Otomobildeki sinyal sistemleri kontrolü ?

Başlatan mjokami, 16 Şubat 2011, 17:18:01

mjokami

Arkadaşlar merhaba, aranıza yeni katıldım. Pic programlama konusunda ilerlemek istiyorum. Bilgi olarak çok okudum ama uygulamam çok az. Size soracağım konu bir otomobildeki ön ve arka lamba haberleşmesini yöneten bir proje yapmak istiyorum. Örnek olarak arka sinyaller,stop lambası, geri vites lambası, sis farları vb. gibi. Nasıl bir yol izlemeliyim, fikri verebilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

vebsel

arabalarda genelde canbus kullanılıyor
canbus olarak internette bir araştır

mjokami

Evet çok detaylı araştırdım. Benim amacım basit bir canbus yapmak. Acaba yapabilir miyim?

Sepiroth

CAN modulu olan bir islemci ile halledebilirsin ama CAN biraz karisik bir olay, iyi irdelemek lazim.
Either you feel it, or not...

mjokami

mcn

Evet can biraz karışık bi olay,programlama bilginin çok iyi olması lazım.

Şimdi burada ilk olarak yapmak istediğini tam olarak belirle.Yani,arabanın üzerindeki can-bus data hattıını kontrol ederek mi aracın ışıklarıını kontrol etmek istiyorsun?Ya da,eğer bu mümkünse tabi,aracın sisteminden ayrı bir sistem ile basit şekilde bunu gerçekleştirebilirsin,yapacağın sadece port kontrolü.
www.teknikyazi.com --üşenme,erteleme,vazgeçme...

Maxim

neden canbus ?
2 tane ampül için can hattı fazla gelmezmi ?
eğer şart değilse seri portla yapın bence, o da çözüm

FEHMİ_ASM

Az önce araştırdım. Eğer SPI protokolünü biliyorsan MCP2510 ile SPI-CAN dönüşümünü de yapabilirsin. Ancak I2C-CAN dönüşümü yapan bir entegre var mı bilmiyorum. Zaten I2C-CAN dönüşümü bana da lazım olacak gibi.

mjokami

Aslında bu tarz çözümler için genelde LIN kullanılıyor. Dediğiniz gibi canbus bu işlem için fazla kalıyor. Benim amacım kablolamayı azaltmak ve basit bir karar verme mekanizması yapabilmek. Şimdilik sadece fikir olarak kafamda o yüzden sizinde fikirlerinizi alıyorum. Acaba yapılabilir mi ve yapmaya değer mi onu çözmeye çalışıyorum şu an.Tabi bu işlemi yaparken geleneksel kablolama sisteminden fazla bir maliyet çıkarırsa hiç işime yaramaz. Bu arada ilgilenip cevap atan herkese teşekkürler.

mjokami

seri portla nasıl çözülebilir?acaba küçük bir örnek bulabilir miyim?

FEHMİ_ASM

"Seri portla nasıl çözebilirim" derken sanırım seri port iletişim methodlarıyla nasıl yapabilirim demek istedin. Öncelikle hangi iletişim methodunu (CAN,I2C veya SPI) kullanacağına karar ver. CAN için bilmiyorum ama I2C için nette birçok uygulama var. (I2C için söylüyorum:) Kontrol edeceğin noktaya (lamba veya başka bişey..) iki adet kablo çekmen lazım. Bir tanesi Clock, bir tanesi de data için. Dediğim gibi yazılım olarak açıklayıcı bir dökümanı ancak internetten bulabilirsin. Ancak bunu asm ile halletmen için biraz uzun zamanının olması gerekir diye düşünüyorum. Hazır kaynak bulursan başka.

Maxim

seri derken picin normal USART portundan bahsediyorum
rs232 yani
aracın ön ve arka tarafafına 2 tane seri porttan emir bekleyen basit bir 16F628A lı devre kurulabilir,
çıkışlarına röle takılır, röle çıkışlarıda ampüllere verilir .

içeriden frene basıldı bilgisi seri port üzerinden arka tarafa aktarılınca fren lambalarıda yanar
fren pedalı bırakılınca "fren bırakıldı" bilgisi gider, lambalar söner

hatta sadece TX hattı da bu işe yeterli olur diye düşünüyorum ,
kontrol edilmesine gerek varmı ?
frene bastık, fren lambasını yak bilgisi arkaya gitti ,
fren lambası acaba yandımı? diye geri dönüşe ihtiyaç varmı ? yoksa tek hat üzerinden sonuca gidilir

bilmiyorum, çok zor gibi gelmedi bana

mjokami

evet kastım seri port iletişim yöntemleriydi:) giden mesajın kontrol bilgisine gerek yok. Önerileri denemeye çalışacağım ileride. Ama tecrübem az olduğu için bayağı zorlanıcam muhtemelen. Netten bu konuyla ilgili temel dökümanlar bulmaya çalışacağım. Siz de elinizde olan işe yarayabilecek linkler ya da uygulamaları paylaşabilirseniz sevinirim. Cevaplar için tekrardan teşekkürler.