TSOP1138 IR alıcı problemi.

Başlatan LukeSkywalker, 08 Mart 2011, 14:03:01

LukeSkywalker

TSOP1138 alıcı gözü 38KHz sinyal üreten IR led ile karşı karşıya getirdiğimde "out"  bacağı sürekli 0V seviyesinde kalıyor. Fakat led ve alıcıyı yan yana getirip , ledden çıkan sinyal elimden yansıyıp alıcıya ulaşacak şekilde konumlandırdığımda çıkış 0'a inmiyor. Elimi salladığımda ise yani , IR led'den gelen sinyal kesik kesik olduğunda anlık 0V'a düşmeler görülüyor. Yani kısacası engel algılandığında çıkışı 0'da tutma olayını bu alıcı ile nasıl yaparız?

Nedenler

Şu sıralar bende bunlarla uğraşıyorum isabet oldu. 6-7 farklı model alıcıdan 50den fazla var elimde. Çoğusu sinyali gördüğünde sonra kesildiğinde direk 1-0 oluyor. Yani 0 iken 1 oluyor (anlık) daha sonra tekrar 0 oluyor. Sanırım sizin bahsettiğiniz de bu.

Elimde karaköyden alınmış bir hobi IR devresi vardı baktım onun alıcısı bu şekilde değil (çalışıyor) gittim o IR'nin aynısından buldum şuan sıkıntı yok.

Eğer istanbulda ikamet ediyorsanız Karaköyde kavak elektroniğin karşısında ince uzun bir dükkan var hobi devreler falan satan bir amca var camında görürsün bu devreyi. 13 TL'ye satıyor o devrede ki IR çalışıyor.

Elinizdekilerin muhtemelen frekansı farklıdır.



Konu hakkında bilgim sadece iki üç günlük tecrubelerime dayanıyor. Yanlış/eksik olabilir fakat yukarıda ki resimde sağda büyük olanları çalıştıramadım birtürlü solda daha noktasal olanlar var onlar canavar gibi çalışıyor. Bilen varsa bizi de aydınlatabilir :)

electronblue

Dediğiniz şeyi skop ile gözlemleyiniz.

38 , 56 , 37.5 kHz 'lik demodülatörlere sahip olmaları gelen ışığı filtre etmelerinde büyük rol oynuyor.

Örnek veriyorum 56 kHz lik bir tsop u herhangi bir IR ışık yardımıyla her zaman kullanamazsınız. Alıcıya gelen ışığın 56 kHz'de modüle edilmiş olması gerekir.

Demodülatörün frekansı dışında farklı frekanslarda IR ışık gelirse belli bir süre sonra bunu görmezden geliyor yani filtrelemiş oluyor , bazen saçmalamaya başlıyor.

Çalışmanızın daha stabil olması için alıcınızı aşağıdaki gibi kullanınız :


LukeSkywalker

Evet hocam TSOP1138 alıcı bu şekilde çalışıyormuş Datasheet'inde sürekli gelen taşıyıcıyı bastırdığını söylüyor.

@Nedenler
O küçük mercekli olan'ın üzerinde ne yazıyor?Numara yazı falan var mı?
Bir de elimde sanırım rus yapımı olan 536AA3P yazan bir eleman var. Bu 38KHZ'lik taşıyıcıyı gördüğü anda çıkışını sıfır yapıyor ve sinyali aldığı müddetçe de çıkışını 0'da tutuyor.

LukeSkywalker

#4
Acaba TSOP1738'de mi bu şekilde çalışıyor? Bazı stelerde engel algılamak için kullanıldığı yazıyor. Kullanan var mı 1738?
aağıdaki linkte yapmış eleman:
http://www.scribd.com/doc/24420280/Tsop-1738-Based-Proximity-Sensor

electronblue

#5


TSOP 1738 i birkaç sene önce sumo robot yapımında kullandım.

Ayrıca alıcıya göndereceğiniz IR nin taşıyıcı sinyali olan 38kHz lik palsleri de arada aç kapa yapmalısınız, çünkü TSOPlar sürekli gelen sinyali de filtre ediyor üreticinin dediğine göre.

Her alıcının kendi kullanım prosedürü var ve datasheetlerde yazıyor. Deneyimlerimden şunu söyleyebilirim ki alıcının demodulator frekansını IR taşıyıcı sinyaliyle yaklaşık olarak denkleştirdin mi hiç bir sıkıntı çıkmıyor, hatta taşıyıcıyı aç kapa yapmak vs gibi şeylerle hiç karşılaşmadım, ben sadece 38kHz %10 duty cycle lı bir sinyal kullandım, işte robotumun 5 dakikada yazılan programla çalışması yukarıdadır, arada dönmesi yazılımındaki bugların eseridir, normalde 5 TSOP1738 barındırıyor ve dönme ihtiyacı yok.

LukeSkywalker

Alıcının demodülatör frekansını nasıl ayarladınız?

electronblue

Alıntı yapılan: maytere - 08 Mart 2011, 18:56:36
Alıcının demodülatör frekansını nasıl ayarladınız?

Alıntı YapDeneyimlerimden şunu söyleyebilirim ki alıcının demodulator frekansını IR taşıyıcı sinyaliyle yaklaşık olarak denkleştirdin mi hiç bir sıkıntı çıkmıyor

Burada kastettiğim, vericiyi alıcının frekansına ayarlamak,ifadeyi ters yazmışım.

serdararikan

@maytere

hocam sanırım tsop ile sharp gibi infraled bir sensor yapmak istiyorsunuz.bizde geçen sene sharp sensorlerimizi yakıp piyasada aynılarını bulamayınca yaklaşık 15 gün sensor yapmak için uğraştık.en sonunda bir sensor yaptık.şuan elimde ne şema nede pcb var o yüzden buraya koyamıyorum fakat tecrübelerimizi paylaşmak istedim.

tsop1738 ile yaparsanız yukarda belirtildiği gibi gönderilen sinyali kesikli vermeniz lazım.
biz bir tsop bulmuştuk tv tamircilerinden kod falan  yazmıyordu üzerinde sadece o tsop ile sinyali sürekli verdiğimizde de yansıyan sinyali sürekli alabildik.değişik tsoplarla devrenizi deneyin.mutlaka çalışacaktır.ayrıca eğer birden fazla sensor yapacaksanız (biz 55 ile üretmiştik kare dalgayı)
sensorlerin herbiri için ayrı bir 7805 kullanmanızı tvasiye ederim yoksa 555 lerin frekansları karışıyor ve tsop sürekli high çıkış veriyor.
iyi çalışmalar.

LukeSkywalker

Hocam PIC kullanarak da birkaç deneme yaptıktan sonra vazgeçtim bu TSOP lardan. Verimli çalışmıyor. 536AA3P isimli bir alıcı var elimde. Kılıf yapısı aynı. Sanırım Rus malı. Fkat gayet güzel çalışıyor. Taşıyıcı sinyali aynen aktarıyor çıkışa.Elimde 2 adet var bakalım bulabilecek miyim Konya sokakta..

electronblue

@maytere hocam sizin TSOP'lar arızalı olmasın?

LukeSkywalker

Yok dostum. Arızalı değiller. Şimdi PIC16F628A kullanarak uarttan bir mesaj göndeme metodu ile engel algılaması yaptırdım. TSOP1138  var elimde, onunla deniyorum. Belki TSOP1738 direk olarak taşıyıcıyı algılayabiliyordur sürekli. Fakat TSOP1138'in datasheetinde de bilgi içermeyen sürekli taşıyıcının bastırılacağı yazıyor. Bende uart aracılığı ile mesaj gönderiyorum sürekli.