Pic Kontrollü Güç Kaynağı Reset Atma Sorunu

Başlatan ofdan, 29 Aralık 2010, 14:48:57

ofdan

Merhaba Arkadaşlar, başlıktada belirttiğim gibi pic kontrollü bir dijital güç kaynağı yaptım.Güç kaynağı üzerindeki pic sadece güç kaynağının çıkışındaki akımı ve voltajı okuyor ve birkaç tane led sürüyor.Arkadaşlar şimdi benim sorunum şu güç kaynağı çalışırken çıkışa yük bağladığımda pic bazen reset atıyor  bazende ekranda saçma sapan karakterler gösteriyor bu sorun özellikle motor bağladığımda oluyor.Bu sorunla nasıl başa çıkabilirim.Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

ahmet2004

Picin beslemesi ile ilgili sorunlar oluşturmuşsun. Keşke yaptığın şemayı ekleseydin tartışırdık.

Bu konu o kadar çok tartışıldıki bu forumda!

ofdan

Hocam,devrenin pcb sinde de tüm gnd leri birleştirdim sorun buradanmı kaynaklanıyor acaba ?

ahmet2004

Mclr daki direnci çok düşük takabilirsin veya +5 e direk bağla. Xtalin etrafı iyi bir şaseleme olmalı.Bazen xtal'e parelel 1-2Mohm direnç takılabiliyor.

7805 bağlı ise onu at çöpe, LM2576 vb.. li türde bir besleme yapabilirsin.Veya en iyisi Dc-Dc adaptör bağlayabilirsin besleme girişine picin.Pic herşeyden kıl kapan bir işlemci.

Picin artı ve eksi ucunda 100nf takılı olmalı.Piclerin boş kalan bacakları input yapmamalı.Yani parazit kapacak herşeyi önlemeliyiz.Aklıma gelenler bunlar.

ete

Bütün sistemi aynı trafodan besliyor isen kesinlikle pic kısmını ayrı bir trafo ile beslemen gerekir.
Zira güç kaynağının verebileceği akımdan daha fazlasını asılırsan yada çıkışları kısa devre edersen pic anında reset atacaktır.
Ne yaparsanız yapın bunu önleyemezsiniz.

En güzeli 2-5 watt lık bir küçük trafo ile pici besle.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

ofdan

Hocam 2576 kullanıyorum , diğer dediklerinizide yapmıştım.Birde mclr direncini düşürüp deneme yapayım.

ofdan

Alıntı yapılan: ete - 29 Aralık 2010, 17:09:26
Bütün sistemi aynı trafodan besliyor isen kesinlikle pic kısmını ayrı bir trafo ile beslemen gerekir.
Zira güç kaynağının verebileceği akımdan daha fazlasını asılırsan yada çıkışları kısa devre edersen pic anında reset atacaktır.
Ne yaparsanız yapın bunu önleyemezsiniz.

En güzeli 2-5 watt lık bir küçük trafo ile pici besle.

Ete

evet ete hocam aynı trafo ile besliyorum özellikle de çıkışa motor bağlayınca  hemen ekrana saçma karakterler geliyor

ofdan

Hocam pice dışarıdan besleme verdim sorun hala devam ediyor

malpaslan1979

Besleme bacağına 100 nano kondansatör koyun.
Kristal varsa devrede kristalin gövdesini şaseye lehimleyin.
Giriş uçlarında buton varsa scmit trigger ile giriş tasarımı yapın. Aşağıdaki tasarım 24volt girişe göre yapılmıştır örnek olması açısından vermeye çalıştım. Sizin için kritik kelime esd yada emc kelimeleri dir. Bazı durumlarda girişlere diyot ile koruma devreleri yapılabiliyor. Yani yazı ile ne anlatsak boş tekrar söylemek lazım kritik kelimeler üzerine gitmeniz gereken araştırmanız gereken kelimeler esd ve emc kelimeleri.

t2

Pic reset ucunu config ile iptal edin ya da doğrudan beslemeye bağlayın. bu şekilde "önlersiniz"