Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

PATENT?

Başlatan yusuftr80, 24 Şubat 2010, 09:16:59

yusuftr80

Merhaba :
Arkadaşlar acilen yardımınıza ihtiyacım var petentle ilgili   olay şu şekilde  25 01 2010  tarihinde düşündügüm  mekanik  tasarımı yaparak sistemin  calıştını gördüm  kendi  imkanlarım dahilinde araştırdıgım kadarıyla  bu tür bir sistem  kulanılmamış veya  yok  bende  bulamadım . durum böyle olunca bu tasarımla çalışan mekanik sisteme patent almak istedim.Bbu zamana kadar düşündüklerimle ilgili patent müracatı yapmamıştım  güvendigim ögretmen bir arkadaşıma durumu anlatım o da ilk etabta bu ürüne patent  almamı söyledi   ama bu arada kendi  imkanlarımla araştırdım patent masrafları bir dünya  payraya mal oluyor onu ögrendim  bu arada  güven konusundada  baya teretütler yaşar  oldum  ki olay güven  meselesine dayanıyordu  sonucda ben ufak bir esnafım  aracı kurum tutmak istesem altyından kalkamıyordum   işin özü kısaca  ögretmen arkadaşımızla Türk patent enstü sitesin anladıgımız kadarıyla biz  müracatımızı yapalım dedik ve yaptık  aşagıda  örneklerin ne şekilde yaptımızı  anlaşılşması  için sırası ile  yazıyorum
1.ilk önce türk patent enstü para yatırılacak ( yatıdık )
2.  başvuru formu doldurulacak ( doldurduk )
3. Panet istenen tasarımın araştıması için  anahtar kelimeler isteniyor ( onuda yaptık )
4.tasarımla ilgili cizim  kısa anlatım varsa  resimler denilmiş   onlarıda hazırladık ( solid cizimler  solid similasyon  larıya birlik de  hepsini toplayıp dekontuda ekleyerek 22 subat pazartesi sabahı  kargoyala yoladık  Salı günü araştırdım  öyle üzeri saat 10 gibi  bizim posta TPE  ulaşdı haberini aldım aradan 30 dakika geçmeden  TPE  den beni aradılar  olay şu .
Bizim evraklar uşalmış ama hangi bölüm veya birime oldugunu belirt memişiz . bana sordular  siz bu dosyayı  neden neyapmamızı istiyorsunuz sorusunu sorunca bende bizim bu tasarımımıza  patent almak istiyoruz  dedim 
Cevap:
Sizin yoladınız evrak (ENFARMASYON DÖKÜMANTASYON VE BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIGINA ANNKARA) diyerek yolamışsınız.  Bu evrak  paten alma için değilmiş?
Nasıl yaparız  bankaya tekrara para yatacak  diyer evraklarla birlikte  sil baştan  dosyayı  yeniden hazırlamamız istendi  bu arada fax la felan düzeltilecek gibi oldu ama TPE  den bazı tel görüşmelerinden sonra o   an için anladımız kadarıyla  buna gerek olmadıgı  da söylenince  dün rahatlar gibi olduk  fakar  saat 4 gibi evrak kayıttan  evrak numarasını alalım diye telfon acdım   rica etim evrak kayıt numarasını  verdiler   bayana  sordum bu evrak  hangi şekilde kabul altına alındı  bayan demezmi  bu evrak sadece arştırma amaçlı  kayıda  alındı  hocamız şu şekilde formu doldurmuş (Ön araştırma ücretitin yatırıldıgına ilişkin  banka  dekontu ektedir. Aşagıda bilgileri  verilen  konunun ön araştırmasının yapılması  arz ederim ) demiş şimdi  burada sizlerden ricam bizim bu patent müracatı diye yaptımız evraklar için tekrardan para yatırıp   işlemleri baştan yapmamız mı lazım konuyla ilgili TPE de  tanıdıgı olan  veya   tanıdık aracı kurumlardan  birinde yakını olan arkadaşların yardımını  rica ediyorum malüm bulundugum yer  tarsus byrda bu işlerle ugraşmış kişşeyide bulamadım  aracı kurmlarla  görüştüm onnlarda bilgi için  ücret istiyorlar ki  zaten bu ücreti karşılaya bilecek durum oılasa ankaraya giderdim kimse yanlış anlamasın ama ayagımı yorganıma göre uzatmak istedim  ama yanlış mı oldu nedi  karar sizin arkadaşlar bana acilen cevap lazım yoksa 1/2 saat içinde  işlemleri tekrardan sil baştan yapacagım işin bir tuaf yanıda şu ki onu söylemeyi unutum bankaya yatıracagım para 25tl havale masrafı ise 21tl  toplam 46 tl yatırlıması  zoruma gidiyor yoladıgım para 25tl masraf ise 21tl nasıl ülke anlamıyorum ki yardımmı ediyorlar iştenmi sogtuyorar anlamış değilim ) neyse  burası önemlideğil artık kabulendik başka caremiz 8O  yok ..

parda

Bu ülkede patent alacağıma  A dan Z ye herşeyiyle bu forumda açıklarım. Hiç değilse namım yürür.

Esas şu, bu ülkede patent almanın, patentli bir yöntemi var.
Bildiğim tek şey, hiç bir şey bilmediğimdir.

yusuftr80

PARDA KARDEŞ  işin esprisindesin  koyun can derdinde kasap et derdine  :D  peki nasıl  sonuc alacagız varsa caresi söyle arkadaşım . 8O

muhittin_kaplan

Keşke Bir Aracı Kuruma Başvursaydınız.

wsxwsx

Bu kadar  düşük rakamlarla paten işinin halledilebileceğini sanmıyorum. Olsa bile olmaz. Tahminen en az 1000 TL masraf yapılması gerek. (devlet işlerinin şanındandır. pul parası, damga vergisi, damga vergisinin vergisi, stopaj, stopajın damgasının vergisi )

yusuftr80

muhittin_kaplan Bey dedinizi düşnmedimmi ben tarsustayım danışmanlık yapacak veya vekalet aracı kurum olarak burada bulamadım yok ankarada bazı firmalarla görüştüm ücretler  çok yüksek  dedim bari bu arada ben ilk müracatı yapayım daha sonra  güvene bildigimiz aracı kurmlardan  birisi ile anlaşır devrederiz diye düşündüm ama biz ilk başta tıkandık gibi ?ALLAH  yardımcımız olsun. aslında burada ögrenmek istedigim asıl olay bizim bu müracatımız bize fayda saglaya bilecek mi onu merak ediyorum yoksa  öyleden sonra  birisi gelicek onunla tekrar TPE bir daha arayacagız.malüm sitemizde farklı işler üzerinde çalışan veya bu tür işlerle karışlaşan birileri olur de  sürekli cevapları kontrol ediyorum .25tl patentimizin ilk müracatı için daha sonra asıl rakamlar çıkacak .

muhittin_kaplan

1400  gibi bir maliyeti var Faydalı Model in

yusuftr80

Arkadaşlar şöyle sorayım diyelim yeni bir tasarım  yaptık mekanik  bir şey  bunada patent müracatında bulunmak istiyoruz  ilk müracatımız patent  müracatımı olacak yoksa bu tür ürünün olup olmadıgı araştırması için mi müracat yapacagız ? Bizim müracatımız böyle bir ürün varmı yokmu araştırması için  yapmışız. Asıl soruda burada başlıyor.

erkan614

başvuruyu yapmışsın merak etme mahkemede hertürlü kazanırsın sonuçta buluşun resmi kayda geçti se tekrar bi para yatır tekrar yolla brokrasinin tam yürümesi gerek ama merak etme bu tarihten sonra kim olursa olsun patent başvurusu yapsa kabul edilmez sade seninki kabul edilir

Klein

Alıntı yapılan: "yusuftr80"Arkadaşlar şöyle sorayım diyelim yeni bir tasarım  yaptık mekanik  bir şey  bunada patent müracatında bulunmak istiyoruz  ilk müracatımız patent  müracatımı olacak yoksa bu tür ürünün olup olmadıgı araştırması için mi müracat yapacagız ? Bizim müracatımız böyle bir ürün varmı yokmu araştırması için  yapmışız. Asıl soruda burada başlıyor.

Patent başvurusu  yapacaksınız.  Araştırma başvurusunu nasıl yaptınız tam anlamadım açıkçası.
Çünkü , önce patent başvurusu yaparsınız , başvurudan sonra dosyanız şekli incelemeye tabi tutulur. Eğer şekli inceleme sonucu  bir sorun yoksa dosyanız işleme alınır. sorun varsa düzeltip tekrar gönderirsiniz.

Araştırma aşaması bundan sonra başlar.  Şekli inceleme onayı geldikten sora , araştırma başvurusu yapmanız istenir.  Araştırma başvurusu formunu doldurur teslim edersiniz.

Ama araştırma ücreti yüksektir. 25YTL değil.  25YTL olan patent başvuru ücreti.  Bunu başvuru yaptıktan sonra da ödeyebilirsiniz. 1 ay içerisinde makbuzu göndermeniz gerekiyor.  Bu işler için internet bankacılığı kullanırsanız 2-3 liraya eft yapabilirsiniz.

Ulusal patent almanın 2000-3000 lira arasında değişen bir maliyeti var. Tübitak  3000 liraya kadar olan kısmı karşılıyor.  

Patent başvurusu yaptıktan sonra  ikamet belgesi ve ilgili formları Tübitak'a gönderiyorsunuz. Tübitak sizin adınıza TPE'nin hesabına 3000 TL yatırıyor. Eğer işlemleriniz bu rakamı aşarsa  gerisini siz ödüyorsunuz. Eğer aşmazsa artan kısım Tübitak'a iade ediliyor.

gladi

@Klein

tubitak ulusal patent müracatının hepsinimi yoksa işine gelenprojelerimi  karşılıyor ...?
misafir olan kimse, beraberce getiremediği birşeye kalbini bağlamaz.

Klein

Alıntı yapılan: "gladi"@Klein

tubitak ulusal patent müracatının hepsinimi yoksa işine gelenprojelerimi  karşılıyor ...?

Hepsini karşılıyor. Ancak incelemeli patent başvurularını karşılıyor. Bu da maliyetin biraz yükselmesine ve de  zamanın biraz uzamasına neden oluyor. Tabi patenti alamama riskini de beraberinde getiriyor. Ancak patenti alabilirseniz koruma 20 yıl oluyor. Tabiher yıl koruma ücretini yatırdığınız sürece.  
Aslında uluslararası başvuruları da karşlıyor. Ama uluslararası için yaptığı ödeme , harcayacağınızdan biraz düşük kalıyor. Biraz cebinizden harcamanız gerekiyor.

yusuftr80

Merhaba  arkadaşlar yarıdmınız için Teşekkür ediyorum .
•   İlk sorunun cevabı
•   Tasarımı yaptıktan sonra    gören esnaf arkadaşlarında fikirleri  patent  almam daha iyi olur zaman kaybetbe ustam bu işi hemen  müracat yap patentlet  yoksa belli olmaz deyince bende kendi  imkanlarım dahilinde  patent ataştırması yaptım hangi forma baksam  ilk müracat 25TL diyor.dedim ya önemli değil  müracat  için gerekli evrakları hazırlayıp vereyim dedim  zaten işin solid  similasyon ve cizimini yaptım geriye pek fazla bir şey kalmıyor eksik olarak evrakların düzenlenmesi  onuda  bulurum diyerek  araştırdım ama daha önce bu tür şeyle ugraşan birini bulamadım  
•    daha sonra okuldan ögretmen bir arkadaşa durumu anlatım  oda pek anlamasada elimizden geleni yaparım diyerek  TPE nin sitesinden  aldımız evrakların  gözden gecirerek işe koyulduk  hocam ben gideyim   müracat için şu 25 tl yi yatırıp geleyim bu arada sen de  evraklarla ilgili bilgileri hazırlayalım  dedim ve çıktım döndügümde ise  işleri sagolsun bitirimiş  dekontuda  ekleyerek  zaman kaybetmeden  kargoya veridik  ertesi günü evrak ellerine ulaşıyor  daha sonra beni aradılar  bizim büracak için yatırdıgımız para patent müracatı için 25TL  hocamın hazırladıgı evrak ise ( Enfarmasyon Dmkkümantasyon ve Bilgiişlem Dairesi Başkanlıgına  . diye açıklama ise ( Ön araştımalı ücretinin yatırıldıgına ilişkin  banka dekontu ektedir. Aşagıda  bilgileri verilen konunun ön araştırılmasının yapılmasını arz ederim. ) diyerek yazması işin karışmasına sebep oluyor . buarada ben sanıyorum patent müracatı yaptık  evraklarımız ise araştırma için yapmışız  dünde aradılar 6TL eksik bunu aynı şekilde yatırarak dekontum TPE ulaşmasını istediler  onuda yatırıdık . anlaşılmayan konu  ise  dedim ya biz hadi müracat yaptık ya bizim müracat ön araştıma için peki bir başkası da direk digip patent müracatıında bulunursa nasıl olacak ? ( erkan614 )Arkadaşımız  Demiş  ya bir şey olmaz ilk öncelik sesin olur demesi sagolsun  beni  biraz olsun arahatlatı  inşallah  erken sonuç lanırda ardına diyer müracatımızıda  yaparız .inşalah . aslında Benim durumumda olupta  müracatta bulunacak arkadaşlar benim düştügüm durumlara düşmezler  gerci burası farklı ufak yer  arkadaşların du tür olaylara düşeceni zanetmiyorum ama olsun  fikir  fikirdir  ASLINDA PaTENT müracatı ilk önce araştırma için dense sorunolmayacaktı ,ki zaten  bizim de müracatımız ön araştırma için yapılmış. Diyer arkadaşlarda benim düştügüm duruma dişmeisnler patent patent deyince direk  patent  ücreti yatırmasınlar. Evraklarda demiyorki bir buluşu patent müracatından önce  araştırma isteyin daha sonra patent müracatı yapı demiyor veya diyorsada biz farkında olamadık . neyse inşallah diyer arkadaşlar  bu duruma düşmezler  buda ders oldu bana aslında  buralarda aracı kurum olsaydı  bunlar olmayacaktı ama yok  nedelim denize düşen  bogulmamak için yolunu kendisi bulmaya çalışırmış  biraz degişik oldu ama  8O anladınız herkeşe saygı ve sevgilerimle hayırlı işler kolay gelsin  diyorum.
KONUYLA İLGİLİ BİLGİSİ OLAN ARKADAŞLAR   BİLDİKLEİRİNİ PAYLAŞIRSA  İYİ OLUR.Unutmadan TÜBİTAK SANAYİ ÖNCELİKLİ  Araştırma PATENT ve arge caşalarına nasıl destek veriyor? bilgisi olan arkadaşlar  bilgileirini paylaşırsa sevinirim.
Ekonomiye can vermek için YERLİ üretimi desteklemede FİKİRLERİMİZİ  hayata  gecirmek  belkide  daha kolay  olabir.
Bürokraside kanun ve madeleri malüm bizim gibi zzanatkar arkadaşlar takip edemiyoruz etsek de birşey anlamıyoruz ama burada fikirler paylaşılırsa iyi olur en azından yarım yamalak  birazcık bilgimiz olur  doğrumu.

yusuftr80

Arkadaşlar TÜRK Patent enstitüsünden 2 gün önce yazılı cevap geldi ama bir şey anlaşılmadı bizim tasarımın ön araştırmasını istemişiz. Durum böyle olunca bende zannediyordum ki i bizim tasarımlar incelenecek araştırma yapılacak bizim tasarımla var olan sistemler arasında farklılık veya benzerlikler gözden geçirilecek daha sonrada yazılı cevapla tarafımıza bildirecek evet bildirdiler ama düşündüğüm gibi bir yazı çıkmadı. Sadece var olan sistemlerle ilgili evraklar hazırlanmış yani patent alınmış veya iptal edilmiş ürünlerle ilgili kısa bir açıklama yapılmış Birde şöyle eklenmiş TPE sitesinden ilgili bölüme girerek ücretsiz araşırıma yapa bilirsiniz?  Hadi gelin işin içinden çıkın. İlgili kurum TPE değil mi bu ürüne patent alına bilir veya alınamaz diye yazmanız uygun olmazımıydı? Neyse tekrardan müracaat yaptım bu sefer doğrudan Patent müracaatında bulundum. Bakalım bundan sonra ne olacak? Arkadaşlar uğraştığım tasarımla ilgili kulanım alanlarından kısaca bahsedeyim kimse başka şey düşünmesin şuan itibari ile kullanılan sistemler yurt dışından geliyor TÜRKÎ YEDE zanedersem %10veya 20 si gibi yerli malzeme kullanılarak ürün montaj yapılıyor işin ana mekanik, motor kontrol gibi önemli parçalar tamamen yabancı ürünler. Benim tasarım ise tamamı yerli üretim üstelik fiyatta uygun montajı ise çok daha kolay uzun süre bakım gerektirmemsi, Estetik görünüm VS birçok yere rahatlıkla monte edilebiliyor olması ki yerli üretim olarak sanayi desteklemede fayda sağlayacak tasarım ama gel gelelim zaman ne gösterecek arkadaşlar bazı açıklamalarda bulunamıyorum özür dilerim. O zaman şunu da düşüne bilirsiniz neden burada patentle ilgili konu açtınız? ama durum öyle değil daha önceden patenle uğraşan arkadaşlar varsa nasıl yol izledilerse bende o yoldan gitmek için yardım istiyorum.
NOT: Cevaben gelen yazının bir bölümünü aynen aktarıyorum?
Ön araştırma sonuçları patent başvurusu için temel teşkil etmeyip, araştırmayı talep eden kişi ya da kuruluşun verdiği bilgiler doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle Enstitümüzce yüklenilen herhangi bir sorumluluk bulunmamaktadır.
  Bu yazıya bakarak ne düşüne biliriz  ::)?