tohum sayma

Başlatan uardal, 26 Ağustos 2010, 16:41:27

uardal

merhaba

arkadaşlar 0,2mm lik organik tohumları bir sensörl algılamam gerekiyor, ir led ve foto transistörle bi devre kudum ama daha stabil çalışan bir sistem arıyorum, konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardımlarını rica ederim.

herkese iyi çalışmalar

FullMetal

tohumlar nasıl bir düzende duruyorlar? belki görüntü işleme ile daha sağlıklı sayım yapılabilir.

uardal

yok tek tek düşücek,bi titreşim kabı içinden sırayla düşürüceğiz,

mustafa_cmbz

yazıcıların kağıt haznesine kağıdın konduğunu algılayan sensörler var "U" şeklinde onlar işini görür sanırım...

Analyzer

Selam,

200 um çapındaki tohumları saymak için basit bir devreden çok ciddi bir düzeneğe ihtiyaç var. Sizin düzeneğiniz nedir? Örneğin tohum atma makinaları bir tablaya tohumları önce vakum ile çeker, sonra basınçlı hava ile iter. Düzeneğinize göre yardımcı olabilirim.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

uardal

biz hazır bi sistemi kopyalamak istiyoruz, mekanik olarak hazırlanmış bir titreşim kabı sayesinde tohumlar tek tek düşecek bende ir le ve fototransistör sayesinde algılama yapmaya çalışacağım, titreşim kabını kalıpçı arkadaşlar orjinaline uygun yapacaklar, bende fototransistörün çıkışını opamp a bağlayarak ufak bir değişimde puls gönderecek şekilde ayarlamayı düşünüyorum, daha tam olarak denemedim devre hazırlık aşamasında ama sorun çıkarsa diye alternatif çözüm arayışı içindeyim.

tam olarak işe yarayıp yaramayacağınıda bilmiyorum aslında :)

Analyzer

Selam,

İşin büyük bölümü olan düzenek kısmını halletiyseniz sorun yok. Çünkü 200 um lik cisimleri birbirinden ayırma ve belli sıralamaya sokma, elektronik kısımdan kat kat uğraştırıcıdır. Eğer her bir tohumu belli bir sırada ise yaklaşım sensörü, cisimden yansımalı sensör, ultrasonik sensör vs. kullanabilirsiniz. Endüstriyel uygulamalarda hazır şalt malzeme kullanmak; ikide bir arıza yapan, yanlış sayan "yapma" sistemlerden daha stabil çalışır her zaman. Mesela sick firması bu işte uzman. Ancak kendim yapacağım diyorsanız, güçlü bir ışık kaynağı (lazer olabilir) ve dediğiniz gibi bir fototransistör veya paket optik algılayıcılar, karşılaştırıcı ve mcu kullanılarak yapılabilir.

Analyzer

uardal

dediğiniz gibi hocam mekanik kısım elektronikten daha zor görünüyor o kunuda kalıp arkadaşlara güveniyorum, sensör konusundada birkaç hazır optik sensör baktım ama benim istediğim hassaiyette olanı bulamadım, eğer önerebileceğiniz bir model varsa çok sevinirim, yoksa kendim yapmak zorunda kalacağım, bende o stabilizasyondan endişe ettiğim için farklı ve sağlam yöntemler araştırıyorum.

ilginize teşekkürler.

satilla

eger tohumların geçeceği aralık dar ise eski toplu mouse'ların düzeneği işinizi görür sanırım

Analyzer

Selam,

Sick firmasında deneyimli satış mühendisleri var, onlardan teknik destek ve fiyat almak daha doğru olur. Sonuçta mekanik düzenek çok önemli. Ona göre size ürün önereceklerdir.

Analyzer