Bipolar step motor Hız sorunu

Başlatan emin1, 26 Şubat 2010, 06:58:44

emin1

L297+L298 den oluşan bir bipolar step motor devresi yaptım.
(motor Epson EM_257 dört üçlu 5v, 0,6A ) clock frekasnsını harici veriyorum. motor 650 hz in üzerine çıkınca kilitleniyor ve dönmüyor.

maximum maximum 150 d/dak yapıyor. devir sayısı 300'e çıksa bana yetcek.


Tagli

Aynı sorun bende de var. Araştırdığım kadarıyla hızı arttırmak için voltajı arttırman gerekiyor. Galiba 30-50 volt gibi bir değere ihtiyacın var. Tabi Vref bacağındaki voltajı doğru ayarlamazsan chopper işini göremez ve fazla akım çektiğinden motora zarar verebilirsin.

Bir diğer etken half-stepping. Full-step'e göre daha yüksek hıza erişebildiğimi gördüm yaptığım denemelerde. Hatta sanırım micro-stepping ile hız daha da arttırılabiliyor ama hem ciddi orada tork kaybedersin hem de zaten L297'nin öyle bir özelliği yok.

Ayrıca, motorun yavaş yavaş hızlanması da erişebileceği azami hızı arttırıyor. Ben de şimdi elimdeki step motoru hızlandırmaya çalışıyorum. Daha dün, frekansı yavaş yavaş arttırabilmek için hassas potansiyometreli bir devre yaptım. Bugün birkaç deneme yapacağım.

Gerçi ben L297  + 2 X L6203 kullanıyorum ama L297 + L298 devresini de yaptım. Hız olarak gözle görünür bir fark yok. Her ne kadar kesin bir ölçme imkanım olmasa da 12 V'la ve düzenli hızlandırma olmadan bile 300 d/d'ya yaklaştığımı sanıyorum, çünkü motor saniyede 4-5 defa dönüyordu.

Bugünkü denemelerimin sonuçlarını buraya yazarım. Gerçi motorun hızını nasıl ölçeceğimi bilmiyorum ama sinyali PIC ile ürettiğimden yaklaşık bir tahminde bulunuabilirim sanırım.
Gökçe Tağlıoğlu

z

1.8 derece motorlar icin

3*fclk/(10*K) size devir/dak cinsinden devir sayisini degeri verir.

fclk, adimlama frekansi, K ise mikrostep sayisi.

K=1 tam adim
K=2 yarim adim

Bu sartlar altinda tam adimlama modunda 1000Hz verirseniz motor 300 tur/dak doner.

Eger clk frekansini biliyorsaniz devir sayisini da biliyorsunuz demektir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

emin1

motor 1.8 derece 5V - 12- 18 v deneme yaptım frekansı 665 hz üzerine çıkınca motor rezonansa giriyor. 1000 hz de rezonansa sokmadan nasıl verebilirim.

z

600 Hz e yaklasinca 700Hz e sicra.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

emin1

660 hz üzerine çıkınca motor rezonansa giriyor
frekansı yukseltsemde çalışmıyor ugultu yapıp duruyor

z

Sicramayi dene iste. Rezonans noktasini hizlica gec.

Step motorlarin kritik frekans degerleri vardir. O noktalara yakalanma.

Gerci bu noktalar motor yukune bagli olarak kayar. Oncelikle motor surucusunun voltajini artir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

tayyar

Bu sürücülerin amacı motor akımını chopping ile sabit tutup besleme gerilimini arttırabilmektir. Böylece motorun torku artar. Mesela bahsi gecen 5 v 0.6 amperlik motoru 24v ile beslemelisiniz. Ancak diger bir yandan akımı, referans gerilimi kullanılarak 0.6 ampere sabitlenmelidir. Bu sayede clk frekansı arttırıldıgında motor milinin kilitlenmesi sorunu bir nebze olsun daha yüksek devirlere dogru ilerler. Unutulmamalıdırki devir arttıkca tork dekrar düşüşe gececektir.

@tagli
Hocam bende su anda 6203 lerle ugrasıyorum elimde dogru düzgün bir plaket çizimi yoktu o nedenle kendim çizmeye ugrasıyorum. Nacak abuk sabuk sıkıntılar nedeniyle bi türlü sonuca ulaşamadım. En son denemem de smd L297 kullanmak istedim ve çizimi ona göre yaptım bu seferde bakır plaketin azizligine ugradım her havyayı dokunduruşumda yollar kavladı gitti. Elinizdeki sürücü devresini paylaşma imkanınız varmı aceba ?

benim son çizimim:
http://www.4shared.com/file/230210672/a1f68c97/cizimeagle.html
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

Tagli

Sürücü kartı bu:


Kart çizimini FreePCB isimli, adından da anlaşılacağı üzere ücretsiz programda yapmıştım. Malesef elimde devre şeması yok, sadece PCB ile ilgili dosyalar var, ama yukarıda verilen şemadan yararlanarak çizdim, hemen hemen aynısı.

İlgili tüm dosyalara buradan ulaşılabilir. FreePCB basit bir program olduğu için küçük kütüphanesinde bulamadığım bazı parçaları kendim çizmek durumunda kaldım, bazı mevcut parçaları da değiştirdim. O yüzden yukarıdaki paketin içinde iki adet de kütüphane dosyası var. Bunların programın lib klasörüne kopyalanması gerekiyor sanırım.

Elbette FreePCB programı ile hiç uğraşmadan da, paketin içinde bulunan gerber dosyasını kullanabilir, veya PDF'den doğrudan çıktı alabilirsiniz. Gerçi gerberi PDF'ye dönüştürme işlemi sırasında sanki biraz bozulma olmuş gibi ama yazıcıdan çıkartıldığında tatmin edici bir sonuç vereceğini sanıyorum.

Devredeki 7805, yüksek voltajla çalışmayı engelleyecektir. Gerçi soğutucu bağlanırsa 30 V'a kadar çıkar sanırım. Bir ara bu devreyi LM2574 kullaranar tekrar yapmayı düşünüyorum. Ayrıca, motorun bağlanacağı üst kısımdaki klemens çiftlerinden biri gereksiz. Varlıkları hatalı bilgimden kaynaklanıyor, unipolar motorun orta uçlarını toprağa vermem gerektiğini sanıyordum, bu yanlış bilgim sebebiyle eklemiştim onları. Bir hata da soğutmanın yanındaki kapasitörün yerleşiminin yanlış olması. Biraz eğince sığıyor gerçi, resimde de görülebilir.
Gökçe Tağlıoğlu

cpt_caveman

Rampalı kalkış yapılmazsa step motorları yüksek hızlara çıkartamazsınız. Elimdeki step motorları sabit pwm ile en fazla 750Hzde çalıştırabiliyorum. Ancak pwmi rampalı bir şekilde arttırdığımda (100ms) 15KHze kadar çıkartabiliyorum.

Tagli

Nasıl bir sürücü kullanıyorsun? Microstepping var mı? Ve de besleme voltajın nedir?
Gökçe Tağlıoğlu

alikeskinkilic

ustam benim de bi problemim var sürücümü kendim yaptım sürücüde 3 16f84 kullandım isiste denedim adım kaçırma yok nezamanki  tezgaha montajını yaptım mach3 te çalışmaya başladım step motorlar en düşük devirlerde bile adım kaçırıyor ve adım kaçırma sadece tek bir yöne doğru yani 1000 -2000 satır g kod lu çizimlerimde 5mm ye yakın x+ y+ ve z+ yönüne kayıyor bunun nedenini çok uğraştım bulamadım neden sadece tek yöne adım kaçırıyor aklınıza gelen olasılık vvarsa paylaşırmısınız şimdiden teşşekkürler
Hep meraktan

skolmashi

@alikeskinkilic bende sizin gibi aynı sorundan muzaibim sürücüyü kendim yaptım fakat dairesel hareketlerde hızlanmalarda ve durmalarda titreşim meydana geliyor siz bir çözüm buldunuzmu bilmiyorum ama eğer L298 ile yaptıysanız devreyi Vref potansiyometresinden akımı düşürmeyi deneyin ama motorda güçten düşüyor o dengeyi bulabilirsiniz. Eğer farklı bir yöntem ile çözdüyseniz bilginize ihtiyacım var..