380 lik motoru 220 ile çalıştırma

Başlatan bybik, 15 Haziran 2009, 13:41:22

bybik

Arkadaşlar elimde hurdacıdan aldığım bi motor var etiketinde 380 ve 220 yazıyo sanırım 2 türlüde çalışıyor.Şuan üstüne üç kablo giriyo mavi kahve siyah toprağı kesip bağlamamışlar.Şimdi ben bu kablolara faz ve nötürü nasıl bağlarsam çalışır.

Bugüne kadar 12 volttan yüksek hiçbir elektrik işim olmadı o yüzden şebeke elektriğinden pek anlamam.


Bağlantıda şu  pek anlamam ama biraz araştırdım sanırım bu yıldız bağlantı


OG

O yıldız/üçgen bağlamayı gösterir.

Yıldız bağlanınca 220V, üçgen bağlanınca 380V olur.

Genelde bir yıldız/üçgen şalter vasıtasıyla kalkınırken yıldız, daha sonra üçgene geçilir.

Resimde yıldız (220V) bağlanmış.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.


bybik

Peki yıldıza nasıl 220 vercem ortak uca bir elektrik vercemmi yani uçlar nası bağlancak

Salih1

Alıntı yapılan: "OG"O yıldız/üçgen bağlamayı gösterir.

Yıldız bağlanınca 220V, üçgen bağlanınca 380V olur.

Genelde bir yıldız/üçgen şalter vasıtasıyla kalkınırken yıldız, daha sonra üçgene geçilir.

Resimde yıldız (220V) bağlanmış.

Bir yanlışın olmasın benim bildiğim, bu tip motorlarda yıldız bağlanırsa 380v , üçgen bağlanırsa 220v uygulanır. Dikkat edersen iki bağlantıda da
sargı gerilimi aynı (220v) olur.
Dolayısı ile arkadaş öncelikle sargıları üçgen bağlayacak. Klemensin iki ucuna faz-nötür verecek diğer uca ise bir ucu faza bağlanmış 220v ac'de çalışabilecek güçlü bir kondansatör bağlayacak. Yalnız bu durumda motorun 3 faz çalışmadaki gücü elde edilemez. Eğer maliyet kurtarıyor ise bir faz girişli invertör kullanmak daha iyi bir çözümdür.

OG

220V vermiyeceksin, yine dışarıdan giren 3 uca 3 faz vereceksin o kadar, sargı başına 220V düşecek. Dengeli yük dağıtımı istiyorsan nötr de alıp soldaki baraya bağlayabilirsin.

Tek faz ile çalıştırmak istiyorsan Salih'in dediği gibi. Fakat güç çok düşer.

@salih, söylediğimi sargı başına düşen gerilim anlamında dikkate alınırsa yanlış değil.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

bybik

Evet link baya işime yaradı 220 volt için kondansatör gerekiyor anlaşılan thanks

Salih

Alıntı yapılan: "OG"220V vermiyeceksin, yine dışarıdan giren 3 uca 3 faz vereceksin o kadar, sargı başına 220V düşecek. Dengeli yük dağıtımı istiyorsan nötr de alıp soldaki baraya bağlayabilirsin.

Tek faz ile çalıştırmak istiyorsan Salih'in dediği gibi. Fakat güç çok düşer.

@salih, söylediğimi sargı başına düşen gerilim anlamında dikkate alınırsa yanlış değil.

@OG hocam bu tip sargısı olan motorlara yıldız/üçgen yol verilmez.
Bu tip motorlar zaten 5,5 Kw'dan daha küçüktür. Yıldız/üçgen yol verilen motorlarda sadece üçgen 380v yazar benim bildiğim.
Hatalıysam düzeltin.

OG

Motorlardan pek anlamam, okulda gördüğümüz kadar. Sargı uçlarını dışarı çıkarmışlar ve buvata 1 çıkış daha koymuşlar,  yıldız üçgen şaltere çıkış gibi geldi.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Salih

Konu açılmışken ek bilgi olsun diye veriyorum. 3 Fazlı asenkron motorların gücü 5,5 kw geçiyorsa iç tesisat yönetmeniliğine göre direk şebekeye bağlanamazlar. Herhangi bir yol verme metoduyla şebekeye bağlanmaları gerekir. Bundan dolayı gücü 5,5 kw dan küçük motorlar imalat esnasında yıldız bağlanarak piyasaya verilir. Bu güçteki motorlar kullanılırken direk 3 fazlı şebekeye bağlanırlar.
5,5 kw dan büyük motorlarlar piyasada en yaygın olarak yıldız/üçgen olarak yol verilirler. Maliyet olarak en ucuz yöntem olduğu için.

cetinkaya

eger motor plaketinin üstünde Y/∆ 220/380 volt yaziyor ise motor yildiz ve ücgen icin baglanir. yalniz eger ∆/Y 220/380 yaziyor ise motor sadece yildizda baglanir ? yanlisim varsa düzeltin lütfen bu konuda hep karistiriyorum bazen

Salih

Burda önemli olan faz sargısı çalışma gerilimini tesbit etmektir. Günümüzde invertörlerin yaygınlaşması bu bağlantıları anlamayı iyice önemli hale getirdi. Y/∆ yolverilecek 3 fazlı asenkron motorların bizim şebekelere göre faz sargısı çalışma gerilimi 380v'dur. Y/∆ yol verilmeyecek 3 fazlı asenkron motorların faz sargısı çalışma gerilimi 220v'dur. Dolayısı Y/∆ yol verilmeyecek motorları Y bağlayarak 380 v'luk şebekeye bağlarız. Y bağlantıdan dolayı faz sargılarına 220v uygulanmış olur. İnvertör kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Eğer bir fazlı invertör kullanıyorsak çıkışlarında 380v üretilemeyeceği için normalde direk şebekeye bağlarken Y bağlı olarak kullandığımız motorları invertöre bağlarken ∆ bağlamamız gerekir. Eğer Y bağlarsak motor gücünden düşer hatta çalışmayabilir. 3 faz beslemeli invertörlerde ise çıkış 380v olabileceği için motorun sargı çalışma gerilimine dikkat ederek gerekli bağlantı yapılmalıdır. 3 faz beslemeli invertörler genellikle büyük güçlü oldukları için motor ∆ bağlı olarak çalıştırılır.

@rck8942 arkadaşın sorusunu şöyle açıklayabiliriz,
(Y/∆  220/380v) veya (∆   380v) etiketlerinde faz sargısı gerilimi 380v'dur. Y/∆ yol verilebilir.
∆/Y  220/380v etiketinde faz sargısı gerilimi 220v'dur. Bu motor bizim şebeke için mutlaka Y olarak bağlanmalıdır.

mavi

Yukarıdaki yazıların hepsini okumadım ama piyasada olmayan bazı motorlar kullanıyorduk hala kullanılıyor ama şemaları artık bende değil.Bu motorlarda narmal 3 faz 380 volt bağlantı yapılıyordu ve 220 volt verilerek 3 faz etkisi kondansatörle yaratılıp 3 fazlı gibi kullanılıyordu.Ama bu konuyu hiç bir zaman araştırmadım.
Telecommander Monster Of Network

salih18200

eem' den 1 hafta önce mezun oldum ve bir fabrikada geçici olarak bişeler öğreneyim diye vasıfsız olarak işe başladım. Aynen arkadaşın söledi bağlantı şeklinde bir motorla karşılaştım etiketinde Y/∆ 380,220 yazıyodu bu demek değerler faz-faz arası değerler olarak etikette verilir. Türkiyede faz faz arası gerilim 380 volttur bu yüzden bu motor ücgen bağlanamaz bağlanırsa yanar etikettede gösterildiği gibi 380 Y bağlanmalıdır.

yanlizefe

Etiketinde   ∆ =380v yazan motorlarla Y/∆ 660/380v yazan motorlar Y/∆
yol verilerek çalıştırılır.(Türkiye şebekesinde) Ayrıca motor gücünün 5,5kw büyük olması halinde Y/∆ yol verme düzeneğinin kurulması zorunluluktur.Motor etiketindeki gerilim değeri hat (fazlar arası ) değeridir.
Bilinmesi gereken büyük olan gerilim değeri daima yıldız değeridir.Örneğin yukarıdaki ∆=380v yazılı motoru yıldız bağlayıp rst uygularsak yıldız noktasına göre bir faz sargısı üzerinde 220v olur. üçgene geçtiğinde bir faz sargısı üzerinde 380v gelir.Kısaca şebekenin fazlar arası gerilimi üçgen çalışma gerilimine eşit olmalıdır.
   Y/∆ 380/220 yazan motorlar ise Türkiye şebekesinde sadece Y  çalıştırılır.Y bağladığımızda bir faz sargısı üzerine 220v gelir.üçgene geçtiğinde bir faz sargısı üzerine 380v gelecektir.220v faz sargısına 380v uyguladığımızdan kısa sürede yanacaktır.(üçgen çalışma gerilimi şebekemizin fazlar arası geriliminden küçük değerde olduğundan)