Yüksek Voltaj

Başlatan Eagle_Tim, 11 Ocak 2010, 08:03:04

Eagle_Tim

Seconder sargısından PWM uygulayarak primeriden yaklaşık 500V veya üzeri gerilim elde edebileceğim piyasada bulunabilir bir trafo önerebilirmisiniz ?
Software and Hardware Design...

bigbey

Edit:  istediğin yüksek gerilim DC olarak gerekli ise o zaman 220 volt gerilimi voltaj katlayıcı devreler yardımı ile yükseltip kullanabilirsin.
TA6R

z

Alıntı Yap50 hz yerine 150 hz ver o zaman pirmerden yüksek gerilim alırsın.

Transformatorun Np/Ns degeri sabit iken,  frekans artimi nasil daha yuksek voltaj aktarimina neden olacak?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

xenix

Hangi topolojiyi kullanacağını belirtmelisin.

1) Trafoya AC girip AC çıkış alıp doğrultabilirsin
2) Flayback trafosu ile SMPS yapıp yükseltebilirsin
3) Trafoya DC pulse uygulayarak yükselteceksen giriş sargısı resetleme devresi kullanman gerekir (pulse trafolarındaki gibi)

Normal bir trafoya DC bileşeni olan PWM sinyal uygularsan hiç bir sonuç alamazsın, trafo doyuma girer.

ferdem

Eagle_Tim sorunuzun cevabına yönelik olmayacak ama burda güzel bir konu açılmış, bu konuyu biraz konuşalım:

Trafolarda çevrim oranını Ns/Np deyip geçtik... Frekans yükseldikçe "seconder" den daha yüksek gerilim elde edilmesi gerekmez mi? Çünkü frekans artarsa dfi/dt artar ve seconder sarımda indüklenen gerilim artar.

Ama biz ne dedik trafoda gezen fi aynı fi, yani Vp=Np*dfi/dt (!) ve Vs=Ns*dfi/dt. dfi/dt yi yalnız bırakırsak Vp/Np=Vs/Ns... ne güzel(!) Evet Vs=Ns*dfi/dt ama Vp=Np*dfi/dt mi gerçekten? Faraday yasası? Faraday fi nin değişiminin gerilim indüklediğini söylüyor. Faraday yasasına bakarak bir gerilimin aynı fi değişimini sağladığını söyleyebilir miyiz? Örnek olayımız şu: 100 ohm dirençli, N sarımlı, uçları açık bir sarım olsun. Bu sarımın ortasından bir manyetik alan değişimi olsun şöyle ki: 0 dan başlayıp +sonsuza doğru(f(t)=t fonksiyonuyla, ramp) yavaş yavaş arttıralım. Sarımın uçlarında N*dfi/dt den N*1 büyüklüğünde sabit bir gerilim indüklenecektir. Peki şimdi manyetik alanı uzaklaştıralım ve N*1 büyüklüğündeki gerilimi sarımın uçlarına uygulayalım, sarımın ortasında aynı B(t) fonksiyonunu görebilir miyiz? Sarımdan akan akım N*1/100, sabit bir akımdır ve sabit akımın sebep olduğu manyetik alan da sabittir(biot savart veya simetrik yapılarda amper yasasından bulunabilir.) Yani artan bir manyetik alan görmemiz mümkün değil.

Özetle sorularım ve parantez içinde kendi cevaplarım: Trafolarda frekans değişimi çevrim oranını değiştirir mi, etkilerse neden?(Değişmesi gerekir)
Faraday yasasının ifadesi V=N*dfi/dt eşitliği çift yönlü bir eşitlik midir?(Tek yönlü bir eşitliktir, fi nin varlığında manidardır)

Fikirlerinizi bekleriz. İyi çalışmalar.

Eagle_Tim

Aslında niyetim AC veya pwm ile sekonderden uygulayacağım voltajı düşük akım yüksek voltaj olarak primerden alarak bigbey hocamın bahsettiği gibi diyot kondansatör kaskatı ile dahada yükseltmek..
bu iş için daha önceleri HR serisi trafoları kullanıyordum ancak artık daha bulunabilir birşey üzerine gitmek için biraz vaktim var. ATX power supplylerin stantby trafosu bu iş için kullanılabilir gibime geldi ama onuda piyasada bulmak zor sanırım, iyi çalışmalar..
Software and Hardware Design...

ferdem

Alıntı yapılan: "ferdem"Frekans yükseldikçe "seconder" den daha yüksek gerilim elde edilmesi gerekmez mi? Çünkü frekans artarsa dfi/dt artar ve seconder sarımda indüklenen gerilim artar.
Dün arkadaşlarla konuşurken yukarıdaki mantıktaki yanlışımı fark ettim.
Frekans artarsa dfi/dt artar diyemeyiz çünkü frekans yükseldikçe akım azalır ve dolayısıyla fi de azalır. Frekans değiştikçe çevrim oranı muhakkak etkilenecektir ama belirleyici faktör yine Np/Ns olacaktır.

z

Cevrim orani sarim sayilarinin oranindan ibaret ve frekansdan bagimsiz.

Frekans yukseldimi kacak enduktanslar on plana cikmaya baslar ve gercek trafomuzun icinde sakli duran ideal trafoya uygulanan gerilimlerin kisilmasina neden olur. Bu da donusum oraninin degistigi hissini verir.

Ne demek istedigimi anlamadiysaniz, bir transformatorun esdeger devresine bakmalisiniz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

bigbey

Alıntı yapılan: "bunalmis"
Alıntı Yap50 hz yerine 150 hz ver o zaman pirmerden yüksek gerilim alırsın.

Transformatorun Np/Ns degeri sabit iken,  frekans artimi nasil daha yuksek voltaj aktarimina neden olacak?

Evet haklısınız. yanlış düşünmüşüm. yazımı editliyorum. yanlışlık için arkadaşlarımın affına sığınıyorum.
TA6R

Cetinal

hazır 5KV lık 10KV lık trafolar var 20mA çıkışlı izalasyonlu falan 50Hz

daha yüksek frekans lazım sa ferit nüveli trafo sardırıp kendın ypacan

E59 sardırmıştım bi tane 48V to 10KV 50 Khz ;)  PIC le Mosfetle halletmiştim hatta ....

Eagle_Tim

Alıntı yapılan: "RoMeO123"hazır 5KV lık 10KV lık trafolar var 20mA çıkışlı izalasyonlu falan 50Hz

daha yüksek frekans lazım sa ferit nüveli trafo sardırıp kendın ypacan

E59 sardırmıştım bi tane 48V to 10KV 50 Khz ;)  PIC le Mosfetle halletmiştim hatta ....

10kv 20ma benim işimide görür :) ;
bahsettiğiniz trafolar veya sarım yapan yerler nerelerdir ulaşabileceğim irtibat kurabileceğim telefon yada e posta adresi varsa ve verebilirseniz çok iyi olur..
Software and Hardware Design...