smps tasarımı

Başlatan pokiko, 28 Mayıs 2009, 14:13:05

pokiko

slm
girişi 220VAC çıkışı sabit 2.5VDC maksimum 30 Amper yük çekilebilecek pic ile pwm kotrollü Switch mode power supply tasarlamam gerekiyor.  Çıkışı sabit voltaj yapmak istememin nedeni çıkışta değişken bi direnç olması.Bunun için nasıl bir tasarım yapmam gerekiyor. Mesela kullanacağım trafonun özellikleri ne olmalı. çıkışı kaç volt olmalı vs. pwm leri kaç khz ve nasıl uygulamam gerekiyor. vb.
tşkkürler

gevv

PI Expert kullanın adamlar işiti bitirmiş yeni versiyonu inceledim clamp devresine kadar herşeyi hesaplıyor  top serisi entegreler piyasada bulunuyor

https://320volt.com/pi-expert-smps-off-line-dc-dc-ac-dc-tasarim-programi

CLR

Alıntı yapılan: "pokiko"slm
girişi 220VAC çıkışı sabit 2.5VDC maksimum 30 Amper yük çekilebilecek pic ile pwm kotrollü Switch mode power supply tasarlamam gerekiyor.  Çıkışı sabit voltaj yapmak istememin nedeni çıkışta değişken bi direnç olması.Bunun için nasıl bir tasarım yapmam gerekiyor. Mesela kullanacağım trafonun özellikleri ne olmalı. çıkışı kaç volt olmalı vs. pwm leri kaç khz ve nasıl uygulamam gerekiyor. vb.
tşkkürler

Çıkış voltajı 2,5V çok düşük, çıkış akımı ise çok fazla , açıkçası işin zor.
Smps'lerde çıkış voltajı düştükçe verim düşer ve 2,5V'u tutturamama ihtimalin yüksek çünkü sekonderde 2-4 tur sarım olacak.

Bunun yerine sabit bir smps mesela 12V al veya yap çıkışına step-down dc-dc konvertör al veya yap , devrene göre 1 veya birkaç tane.
Knowledge and Experience are Power

gevv

Alıntı yapılan: "eemkutay"
Alıntı yapılan: "pokiko"slm
tşkkürler

Çıkış voltajı 2,5V çok düşük, çıkış akımı ise çok fazla , açıkçası işin zor.
Smps'lerde çıkış voltajı düştükçe verim düşer ve 2,5V'u tutturamama ihtimalin yüksek çünkü sekonderde 2-4 tur sarım olacak.

Bunun yerine sabit bir smps mesela 12V al veya yap çıkışına step-down dc-dc konvertör al veya yap , devrene göre 1 veya birkaç tane.

Evet abi haklısın az önce bir deneme yaptım ama program hata verdi 12amper üstne çıkmıyor en doğrusu dediğin gibi olur bilgi için teşekkrler

bu arada  piyadasa kaliteli pc güç kaynakları var 30...50$ arası akım sınırlama iptal edilip yada aralık yükseltilip 5volt bölmü mosfetli bir regüle ile kullanılabilir  eskiden 3.3v bölümleri 5v üzerinden mosfet ile regüle edilip kullanılırdı

aYe

Powerint için 10 amperlik 4 tane çıkış yapıp bunları dc olarak birleştirirsenizde olur.

Ancak arkadaş Pic ile yapacağım demiş, Pic ile ne kadarını yapmak zorunda onu bilmiyorum Powerint v.b. birşeyler kullanması işini görmeyebilir.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

pokiko

ilk aşamada pic ile yapaktan vazgeçtim. PIExprt programı ile çıkışta trafodan 2 adet uç alsam ve bunları birleştirsem  (mesela 2 adet 12A=24A) acaba çıkışımda 24Amperlik bi akım elde edebilir miyim. 2 adet 2.5V trafo çıkışını birbirine bağlasam (tabi çıkışlarına diyot bağlayarak) acaba herhangi bir sorun çıkar mı. Trafolardan pek anlamadığım için soruyorum bunları.

gevv

Alıntı yapılan: "pokiko"ilk aşamada pic ile yapaktan vazgeçtim. PIExprt programı ile çıkışta trafodan 2 adet uç alsam ve bunları birleştirsem  (mesela 2 adet 12A=24A) acaba çıkışımda 24Amperlik bi akım elde edebilir miyim. 2 adet 2.5V trafo çıkışını birbirine bağlasam (tabi çıkışlarına diyot bağlayarak) acaba herhangi bir sorun çıkar mı. Trafolardan pek anlamadığım için soruyorum bunları.

olabilir 2x2.5v tasarlanıp çıkışta 2 diyot kullanılır şase ortak alınır

pokiko

çok tşk ederim gevv hocam..
peki alltaki trafonun + ucu ile üstttekinin GNDsini birleştirdiğimizde çıkış voltajımız değişmez mi.

gevv

Alıntı yapılan: "pokiko"çok tşk ederim gevv hocam..
peki alltaki trafonun + ucu ile üstttekinin GNDsini birleştirdiğimizde çıkış voltajımız değişmez mi.

değişmez 2X12V normal saç trafoda köprü diyot kullanmadan 2 diyot ile tam dalga doğrulma yapılır ya aynı sistem

özellikle pc at atx güç kaynaklarında bu yöntem kullanılır 5v  2x  12v 2x dır yine resimdeki gibi transistör tip ortak katot diyot ile doğrultulup kullanılır

tavsiyem bir pc güç kaynağı bulup inceleyin trafoyu parçalayın sarımlara bakın  malzeme sıkıntınız olur ise haberdar etmeyi unutmayın elimden gelen yardımı yaparım ;)

aYe

Dc olarak birliştirebilirsiniz derken, tasarımın pc ortamında tamamlanabilmesi için sanal bir yöntem olarak bahsetmiştim.

Yoksa bu uygulamada böyle bir şey gereksiz olur.

Programda 4 tane 10 amper 2,5v çıkış yaptın diyelim, program her birkanal  için atıyorum 0,3mm*3 tel ile 5 tur verdi diyelim.

Bunlara programda sadık kalmak zorundasın, uygulamada ise 4 tane  0,3mm*3 yerine 0,3mm*12(sallamasyon değerler üzerinden) sargı ile 5tur saracaksın yani 4 sargıyı birleştireceksin.

Kapasiten 4 kapasitenin toplamı, diyotunda 4 akımın toplamını rahatlıkla geçecek şekilde olmalı.

Gereksiz yere devreni karıştırmana malzeme kalabalığı yapmana gerek yok.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

pokiko

Sayın gevv ve aye hocam,

belirttiğiniz üzere bir devre tasarladım. Ama yaptığım denemelerde sonuç alamadım. sanırım trafodan kaynaklanan bir sorunum var. (PIexpert ile tasarım yapmıştım). 2 adet 2.5V çıkış aldım. Trafonun çıkışını gevv hocamın belirttiği gibi bağladım ama çıkışları ayrı ayrı gözlemlemek için +  uçları birbirine bağlamadım. Bir çıkıştan yük çektiğimde sadece 1amper çekebildim ve ilginçtir diğer çıkış bi daha voltaj vermedi. NErede hata yaptığım konusunda değerli fikirlerinizi beklerim.
Teşekkürler.