Zaman makinesi

Başlatan ground, 28 Nisan 2004, 18:28:30

DumrulBey

Alıntı yapılan: "DumrulBey, Bilim Feneri Forumu'nda"
Alıntı yapılan: "Ilgar"Varsayalim ki Ali duragan halde (tabi neye gore diyebilirsiniz), ya da en azindan ivmelendegini varsayalim. Veli de onun yaninda. Derken Veli son model uzay gemisiyle isik hizina yakin bir hizda uzaydaki uzak bir noktaya gidip geliyor (olayi basitlestirmek icin duz bir yol izledigini varsayalim). Tabi hizli gittigi icin zaman genlesmesi yasiyor ve dondugunde geride kalan kardesi Ali'yi oldukca yaslanmis bir halde buluyor.
Bence bir takım kavram karışmalarını engellemek için soruyu daha da basitleştirmek gerekir. Belki o zaman daha iyi anlar ve çözümü kavrarız. Çünkü varsayılan her ifade başka varsaymaları da zorunlu hale getirecektir. O yüzden bilinen gerçekleri sadeleştirebiliriz. Bunlardan ilki de, gidiş ivmelenmesi şekliyle ilgili olabilir. Zira çevredeki cisimlerin hareketleri ve çekim kuvvetleri söz konusu olduğu için dönüşte aynı koordinatlarda buluşma gerçekleşmeyebilir.

Sadeleşmeye geçmeden önce şu önermeyi ortaya atmak istiyorum: Dünya gibi herhangi bir cismin çekim kuvvetinin etkisin altında olan iki cisimden bir tanesi (denek), ışık hızının yarısı bir hızda diğerinin çevresinde bir kaç tur atarsa, duran cisim (gözlemci) bunu farkedemez. Atılan tur sayısı farketmeyi kolaylaştırması açısından istediğimiz kadar arttırsak bile bu mümkün olmaz.

Referans örneğimizin bu olması kanaatimce daha iyi. Çünkü her sistem (Güneş sistemi gibi) belli bir hızda etkisi altında bulunduğu üst bir sistemden dolayı hareket halinde. Nitekim dünya bile güneşe göre hereket etmektedir ki saatler ve mevsimler dediğimiz zaman kavramı oluşsun. Şimdi de konumuzu yukarıdaki örneğe benzer bir şekilde soruya çevirelim:

İkizlerin, çapı çok büyük ve sürtünme kuvvetinin sıfır olduğu bir gezegende olduğunu düşünürsek. İkizlerden biri gezegen çevresinde ışık hızının yarısı kadar bir hızda bir tur attığında ikizlerden hangisi yaşlanır? Yaşlanan biri varsa neden yaşlanır? Sorulara daha iyi cevap verebilmek için gerçekleşen olayı analiz edebiliriz:

İlk anda ikizlerin hızı sıfır, yani gezegen ile birlikte aynı anda hareket ederler. Biri, yavaş yavaş hızlanan bir roket ile gezegenin çevresinin yarısına geldiğinde en yüksek hızına ulaşsa, diğer yarısında da yavaşlasa ikiz kardeşini aynı yerde yakalar. Sanırım ivme şekli böyle olması roket içinde bulunan ikizin ölmesini yani kabine yapışmasını  engelleyecektir. Işık hızından da mümkün olduğunca uzak durulması ikizin enerjiye dönüşmesinden bir hayli uzak tutacaktır.

Şimdi, böyle bir deney mümkün olmasa bile sezgimi kullanarak sanki ikisininde yaşlanmayacağını söyleyebilirim. Aslında gözlemci tarafın kendiniz olduğunu ve yanınızda da benim olduğumu varsayın. Ben size geldim dediğim anda kimse nereye gittin ki diyemez. Zira bu gözlemlenemez çünkü ışık hızına yakın bir hızda gittiğinizde hareket halindeki tüm cisimlerden hızlı olacağınız için kimse bunu farkedemez. Dolayısıyla gözlemci tarafındaki zamanda bir değişiklik olmaz. Bakın yine sezgime göre sanki yolculuk yapan taraf yaşanır gibime geliyor. Üstad Einstein başka demiş olabilir. Ancak biri bana, sezgilerinin tam zıttı olabilir diye bunu akıllıca bir örnek ile ifade edebilir mi?


Alıntı yapılan: "Charm"bugün zamanın hız yada ivme ile değiştiği Fiziksel olarak ispatlanabildimi?
Belki haberiniz vardır; bu konuda ölçüm yapmak amacıyla içinde hassas bir küre bulunan uydu geçen ay fırlatıldı. Konunun gelişme anıyla ilgili haberi okumak için http://www.ntvmsnbc.com/news/264078.asp adresini ziyaret edebilirsiniz.

Dip Not: Galiba termodinamiğin ikinci kanunu, yani entropiyi ihmal ediyoruz. Bu konuyu tekrar okuyup tartışmaya öyle devam etsek kanaatimce olaya daha geniş bir ufukla bakabiliriz. Soruyu bir de entropiyi dahil ederek sorsak, belki zaman kavramı daha iyi anlaşılabilir.

Sevgiler, saygılar...
Alıntı: http://www.bilimfeneri.gen.tr/phpBB2/viewtopic.php?t=1510
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

mcihangir

konu oldukca ilginç. bende nacizhane düşüncelerimi belirtmek istiyorum.
insanoğlunun daha neler yapabileceği konusunda iki ayrı düşüncem var.

1)insanoğlu, düşünebildiği herşeyi yapabilir, yani insanoğlunun yapabilecekleri hayal gücü ile sınırlıdır ve bu sınır Allah (C.C.) tarafından koyulmuştur. yani hayal edebildiğimiz bir çok şey var ama hayal edemediğimiz ve edemeyeceğimiz, düşünce güçümüzün sınırladığı yine bir çok şey vardır. o zaman hayal edebildiklerimizin bir amacı olmalı.  bu  açıdan bakarsak insanoğlu zaman makinasını hayal edebiliyor ama Allah isteseydi böyle bir şey hayal edemeyebilirdik.  o zaman hayal edebilmemizin bir sebebi olmalı?

2)insanoğlu, dünyada örneği bulunan herşeyi yapabilir. uçağın, helikopterin, geminin, denizaltının ....vb. , insanoğlunun geliştirdiği bütün teknolojilerin doğada bir örneği var.  mesela şunu düşünelim dünya üzerinde uçabilen hiç bir canlı olmasaydı ucak hayal edilebilirmiydi ve yapılabilirmiydi. peki bu açıdan bakarsak zaman makinasının dünyada bir örneği varmı?

bu iki düşünceyi birleştirirsek, insanoğlu hayal edebildiği ama evrende bir örneği bulunan herşeyi yapabilir sonucu çıkıyor.

zaman makinası olayında bence işin kilit noktası ışık hızı. ışık hızı konusunda aklıma takılan bir nokta var. şöyle açıklayım;
50Km/saat hızında giden bir araba düşünün ve bu arabanın üzerinden 20Km/saat  hızında bir top fırlatıyoruz bu durumda topun hızı 70Km/saat olacaktır. aynı şeyi ışık ve ses için düşünelim. ışık için şöyle bir örnek vereyim güneşten dünyamıza ışın 11dk. (yanlış hatırlıyor olabilirim)  geliyor. uzayda ışık hızı ile ilerleyen bir yıldız düşünelim (güneş ile eşdeğer) ve bu yıldız tam güneşin bulunduğu noktaya geldiği an yıldızdan çıkan ışın ile güneşten çıkan ışın aynı andamı dünyaya gelecektir vede enerjileri aynımı olacaktır?

kesmez

Bu konuları merak edenlere öncelikle "doppler etkisi" ni araştırmalarını öneririm..
Bu olay ışık ve ses gibi değişmez hızlarla ilgili radar , ultrasonic cihazların da temel prensibidir.
"İnned dine indallahil İslam" (2-19)

vurkacoglu

Bende bişiler yazayım bakalım.
Öncelikle yazdıklarımın çoğu sağda solda okuduğum ama menşeini hatırlamadığım şeylerdir.
1- biz zaten zaman yolculuğu yapıyoruz ister inanın ister inanmayın. Nasıl mı oluyor? Uçak yolculukları, uzaya çıkan astronotlar falan zaten zaman yolculuğu yapıyorlar. Zamanın hızla ilgili bir boyutu var (cümle yanlış olabilir) yani ne kadar hızlıysanız zaman o kadar yavaş akıyor. Bir jetin içinde ses hızıyla bile ilerleseniz ve bir saat havada kalıp yere inseniz dahi yerde yani dünya da (referans dünya alınmıştır) bir saatten daha az bi süre geçmiş oluyor. tabi ardaki fark saniyeni milyarda ya da milyon da biri kadardı sanırım. bu olay bi uydu deneyiyle doğrulandı diye hatırlıyorum. Bir uyduya yerleştirilen bi atom saati dünya ekseninde hızla dönmesi için bırakıldı ve bu saatin bi eşdegeri dünyada çalıştırıldı. ve uydunun her turunda saniyeni yine kısa bir ölçeğinde uydudaki saat geri kaldı. hatta uzun insanlar kısa olanlara göre zamanı daha yavaş algılıyorlar. tabi çok küçük bi fark trilyonda bir kadar. belkide daha az.
buda demektirki zaman yolculuğu yapılabilir. ama geçmişe gitmek bu mantıkla biraz zor. geleceğe gidipte orda kalacaksın.
2)zamanda yolculuk varsa asıl soru ne kadar hızlanabiliriz. Bu aralar bilim adamları ışık hızının sınır olmadığı konusunda tartışıyolar. Bazıları ışık hızının aşılabileceğini söylüyor. Işık hızının çift katlarınaydı sanırım çıkmak mümkün olabilir.(referans KPAX bu akşam TRT de izleyin) Takiyon (yazılışı ?) hızı diye ifade ediliyordu sanırsam.
neyse bu gecelik bu kadar yeter. telefon faturası kabarıyor. herkese ii günler.

ajlaalias

Bugünün bilim olanaklarıyla günümüzde zamanda yolculuk etmek imkansız gibi gözüküyor.Peki, zamanda yolculuk gerçekten mümkün mü?Bazı bilim adamlarının iddialarına göre bu tamamen aptalca bir düşünce.Zamanda yolculuk imkansız bir kanı.Fakat günümüzde bir grup bilimadamı, zamada yolculuk teorisini gerçek hale getirmek için çalışmaktadırlar.Şimdi bu teoriye bir göz atalım.
            Albert Einstein'nın izafiyet teorisine göre "Eğer bir cisim ışık hızında ilerliyorsa,yanından geçen zaman yavaşlıyacaktır.Yani başka bir değişle, cisim ışık hızına ulaştığı zaman, içinde bulunduğu zaman kavramı duracak ve bir zamansızlık boyutunda yer alacaktır.Bunun oluşması için cismin saniyede 300,000 km.hızla gitmesi gerekmektedir.
   Böylece zamanın ilerisine ve gerisine yolculuk mümkün hale gelecektir.Kolay geliyor  değil mi?

ajlaalias

Zamanda yolculuğa az kaldı!
Bence bizim ruhumuz duymadan yapılanlar şaşırtıcı.Bu konudaki araştırmalar şöyle:
  Amerikalı fizikçi Ronald Mallett, ‘zaman makinesi' geliştirdiğini; sonbahar aylarında atom transferlerine başlayacağını açıkladı...
  Bilimkurgunun en gözde temalarından ‘zamanda yolculuk', bir Amerikalı fizik profesörünün laboratuvarında hayat bulmak üzere. Amerika'nın Connecticut Üniversitesi'nde görevli fizik profesörü Ronald Mallett, maddeyi isteğe göre geleceğe ya da geçmişe gönderebileceği bir zaman makinesi geliştirdiğini, atomun zamanda transferi deneylerine sonbaharda başlalayacağını öne sürdü. Çalışmasının Einstein'in "İzafiyet Teorisi"ne dayandığını açıklayan Mallett, atomun zamanda yolculuğunu, ‘bir tür ışık halkası' kullanarak gerçekleştireceğini söyledi. Mallett, çalışmasının kendi teorisi olmadığını ve fizik kurallarının dışına çıkmak gibi bir gayreti olmadığını da ifade etti.
 Â‘Şimdilik sadece atomlar'
 Mallett, zaman makinesi aracılığıyla geçmişe ve geleceğe insan transferininse büyük bir enerji gerektirdiğini, şimdilik sadece atomları, yakın gelecekteyse eşyaları transfer edeceklerini açıkladı.

Ülkemizde yayınlan "BİLİM TEKNİK"dergileri Yabancı ülkelerde yapılan gerçek araştırmaları bize aylar sonra iletiyor.Bunu artık biliyoruz ve bence protesto için bilimi internetten takip edelim,Bilim Teknik dergilerinden değil...

Erkan Gench

Alıntı yapılan: "adamın biri"eğer zaman makinesi gelecekte yapılabilecekse, gelecekte bu makineyi yapanlar bununla geçmişe gelirlerdi ve biz şu anda bu makineyi görürdük hatta bu olay bundan binlerce yıl önce gerçekleşirdi ve şu anda hayatımızda zaman makinası diye birşey çok olağan olarak var olurdu.
Zorluklar, zamanında yapmamız gerekip de yapmadığımız kolay şeylerin birikmesiyle oluşur. Henry Ford ----------- Ya Rabbi Filistin'deki ve dünyanın her tarafındaki Müslüman kardeşlerime yardım et.

cozturk


CaFFeiNe


aster


salim ALTIN

Merhaba.
Konu hakkında değil ama kıssadan hisse babında bende katılıyım . :D
Bir tanıdığım ordu mensubu amerikaya eğitim almaya gider. Giderken arkadaşlarından biri bir sipariş verir. Hani şu filmlerde silahların ucuna takılan küçücük ve çıkan bütün gürültüyü yok eden susturucudan. Tabi kaç para ise al veririm demeyide ihmal etmez.
Tanıdık bunu temin etmek için aramaya başlar. Adının Noise stop olduğunu öğrendiği bu aleti sorduğu insanlar şaşırır ve ona Cold un büyük mağazasına gitmesini tavsiye ederler.
Cold mağazası gerçekten büyüktür. Nerde ise yok yoktur.
Bir görevli yardımcı olmak istediğinde kibarca anlatır derdini. Adam biraz tebessüm ile arka taraflarda duran ve sonra teknik bir eleman olduğu anlaşılan birini yardıma çağırır ve müşteriye yardımcı olmasını ister.
Bizim tanıdık derdini anlatır. Teknik eleman anlatımını nasıl yapması gerektiğini düşünüp bizimkinin mesleğini sorar. Elektronikçi olduğunu ögrenince başlar anlatmaya. O mermiyi yüz metreye fırlatmak için oluşturulması gereken gücü, o merminin namludan çıkarkenki vakum ve basınç etkisini, ve o merminin çıkabilmesi için gerekli olan deliğin boyutunu anlattıktan sonra sorar. O merminin çıkacağı delikten SES in çıkmaması için ne yapmak gerekir. Bunu pekçok kişi denedi der. Ama bir arabanın motorundan çıkan sesi bile bastırmak için kaç santim susturucu kullanılıyor.?
Bizim tanıdık; ama filimlerde görüyoruz adamlar silahın ucuna takıyor ve ses çıkmıyor deyince başlar amerikalı gülmeye. Evet o ancak filmlerde olur. :D
Eğer başarırsan getir der. Patentini de al. Seni milyarder yaparım.

pardon ya bir soru geldi aklıma.
Bir atomu proton nötron ve elektronları ile birlikte enerjiye çevirme işlemine ne ad veriliyordu. Ha birde enerjiden proton nötron ve elektronları ile bir atom yapma işine ne ad veriliyordu.
Ol demek yetiyor diye okudum diye hatırlıyorun ama nerede okuduydum ....
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

Erkan Gench

Alıntı yapılan: "salim ALTIN"
Ol demek yetiyor diye okudum diye hatırlıyorun ama nerede okuduydum ....

:) Allah razı olsun hocam ne diyim
Zorluklar, zamanında yapmamız gerekip de yapmadığımız kolay şeylerin birikmesiyle oluşur. Henry Ford ----------- Ya Rabbi Filistin'deki ve dünyanın her tarafındaki Müslüman kardeşlerime yardım et.

ground

Arkadaşlar değişik fikirler çıkıyor. Çok güzel.. Biraz değerlendirelim düşünceleri..

Birkaç arkadaş şu şekilde düşünüyor.. (Zaman ve saat kavramları arasında kalıyor gibi)

Alıntı Yap1- biz zaten zaman yolculuğu yapıyoruz ister inanın ister inanmayın. Nasıl mı oluyor? Uçak yolculukları, uzaya çıkan astronotlar falan zaten zaman yolculuğu yapıyorlar. Zamanın hızla ilgili bir boyutu var (cümle yanlış olabilir) yani ne kadar hızlıysanız zaman o kadar yavaş akıyor. Bir jetin içinde ses hızıyla bile ilerleseniz ve bir saat havada kalıp yere inseniz dahi yerde yani dünya da (referans dünya alınmıştır) bir saatten daha az bi süre geçmiş oluyor. tabi ardaki fark saniyeni milyarda ya da milyon da biri kadardı sanırım. bu olay bi uydu deneyiyle doğrulandı diye hatırlıyorum. Bir uyduya yerleştirilen bi atom saati dünya ekseninde hızla dönmesi için bırakıldı ve bu saatin bi eşdegeri dünyada çalıştırıldı. ve uydunun her turunda saniyeni yine kısa bir ölçeğinde uydudaki saat geri kaldı. hatta uzun insanlar kısa olanlara göre zamanı daha yavaş algılıyorlar. tabi çok küçük bi fark trilyonda bir kadar. belkide daha az.
buda demektirki zaman yolculuğu yapılabilir. ama geçmişe gitmek bu mantıkla biraz zor. geleceğe gidipte orda kalacaksın.


sizce?
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

ground

ilginç yazılar
Japonya Uzay Havacılık Dairesi (JAXA) ve Tokyo Üniversitesi'nde görev yapan Doç.Dr. Serkan Anılır, zamanda yolculuk konusunu yazdı
http://www.bilim.org/?s=haber&haberid=266

Zamanda yolculuk mümkündür! by  Çetin BAL
http://www.zamandayolculuk.com/cetinbal/SAYFA1.HTM
http://www.zamandayolculuk.com/cetinbal/CETINBALZAMANDAYOLCUX.HTM
ve daha birçok yazı....

Elektromanyetik Spektrum
(biraz ilgimi çekti-içine sesi de alan bir tane kapsamlı arıyorum)




Bulduğum spektrumlar.. Bir başlık açsak iyi olacak galiba..
örn
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

salim ALTIN

merhaba.
Yeri burasımı bilemiyorum ama bilgiler bance müthiş paylaşmak istedim. Zamanda yolculuğa gidebilmek için zaten önce gidebilmek lazım değilmi. işte gitmek için yapılabilecekler...
http://www.zamandayolculuk.com/cetinbal/naziroketleri.htm
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....