Pic ile bir motor süremiyeceksem ne işe yarar

Başlatan yasargunaydin, 09 Kasım 2009, 09:03:36

yasargunaydin

Evet hocam reverse devresi ve EMC filtre şemaları verebilirmisiniz.Ben şuan devre şemamı düzenliyorum.Size göstermek için.

yasargunaydin

PROTECH_

Alıntı yapılan: "wsxwsx"Reverse devresi nedir ? Öğrenebilir miyim? DC motorla işimiz olursa aklımızda bulunsun

reverse ters gerilim üretme oalrakta bilinir.
Bilindiği üzere Dc motor hem gerilim verilip calıştırılır hemde,  motor mili döndürülerek gerilim elde edilebilir.
tabi bu gerilim herzaman güzel sonuçlar doğurmuyor...

mesela pwm ile motor süreceksiniz, pwm'in duty cycle süresi kadar motora uygulanan gerilim ile motor milinde tork oluşur, duty cycle süresinden sonraki kısımda ise motordaki mevcut dönmeden dolayı ders gerilim oluşur buda çoğu motor devrelerinin bir numaralı baş belasıdır  :!:

giderilmesi için motora bağlantı noktasına reverse diyotları eklenir.

http://www.ressim.net/show.php/237341_reverse.jpg.html
üstteki
linkte reverse ile alakalı diyot bağlantısı yer almakatadır

EMC filitre tasarımı ile alakalı pdf linki aşağıda yeralmaktadır arkadaşlar
http://www3.dogus.edu.tr/lsevgi/LSevgi/E&O/LS_Kas05.pdf

kolay gelsin..
Multi-Core ,RTX,ThreadX, FreeRTOS, MODBUS  RTOS - Electronic-Hardware -- BERLIN

PROTECH_

Alıntı yapılan: "yasargunaydin"(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

yasar hocam devreye ait birşey görünmüo  :?:

z

Bahsettiğiniz anlamda reverse devresini ilk kez duyuyorum. Siz Flywheel düzeneğinden bahsediyorsunuz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

PROTECH_

Alıntı yapılan: "z"Bahsettiğiniz anlamda reverse devresini ilk kez duyuyorum. Siz Flywheel düzeneğinden bahsediyorsunuz.

İsim olarak ne olduğu zaten cok önemli değil, aslında bircok adı var, bizde böyle öğrendik :D

yasargunaydin

Şemayı ekleyemiyorum .Forumdada arattım bulamadım nasıl resim eklenir.
Image link giriyorum ama olmuyor

yasargunaydin

Hocam senin reverse devresini akşam deneyeceğim.Ama benim motor hem sağa,hem sola dönüyor.Bu diyodlar engel olmasın.

z

Alıntı yapılan: "PROTECH_"
Alıntı yapılan: "z"Bahsettiğiniz anlamda reverse devresini ilk kez duyuyorum. Siz Flywheel düzeneğinden bahsediyorsunuz.

İsim olarak ne olduğu zaten cok önemli değil, aslında bircok adı var, bizde böyle öğrendik :D

Bak gördünmü arkadaşda adını yanlış öğrendi. :D

Flywheel diyod endüktif yüklerin akımlarının kesilmesi durumunda akıma geçiş sağlayan diyodlardır. Böylece yüksek voltajların endüklenmesi ve yükü anahtarlayan yarıiletkenlerin delinmesi önlenmiş olur.

Ama gene de neden bu diyodlara flywheel diyod deniyor bilmiyorum.

Üçan tekerlek anlamına gelen bu terim mekanikten geliyor olmalı.
Dönen tekerlek ataletinden dolayı enerji ile yüklü demektir. Benzeri olay endüktandan akım akması durumunda endüktansda enerji birikimine neden olur.

Büyük olasılıkla bundan dolayı deniyor  ama doğrusu nedir bilmek isterim.

PROTECH_

Sağa sola dönmesi problem olmaz, sadece devreye doğru bir şekilde bağlantısı yapılmasına dikkat etmek gerekiyor

resimlerini http://www.ressim.net/ e yükleyip link yazabilirsin

kolay gelsin

PROTECH_

Alıntı yapılan: "z"
Alıntı yapılan: "PROTECH_"

Bak gördünmü arkadaşda adını yanlış öğrendi. :D

Flywheel diyod endüktif yüklerin akımlarının kesilmesi durumunda akıma geçiş sağlayan diyodlardır. Böylece yüksek voltajların endüklenmesi ve yükü anahtarlayan yarıiletkenlerin delinmesi önlenmiş olur.

Ama gene de neden bu diyodlara flywheel diyod deniyor bilmiyorum.

Üçan tekerlek anlamına gelen bu terim mekanikten geliyor olmalı.
Dönen tekerlek ataletinden dolayı enerji ile yüklü demektir. Benzeri olay endüktandan akım akması durumunda endüktansda enerji birikimine neden olur.

Büyük olasılıkla bundan dolayı deniyor  ama doğrusu nedir bilmek isterim.

hocam aslında flywheel e göre reverse ismi biraz daha iyi ifade ediyor  en azından elektronikçilere göre :D

yasargunaydin

http://www.ressim.net/show.php/237357_sema.jpg.html

Proteusta röleleri sizlere göstermek için çizdim.Rölelerin 24vdc ayrı adaptörden verdim.Diyodlar 2amperlik diyod ve transistör olarak bc337 kullandım.

z

Hangi kitaba bakarsanız bakın flywheel kulanılıyor. Literatürde oturmuş bir kelime.

azimli

yasargunaydin,

devrenizdeki motorun sağ - sol döneceğini belirtmişsiniz
ama diğer özelliklerini belirtmemişsiniz yada benmi göremiyorum?
açıkça belirtin motorunuzun cinsini gücünü birde uyguladığınız açık devre şemasını verin sizin devreyi bir şekilde çalıştırmaya çalışalım
daha devrenizi anlamış değilim.ortada döndürülmeye çalışılan bir motor ve reset aldığını söylediğiniz bir kart var bu kadar az bilgi açıklamasıyla yardım almakda zorlanabilirsiniz açıklamalarınızı arttırmanızı ve kartın açık şemasını yayınlamanızı tavsiye ederim.

z

Motor uclarına iki adet birbirine ters seri bağlı 1uF elektrolitik kondansator bağlayıp çalıştırmayı dene. Motor cok sık durup kalkacaksa her bir kondansatöre de paralel 470 Ohm 1.2w tada 1w direnç bagla.

Çözüm olursa bu devreyi dayanıklı hale getiririz.