 3-4 tane ev tipi buzdolabi gibi) bakim hizmetini veriyorduk.

Her bir dolap en az 4-5 kart iceriyor ve kartlar 50 x50 (cm) ebatlarinda en az 4 katmanliydi.

Bu kartlar backpanel denen arkadaki soketlere oturtulurdu.
Bu backpanellerin arkasi aynen yukaridaki resimdeki gibi tellerle yapilmisti.

4 katli pcb yapan adamlar backpanelleri de pcb yapabilirlerdi ama neden kablolarla yapiyorlardi bilmiyorum.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

fractal

tamam.bu resmi gördükten sonra.ok.ozaman 5 vdc yada 24 vdc farketmiyor.nerden nasıl bağlarsan bağla yani.ama bu 5 vdc ne kadar mesafe  sonra bozulur.yukardaki sorularım halen gecerli..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

alayli

Alıntı yapılan: "fractal"..........ama bu 5 vdc ne kadar mesafe  sonra bozulur.yukardaki sorularım halen gecerli..

Ne kadar mesafe sonra bozulacağı tamamen kullandığın kablonun kesitine ve 5V dc'de çektiğin akıma bağlıdır. Kablo kesitin küçüldükçe birim uzunluktaki direnci artar ve üzerinden geçen akıma bağlı olarak bir gerilim düşümü oluşturur. Bu gerilim de kaynaktaki 5V'undan nemalanır...
Anca kazganmiş itmiş ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri budun esiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artati? (udaci erti)

fractal

daha kalın kablo ve iyi bir güç kaynağı ile sorun çözülür yani..teşekkürler..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur