gürültülü ortamda uart haberleşmesi

Başlatan OptimusPrime, 31 Mart 2009, 11:35:36

OptimusPrime

yaklaşık 2 metrelik bir mesafede uart haberleşmesi yapan 2 mikronun ortam gürültsünden ve hat üzerinde oluşabilecek herhangi bir transientten etkilenmemesi için ne gibi önlemler almalıyım. böyle bir dertle karşılaşan oldumu acaba?
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

ugurtarlaci

UART haberleşmesi için hangi donanımsal yapıyı kullandın ? Rs232, RS485, RS422... vs.  Bunları kullanmadan direkt bağlantı kurmuşsan gürültü ile karşılaşman normal.  2 Mt için RS232 kullanabilirsin. Fakat daha uzağa data ileteceksen RS485 tercih etmelisin.


Kola gelsin..
Zoru Başarırım , İmkansız Biraz Zaman Alır....İmza... YENİ NESİL GENÇ TÜRK MÜHENDİSLERİ......

erkan614

sadece haberleşme güvenliği değil uartın yanında 220v kontaklı röle varsa pic takılma yapıyor
tamamen ayni tasarımlı iki devreden biri uartlı diğeri uartsız biri takılma yapıyor diğeri yapmıyor

OptimusPrime

şimdilik bir sorunum yok arkadaşlar. sadece böyle birşeyle karşılaşırsam RS232, RS485, RS422 gibi çözümlerin dışında neler yapabilirim merak ediyorum ve bugün olmasada yarın mutlaka başıma gelecek diye tahmin ediyorum.

erkan614
söylediklerimi pic ile gerçekleştirmiyorum fakat anlattığına bakılırsa PCB den kaynaklanan bir problemin olduğunu sanıyorum.
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

z

Seri iletisimde hangi interface yapisini kullanirsan kullan (RS232 RS422 vs) iletisimde bazi bitlerin gurultu neticesinde hatali iletilmesi ihtimali her zaman mevcuttur. Zaten en basit parity ozelligi bile sirf bu hata durumlarini tesbit etmek icin donanima eklenmis standart ozelliklerdendir.

Ancak parity kontrolu cok yetersiz bir kontroldur ve buna guvenilemez.

Hatasiz veri aktariminin daha dogrusu iletilen verilerin hatali olup olmadigini anlamanin tek yolu protokol dahilinde iletisim yapmaktir.

Protokolu MD5 benzeri algoritmalarla desteklediginde verilerin karsiya gittiginde hatali olup olmadigini anlaman mumkun olur.

Ancak isin icine protokol girdimi islemci yukun artacaktir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

leblebitozu

rs232 ve crc check işini görecektir, göndereceğin verileri paketler halinde gönder ve paketin sonuna o pakete göre hesaplanmış crc bilgisini ekle ve yine karşı tarafta paketi aldıktan sonra crc hesapla ve sana paketle birlikte gelen crc ile uyuşup uyuşmadığını kontrol et, aynı iseler paketin doğru şekilde aktarılmış demektir. Paket doğru olarak alınmadı paketi alan mikro gönderen mikroya bir flag göndererek tekrar paketi göndermesini isteyebilir. Bu şekilde basit ama iş gören bir protokol oluşturmuş olursun.

OptimusPrime

bir checksum verisiyle hallettim sayılır.
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||