Pic ile bir motor süremiyeceksem ne işe yarar

Başlatan yasargunaydin, 09 Kasım 2009, 09:03:36

yasargunaydin

http://www.ressim.net/show.php/237357_sema.jpg.html
Motorum 24vdc Kamyon silgeç motoru.24v dc rölelerle şemadaki gibi döndürüyorum.Yani picten gelen +5volt transistörü(BC337) tetikliyor ve röle çekiyor.Ayrı trafodan bağladığım (-)  ayak diğer röleyi çektiriyor ve sağa ve diğer röle den gelen eksi içinde sola dönüyor.

azimli

amacınız motoru hız kontrolü yapmadan yalnızca sağa ve sola döndürmekmi?motora bir hız kontrolü gerekmiyormu?

öyleyse şemada verdiğiniz gibi 2 adet röle ile bu işi sağlayabilirsiniz ama rölelerin bobin uçlarının sürüldüğü npn transistörler ile pic arasına tlp 521 veya 621 optusunu girin picile tlp yi sürün onun çıkışından transistörü ve ordanda röleyi sürün hele rölenin voltajı picin besleme voltajından fazlaysa da kesin bu işlemi yapın ama 5 volt röle sürülmesinde bile sorunsuz iş istiyorsanız bu yöntemi kullanın.

yasargunaydin

Amacım yalnızca motoru sağa ve sola döndürmek.Hız kontrolü yok.Optokuplör denedim yine olmamıştı.Ama 521 miydi yoksa 621 miydi hatırlamıyorum.Şuan bProtech Beyin dediği reverse devresini yaptım.Akşam FAbrika dağılınca makinayı durdurup takıp deneyeceğim.Ümidim çok.

MC_Skywalker

sana referans olması açısından aşağıdaki devreyi inceleye bilirisin.

PROTECH_

@yasar

yasar hocam sanırım tasarlardğm bu devre işinizi görmek için yeterli olacaktır gönderdiğiniz devre şeması yeterince net görünmüyor ve transistörler ters bağlanmış.

Resimdeki devreye R1 direnci yerine 25V Varistor bağlarsan daha iyi bir verim alabilirsin fakat güç tüketimi kısmen artabilir...
Multi-Core ,RTX,ThreadX, FreeRTOS, MODBUS  RTOS - Electronic-Hardware -- BERLIN

PROTECH_

hocam devre şemasına tıklayıp devreyi inceleyebilirsiniz

kolay gelsin
Multi-Core ,RTX,ThreadX, FreeRTOS, MODBUS  RTOS - Electronic-Hardware -- BERLIN

yasargunaydin

Yarın bunuda deneyeceğim.Ama reverse devresi olmadı.

yasargunaydin

İlgileriniz için herkese teşekkürler

azimli

motorun uçlarına döndüğü yöne uygun çektiği akım mertebesinde beslemesine ters paralel bağlı hızlı diodu zaten koymalısın bu belirtildiği için ben değinmedim ama yazdığım noktada devrenizde bir eksiklik var optolar devrenizde kalsın onları çıkarmayın belki onlarca çalıştımanız durumunda bile optonun gerekip gerekmediğini kavrayamaya bilirsiniz ama bir bir noktada sorun çıkartır devreniz tlp521 ve 621 aynıdır amacım burda opto kullanılması gerekliliğini bildirmekti.

bayelektronik

arkadaşım başlıktaki tüm yazıları okumadım belki söylenmiştir ama benim tavsiyem eğer mümkünse pic ile motor sürücü katını ayrı ayrı besle değilse iki  kat arasındaki besleme arasına iyi bir filtre koy.ve en önemlisi pic çıkışından verdiğin bilgiyi kesinlikle bir optoküplör ile yalıt. yani pic ile sürücü kat arasında elektriksel bir bağlantı kalmasın. o zaman ancak pic resetlemesinden kurtulursun.

SiVRiSiNEK

@yasargunaydin

pic ile motor beslemeleri ayrı ise ve hala reset yiyorsa baskıdevreni gönder burada incelensin, belkide sırf baskı devre dizaynı yüzünden bu sorunları yaşıyor olabilirsin buda bir ihtimal

yasargunaydin

Prıtech Bey'in şemasının devre elemanlarını sipariş verdim.Bunu deneyeceğim

azimli

yeni denemenize birde şunu ilave edin motorun beslendiği +24V hat üzerine büyük akımlı bir diod koyun ve diod çıkışından motor hattını besleyin pic beslemesini bu diodun girişindeki +24V üzerinden filtreleyerek yapın.

tyildizak

Alıntı yapılan: "z"
Uçan tekerlek anlamına gelen bu terim mekanikten geliyor olmalı.
Dönen tekerlek ataletinden dolayı enerji ile yüklü demektir. Benzeri olay endüktandan akım akması durumunda endüktansda enerji birikimine neden olur.

Büyük olasılıkla bundan dolayı deniyor  ama doğrusu nedir bilmek isterim.
@z hocam,  tahmininiz doğru, flywheel bizdeki "volan" a karşılık geliyor. Volan'ın hız değişimine direnci ile benzetme kurulmuş.

"Reverse devresi" akla  motor yönü değiştiren bir düzenek getiriyor, flywheel diodu için uygun olmamış. "Reverse diyot" denilebilirdi çünki "ters diyot" daha yaygın kullanılıyor.

hopehard

devre girişine dc dc konverter koy sorun gidecektir.