İndüksiyon bobinleri nasıl çalışır ?

Başlatan Mucit23, 17 Aralık 2010, 18:33:20

picmanya

böyle bir ocak denemedim.
şunu anlayamadım.
gazete kağıdını yalnız başına ocağın üstüne koyup ocağı çalıştırsanız gazete kağıdı ne ısınır nede yanar bunu anlarım.
ocağa konan tencere elektriği iletmeyen yada elektriğe metallerden çok fazla dirençle karşı koyan bir maddeden oluncada içindekiler ısınıp pişmez bunuda anlarım.
yalnız tencere metal ve içindeki su ısınıp kaynıyorsa ve bu tencereye el değdirilemiyorsa.altındaki gazete kağıdı oksijen alıp yanmasada ısınması gerekmiyormu?
uygulayıp görmedimde ondan soruyorum.
aslında bu şunada benziyor.
hani ped plastik su şişelerine yumurta konurda odun ateşi yada mangal ateşinin üzerine konurya şişe delinmeden yumurta kaynar ve pişerya burda şişe yanmayıp delinmiyor ama içindeki kaynayan suyun sıcaklığı değerinde ısınıyor.

bu tür sistemlerde çıkışda güç katsayısı faktörü düzeltilip tam 1 olarak tutulmak isteniyor değilmi?
işin ana mantığı bu galiba.yükü endüktif olmakdan çıkarıp saf omik yüke çevirmek mantığı uygulanıyor.
bu durumda bobinden en yüksek akım akıtılmış olacak ve bu akımın tamamı görünür güç olacak.
bu çalışmada bobin+kondansatör ve çalışılan frekans ile bu frekansın duty si ile sağlanıyor olmalı.
mantık tam olarak bu mudur? yoksa nedir?

z

Mendilin icine metal para koy ve mendili gerginlestirip parayi simsiki kavramasini sagla. Yanan sigarayi para yuzeyindeki mendile bas. Mendil yanmaz fakat para isinir.
Elbette kagit, tencere altina dokundugu icin tencerenin sicakligindan dolayi isinacak ancak alev almayacak. Klasik ocaklarda bunu yapamazsin.
Yemeklerin 100 derece sicakligin ustune cikmasi mumkun değil. Kizartma yaparsan kagitin yanmasi mumkun.

Seri rezonansda akim gerilimle ayni faza oturur ve rezonans devresi sifir empedans gosterir. Burda akimi sadece seri sok bobini belirler.Bu esnada sokun izin verdigi seviyede dehset akimlar guc kaynagindan rezonans devresine ordan da gerisin geriye guckaynagina doner. Pinpon topu gibi.

Rezonans devresinin enduktansi aslinda bir transformatorun primeridir. Sekonder gorevini goren tencere, saf omik yuktur ve omaji, primer tarafina sarim sayisinin karesi oraninda yansir. Bunun anlami seri rezonans devresinden akan akim, bu direncde yani Rtencere*Nkare*Iprimer gucuyle isiya cevrilecektir.

Guc kaybina neden olacak enduktansin kendi direncini ve yariletkenlerdeki anahtarlama kayiplarini gormemezlikten gelecek olursan "Tencere yoksa guc kaybi da yok" diyebiliriz.

Ocak sicakligini peryod atlatma yaparak ayarlayabilirsin. Ornegin ocagi 1/2 gucunde calistirmak icin rezonans devresini tetikleyen anahtari T sureligine devreye al, T sureligine devreden cikart gibi.  Yada sistemi besleyen dogrultma devresinin cikis voltajini basitce tristorlu bir sistemle ayarlayabilirsin.

Bu ocaklarin dezavantaji, uygun tencere istemesidir. Tencerenin katalogunda induksiyon isitmaya uygundur ibaresi gormelisiniz. Bu tencereler ya celik tabanli yada komple demir dokum tencerelerdir.

Nenelerimizin terk ettigi hantal agir tencereler tekrardan gunumuzde oldukca yuksek fiyatlarla tekrar vitrinleri suslemeye basladi.

Bakiniz Fransiz mali "Le creuset". Fakat ayni tencerenin Cin mali versiyonu cok daha dusuk fiyatlardan alabilirsiniz.

http://www.lecreuset.com/

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Alıntı yapılan: teknikelektronikci - 12 Mart 2011, 23:00:12
senin elim derken hocam anlamadim :)

Cok sik yapiyorun bu hatayi. Yazilarimda yaptigim imla yanlislarini farkedersem sonradan duzeltiyorum fakat bu yanlisimi farketmemisim.

Varsa hanim yada anne uyumasi beklenir. Ardindan senin elin tornavida ve penseyi kapar, gece yarisi mutfaga dalar. Ocaga bir operasyon duzenler demek istedim.

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: bunalmis - 13 Mart 2011, 14:44:00
Alıntı yapılan: teknikelektronikci - 12 Mart 2011, 23:00:12
senin elim derken hocam anlamadim :)

Cok sik yapiyorun bu hatayi. Yazilarimda yaptigim imla yanlislarini farkedersem sonradan duzeltiyorum fakat bu yanlisimi farketmemisim.

Varsa hanim yada anne uyumasi beklenir. Ardindan senin elin tornavida ve penseyi kapar, gece yarisi mutfaga dalar. Ocaga bir operasyon duzenler demek istedim.

klavye hatalarini malesef bende cok yapiyorum :D malesef hanim yok :P evde ailemde yok yalnizim aslinda ocaga dalmak icin engel yokda :D bu seferde büyük masraf cikarabilir bana :P
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

z

Sartlar cok uygun.  Mesela bu gece.

Sen ve ocak basbasa.

Mutlu bir kac saat gecirebilirsiniz. Hatta bir kac poz da alip yayinlayabilirsin de.

Seytanin olayim istedim gene de sen bilirsin.

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: bunalmis - 13 Mart 2011, 15:09:40
Sartlar cok uygun.  Mesela bu gece.

Sen ve ocak basbasa.

Mutlu bir kac saat gecirebilirsiniz. Hatta bir kac poz da alip yayinlayabilirsin de.

Seytanin olayim istedim gene de sen bilirsin.

yok hocam ya güzelim ocaga yazik olmasin :D elimde 2 tane 50 amper 1200v luk six pack igbt ler var onlari kullanarak bi seyler yaparim daha iyi :P
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

Mucit23

Peki arkadaşlar Bu ev tipi indiksiyon yemek ocaklarında bobinin üzerini nasıl koruyorlar. Metal bişey koyamazlar herhalde. Cammı koyuyorlar.

z

Aynen oyle. Temperlenmis cam koyuyorlar. En iyi tarafi da bu. Ocagin ustu dumduz. Klasik ocaklari temizlemek basli basina bir istir. Fakat bu ocaklari bezle siliverirsin en fazla ovalayiverirsin is biter.

Mucit23

Acaba enerji tüketimi nasıl, normal elektrikli ocaklar 2000watt dan aşağı olmuyorlar. Cayır cayır elektrik yakıyorlar. Vermi nasıl acaba Fiyat ve enerji tüketimi açısından doğal gazmı daha iyi yoksa bu ocaklarmı. 1 aylık normal kullanımda fatura açısından hangisi iyi gelir.

Mucit23

Burada tek gözlü bi tanesi 95TL
http://www.ucuzu.com/ocak-c4172/induksiyon-ocak-gozlu/
http://www.sahilstore.com/Sinbo-SCO-5004-Inox-Induksiyon-Ocak,PR-24.html
Bunun üzerine kalın civata koysak onuda ısıtabilirmiyiz :D Gerçi bunun gücü düşüktür. Yüksek olsaydı tavayı eritirdi herhalde:)

FUNKY

şimdi biz bunu  yapmaya kalksak bu fiata yapamayız 95tl . yaktığımız  komponent te cabası   .. :D

ilhan_mkp

bi kaç gündür nete giremedim cevabım biraz geç oldu picmanya arkadaşım o verdiğim şemada tank devresi paralel rezonans mantığı ile çalışıyor yani rezonansa girince moslardan sadece omik akımlar akıyor esas büyük akım kondasatörler ve bobin üzerinden akıyor ve bu sistemin avantajını şöyle anlatayım elektrik veya gazla ısıttığınız bir sistem düşünün bütün fırını ısıtmak zorundasınız ama bu sistemde sadece metal ısınıyor çevresel elemanlara bir ısı kaybınız olmuyor vede çok hızlı bir ısınma sağlıyor bu devrenin çalışan  videosu burada hatta şemayı çizen arkadaşta bu olsam gerek bir sürü ayrıntıda var http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=ihpll1

picmanya

bu tür sitelerdeki devrelere pek güven olmuyor sorunsuz çalıştıklarına rastlamadım desem yalan olmaz.
tamam sizin devreniz resimlerdeki gibi,şeması doğru ve iyi çalışıyor kabul edelim.

yinede mosfetlerden ciddi yüksek akım aktığını düşünüyorum.

bu resimdeki devrenin yalnızca sağ alt tarafındaki,
yani mosfetlerin olduğu ve sağındaki iş bobini ile ona paralel bağlı kondansatörün bulunduğu sıfır geçişlerin okunduğu ve mosfetlerin solundaki akım örnekleme kısmının çalışmasını açıklayabilecek biri varmı?

üstdeki entegrelerin değilde güç devresinin mantığını tam olarak anlamak istiyorum.

bence bir sistemin ucuz olması onun yapılmaması gerektiği anlamına gelmez
çok masrafı yoksa ve çok pahalıya çıkmıyorsa ve ticaretide yapılmayacakta olsa yinede o devreden bir adet yapmakda fayda var.ilk amaç yapıp sağlıklı çalıştırmak olmalı fiyat miyat satış matış sonradan işe katılıp ona göre bir strateji belirlenebilir.

bu tür işlerin bir kısmı son kullanıcıya hitab ettiğinden diğer bir deyişle evlere yönelik üretildiğinden endüstriyel sanayi ortamına göre üretilmediğinden tabiki zamanla ucuz olmak zorunda. genelde bu tür cihazları alanların büyük çoğunluğu ondan para kazanmayıp evde karnını doyurmada bir araç olarak kullanır.eminimki bu cihazın 3 fazlı daha yüksek güçlü sanayi tipi mutfaklara göre üretileni pahalıdır.ve üreticisine para bırakır.
amaç endüstriyel çalışma olursa işçiliklerin en ucuz olduğu ülke ve seri imalata giren kazanır diyebilirim.

fiyatı aldatmasın yapmaya çalışanın şevkini kırmasın.hele fazla vaktini ve parasını almayacak kimseyi hiç yolundan çevirmesin isterim.

ilhan_mkp

Alıntı yapılan: picmanya - 14 Mart 2011, 19:43:53
bu tür sitelerdeki devrelere pek güven olmuyor sorunsuz çalıştıklarına rastlamadım desem yalan olmaz.
tamam sizin devreniz resimlerdeki gibi,şeması doğru ve iyi çalışıyor kabul edelim.

yinede mosfetlerden ciddi yüksek akım aktığını düşünüyorum.

bu resimdeki devrenin yalnızca sağ alt tarafındaki,
yani mosfetlerin olduğu ve sağındaki iş bobini ile ona paralel bağlı kondansatörün bulunduğu sıfır geçişlerin okunduğu ve mosfetlerin solundaki akım örnekleme kısmının çalışmasını açıklayabilecek biri varmı?

üstdeki entegrelerin değilde güç devresinin mantığını tam olarak anlamak istiyorum.

bence bir sistemin ucuz olması onun yapılmaması gerektiği anlamına gelmez
çok masrafı yoksa ve çok pahalıya çıkmıyorsa ve ticaretide yapılmayacakta olsa yinede o devreden bir adet yapmakda fayda var.ilk amaç yapıp sağlıklı çalıştırmak olmalı fiyat miyat satış matış sonradan işe katılıp ona göre bir strateji belirlenebilir.

bu tür işlerin bir kısmı son kullanıcıya hitab ettiğinden diğer bir deyişle evlere yönelik üretildiğinden endüstriyel sanayi ortamına göre üretilmediğinden tabiki zamanla ucuz olmak zorunda. genelde bu tür cihazları alanların büyük çoğunluğu ondan para kazanmayıp evde karnını doyurmada bir araç olarak kullanır.eminimki bu cihazın 3 fazlı daha yüksek güçlü sanayi tipi mutfaklara göre üretileni pahalıdır.ve üreticisine para bırakır.
amaç endüstriyel çalışma olursa işçiliklerin en ucuz olduğu ülke ve seri imalata giren kazanır diyebilirim.

fiyatı aldatmasın yapmaya çalışanın şevkini kırmasın.hele fazla vaktini ve parasını almayacak kimseyi hiç yolundan çevirmesin isterim.

üstat sanırım beni baya anlamışsın şimdi dc-dc konvertörleri kesinlikle kullanmak istemediğim gibi bir izlenim olmuş ama ben onları kullanmak isterim ama hiç kullanmadım onun için bu şema benim için çalışma ihtimali en yüksek olan şema vede kopyala gitsin mantığındayım farklı bişi geliştirme çabasında değilim ama birtane hazır pals trafosu aldım aslında  şemayı dc-dclere göre modifiye edersek söz ilk onlar ile deneyeceğim hatta şu ucc entegrelerin yerinede türkiyede daha kolay bulunur bişiler adapte etsek hiç fena olmazdı aslında burada devrenin çalışma mantığını açıklayabilecek arkadaşlar çok fazla ama sanırım o ben değilim

ilhan_mkp

http://uzzors2k.4hv.org/projectfiles/ihpll1/induction%20heater%20calc.xls

buda şemadaki değerleri bulmak için kullanılan exell dosyası adam bayabir ayrıntı vermiş