İndüksiyon bobinleri nasıl çalışır ?

Başlatan Mucit23, 17 Aralık 2010, 18:33:20

ilhan_mkp

Alıntı yapılan: picmanya - 25 Şubat 2011, 17:00:06
aslında iş endüstriyel mikro işlemci kullanılmadan yapılabiliyorsa bu şekilde yapmak en iyisi.
yaktım dediğiniz igbt ler hangi kılıfda idi kodu nedir?

30n60ları yaktım yine bişiler denemeyi düşünüyorum aslında mikro işlemciye gelince yeterli maddiyatı ayırabildiğimde onuda deneriz ustam neden olmasın

picmanya

30N60 bu işe uygun bir igbt olarak görünüyor.
sizce igbt nin bozulma nedeni ne idi?
aşırı yüksek akıma mı maruz kaldı? yoksa yüksek VCE gerilimindenmi yandı?
genelde yüksek akımdan bozulmalar kendini belli eder.artan aşırı ısı, eleman gövdesinin delinmesi çatlaması.
ama birden bire çok yüksek akım artışında ise kendini dışa vurmaya bilir.
yalnız yüksek VCE gerilimine maruz kalıp bozulmalar kendini belli etmez.bunun önlemini güç devrenizde almak zorundasınız.
bu igbt AC 230V. veya daha düşük gerilimlerden doğrultulup elde edilen dc bara gerilimlerinde kullanılması için üretilmiş.
diğer bir değişle dc bara gerilimini 350V. üstü kullanmamkda fayda var.
dc bas kondansatörleride oldukça yüksek akım verebilmeliler.zira sistem tek fazdan besleniyordu galiba.

birde bu igbt nin bozulduğu devrenin güç şemasını incelemek gerekir.
bu igbt imalatdan içinde ters diyota da sahip değil bu ultra hızlı diyotu yükünüz indüksiyon ısıtma bobini olduğu için,
muhakkak dışarıdan igbt ye çok yakın bir yere uygun yönde takmalısınız.diyot akım değeri yük akımından aşağı olmamalı.
bu diyot sorun olduğundan genelde indüktif yükler için diyotu kendinden igbt kullanmak gerekir diye düşünüyorum.
devreyide bu igbt ye uygun dizayn etmeli.
bazı indüksiyon ısıtma güç devrelerinde igbt içindeki ters diyot bulunması sorunda olabiliyor diye hatırlıyorum.
topolojisi izin vermeyebiliyordu.

puls trafosu bu iş için olmassa olmaz vazgeçilmez değildir.giriş çıkışı izole dc dc konverterlerlede bu iş olur.
çok yüksek güçlü anahtarlama devrelerinde izole dc dc ler kullanıldığını görüyorum.

igbt yi emiterine göre, +15V gerilimle iletime geçirmeli ve -5....-10V. civarı gerilimle de yalıtıma sokmak gerekir.
beyz uygun bir direnç değeri üzerinden anlık açma kapamalarda 2-3 amper akımları görmeli.
bu durmda 2,5 - 3W. civarı dc dc yeterli olur.

bu şartları pals trafosu sağlıyorsa tabiki onuda kullanabilirsiniz.pls. trf. hiç kullanmadığımdan ve kullanmayı düşünmediğimden onu incelemedim.

yalnız dc dc kullanımı tek başına igbt yi sürmeye de yetmiyor.bu durumda bir sürücü bufer devrede kullanmak gerekiyor.

son olarak bu tür devrelerin TO-247 kılıflı üç bacaklı standart yarı iletkenlerle yapılabileceğinden şüphem var.
en azından arge aşamasında çok zor olur diyorum.belki ileride iş üstünde ilerledikçe sonraki versiyonlarda TO247 ilede iş kotarılabiliyor olabilir ama başlangıçta modül igbt bu işe şart gibi gözüküyor.
aynı şekilde giriş emc devresi, köprü diyot ve dc kondansatörleri gereğinden daha fazla akımlarda ve değerlerde kullanılmasındada yarar var.zamanla gerekirse bunlar küçültülmeye gidilebilir.

Mucit23

Alıntı yapılan: picmanya - 28 Şubat 2011, 11:36:29
30N60 bu işe uygun bir igbt olarak görünüyor.
sizce igbt nin bozulma nedeni ne idi?
aşırı yüksek akıma mı maruz kaldı? yoksa yüksek VCE gerilimindenmi yandı?
genelde yüksek akımdan bozulmalar kendini belli eder.artan aşırı ısı, eleman gövdesinin delinmesi çatlaması.
ama birden bire çok yüksek akım artışında ise kendini dışa vurmaya bilir.
yalnız yüksek VCE gerilimine maruz kalıp bozulmalar kendini belli etmez.bunun önlemini güç devrenizde almak zorundasınız.
bu igbt AC 230V. veya daha düşük gerilimlerden doğrultulup elde edilen dc bara gerilimlerinde kullanılması için üretilmiş.
diğer bir değişle dc bara gerilimini 350V. üstü kullanmamkda fayda var.
dc bas kondansatörleride oldukça yüksek akım verebilmeliler.zira sistem tek fazdan besleniyordu galiba.

birde bu igbt nin bozulduğu devrenin güç şemasını incelemek gerekir.
bu igbt imalatdan içinde ters diyota da sahip değil bu ultra hızlı diyotu yükünüz indüksiyon ısıtma bobini olduğu için,
muhakkak dışarıdan igbt ye çok yakın bir yere uygun yönde takmalısınız.diyot akım değeri yük akımından aşağı olmamalı.
bu diyot sorun olduğundan genelde indüktif yükler için diyotu kendinden igbt kullanmak gerekir diye düşünüyorum.
devreyide bu igbt ye uygun dizayn etmeli.
bazı indüksiyon ısıtma güç devrelerinde igbt içindeki ters diyot bulunması sorunda olabiliyor diye hatırlıyorum.
topolojisi izin vermeyebiliyordu.

puls trafosu bu iş için olmassa olmaz vazgeçilmez değildir.giriş çıkışı izole dc dc konverterlerlede bu iş olur.
çok yüksek güçlü anahtarlama devrelerinde izole dc dc ler kullanıldığını görüyorum.

igbt yi emiterine göre, +15V gerilimle iletime geçirmeli ve -5....-10V. civarı gerilimle de yalıtıma sokmak gerekir.
beyz uygun bir direnç değeri üzerinden anlık açma kapamalarda 2-3 amper akımları görmeli.
bu durmda 2,5 - 3W. civarı dc dc yeterli olur.

bu şartları pals trafosu sağlıyorsa tabiki onuda kullanabilirsiniz.pls. trf. hiç kullanmadığımdan ve kullanmayı düşünmediğimden onu incelemedim.

yalnız dc dc kullanımı tek başına igbt yi sürmeye de yetmiyor.bu durumda bir sürücü bufer devrede kullanmak gerekiyor.

son olarak bu tür devrelerin TO-247 kılıflı üç bacaklı standart yarı iletkenlerle yapılabileceğinden şüphem var.
en azından arge aşamasında çok zor olur diyorum.belki ileride iş üstünde ilerledikçe sonraki versiyonlarda TO247 ilede iş kotarılabiliyor olabilir ama başlangıçta modül igbt bu işe şart gibi gözüküyor.
aynı şekilde giriş emc devresi, köprü diyot ve dc kondansatörleri gereğinden daha fazla akımlarda ve değerlerde kullanılmasındada yarar var.zamanla gerekirse bunlar küçültülmeye gidilebilir.

Mosfet sürücüleri gibi IGBT sürücüleride varmıdır.  MCU dan gelen sinyal ile IGBT leri devreye sokup devreden çıkartacak bu iş için yapılmış komponetler. IGBT yi uygun şekilde sürmak için bu tip elemanlar varsa onları kullanmak daha iyidir.
Aslında şu elektronik kaynak makinaları var. Galiba onlardada IGBT ler kullanılıyor. Bi tane bulsam kartını açıp inceleyecem. Nasıl bir donanım kullanmışlar.. Faydası olabilir.

ilhan_mkp

Mosfet sürücüleri gibi IGBT sürücüleride varmıdır.  MCU dan gelen sinyal ile IGBT leri devreye sokup devreden çıkartacak bu iş için yapılmış komponetler. IGBT yi uygun şekilde sürmak için bu tip elemanlar varsa onları kullanmak daha iyidir.
Aslında şu elektronik kaynak makinaları var. Galiba onlardada IGBT ler kullanılıyor. Bi tane bulsam kartını açıp inceleyecem. Nasıl bir donanım kullanmışlar.. Faydası olabilir.
[/quote]

mosfet sürücü entegreler ile igbt sürülebiliyor  söktüğünüz mosfetin yerine igbt bağlayığ çalıştırabilirsiniz ama dez avantajlar var tabi

bu arada benim yapmayı düşündüğüm bir şema var mosfetli bir devre şemasıda burada var yardımlarınızla modifiye edip kurayım sonucu hep beraber görelim şemayı ekliyeceğim aldığım siteyide eklerim ingilizcesi iyi olan arkadaşlar yorumlarıda okur daaha sağlıklı ilerleriz ama sanırım yeterli desteği bulamayacağım görünen oki sadece iki kişi var yarımda  ben iki buçuk :)

ilhan_mkp

http://img651.imageshack.us/img651/5171/56476378.gif
şema
burada şemayı aldığım site  http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=ihpll1 burada benim takıldığım noktalardan biri 1:50 akım trafosu malzeme bilgim zayıf genelde bu iş ile ugraşanlar akım trafolarını kendileri yapmış elimde biraz ferit nüve var hesaplayabilecek arkadaş var kendim yapayım diyorum hazırını bulabilirsek satın alcağım daha malzeme almadım hatta bu arkadaşların pals trafosunuda kendileri yaptığını gördüm fotolardaki yeşil nüvedende elimde var ama tel çapı vs belli değil bütün bu hesaplamaları öğrenmek istiyorum ama pek bi yol alamadım :(

pwm.c

IGBT lerin sürücü modüllü olanları var ama çok pahalılar ve kullanı pek kolay değil. bu durumları göze alıyorsanız kullanabilirsiniz.
indüksiyon ısıtmada ise kullandığın bobinin rezonansta çalışması gerekebilir. 
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

ilhan_mkp

evet rezonansta çalışacak tank devresi yanlış hesaplamıyorsam 79khz gibi bir frekansta rezonansa girecek bu verdiğim şemada faz kilitleme mantığı var iş bobinindeki metal ısındıkça frekans 80khz gibi bir değere yaklaşması gerekiyor diye biliyorum yani rezonans frekansı sürekli olarak değişiyor daha önce bahsettiğim igbt yakma olayıda sanırım geri besleme olmayışından kaynaklı diye tahmin ediyorum

Mucit23

Arkadaşlar youtubede böyle bir video gördüm. Maliyet açısından fazla olmayan tecrübe kazandırabilecek bir uygulama.

Merak ettiğim bir konu var. Bu sistemde mosfetler kullanmış. Peki bu mosfetleri sürmek ve gerekli frekansı sağlamak için nasıl bir sistem kullanmış olabilir.
Birde şu kondansatörler var.Galiba bobine paralel bağlıyor. Bobin üzerindeki işlevi nedir bu kondansatörlerin. Birde bu kondansatörlerin temin edilebilirliği nedir.

H@S@N

onunla bi alakası varmı yokmu tam emin değilim ama bobinden dolayı olaşabilecek faz kaymasını sıfıra yaklaştırmak için kullanılıyor olabilir..yani reaktif gücü önlemek için..bilen ustalarım daha iyi yanıt vereceklerdir..
satılık STM32F4-Discovery kit...

aslan_korhan

Bildiğimiz LC Tank devresi. Yani Isıtan Bobin L ve buna paralel Kondensatörler C.
Güçlü bir osilatörden başka birşey değil.
Frekans birkaç KHz olsa yeterli olur. 60 - 100KHz olabilir.
Frekans çok sabit olmasına da gerek yok. Isıtılacak malzemenin boyutu değiştikçe zaten resonans frekansı değişecek.
İşlemciye falan gerek yok.

Buna benzer bir devreyi ben 100MHz civarında yapmıştım.
Sadece 3-4W güç verdiği halde metali çok rahat ısıtıyordu. Gerçi metal kızarmıyordu ama kullanılan frekansa ve güç'e göre normal...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

Mucit23

orada kullanılan bobinin ayrıca bir özelliği varmıdır. Normal bakır telmi. Bazı ısıtıclarda tel kalınlığı çok fazla acaba onlardan bakır borumu kullanılıyor. Yani bobinin içi boşmu acaba

aslan_korhan

İçi boş Bakır Boru kullanabilirsin.
Bunun çapınla, spir sayısınla, uzunluğunla oynayarak frekansını değiştirmiş olursun.

Frekans = 1/(2PI * Karekök (LC))

Bobinin tam ortası + Besleme ucu olacak. Diğer 2 uç ise Mosfet'lerin Drain'lerine gidecek...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

ilhan_mkp

üstat peki bobin hesaplamaları konusunda yardımcı olabilirmisin mesel 1.5mikrohenri bir bobin sarmak istiyorum bakır boru ile 200a gibi akımlara dayanabilecek bişey nasıl hesaplarız birde şok bobini nasıl hesaplanır 45mikrohenry civarıda şok bobini sarmallıyım

askuzucu

O bobinden o kadar akım akacağını sanmıyorum, aslan korhanın dediği gibi boru kullanıp içinden soğutma suyu geçirebilirsin. Frekans doğrudan ısıtma derinliği ile ilgilidir. Düşük frekanslarda malzemenin içi de ısınırken, frekans yükseldikçe deri etkisi nedeni ile malzemenin yüzeyi ısınır.

ilhan_mkp

üstat ben derdimi anlatmakta sorun yaşıyorum frekans yükseldikçe akımın yüzeyden aktığını biliyorum ama o bakır borudan bobini hesaplayıp saramıyorum akımı sınırlandırmak için bir adet şok bobini sarmalıyım hazır satılmıyorda