Grafik ekran ile yolbilgisayarı sorunu

Başlatan sürücü1047, 03 Nisan 2011, 14:45:52

sürücü1047

slm
Uzun süredir grafik ekran ile yolbilgisayarı üzerinde çalıştım. projenin bir bölümünü tamamlayıp araca monte ettim. ilk zamanlar iyi çalışıyordu. fakat daha sonra arabayı çalıştırdıktan 3 - 4 dakika sonra ekranın sağtarafı
kayboluyor. araba çalışmadığı zaman devre aküden beslenirken hiç bir sorun yok. Bir çok şey denedim. fakat sonuç alamadım. kafama takılan tek şey lm317 devresi 12v tu 5v ta düşüren devre acaba kararsızmı çalışıyor. arabanın çalışması ile devreye giren şarj dinoması lm317 yi bozuyormudur? Birfikri olan varmı? Sorunun lm317
olduğunu düşünüyom bunun yerine lm2575hv devresini kurup denicem. Başka fikri olan varmı? Filitre devresi
kurmak gibi.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

kardes

Kardeş geçenlerde forumda buna benzer bir konu görmüştüm, kardeşin bitanesi bu unstable durumu regüleden sonra(datasheetekilere sadık kalmak şartıyla ) takılan kondansatörlerle giderdiğini yazmıştı, belki yanlış  da hatırlıyor olabilirim kardeş.

frederic

Her şeyi denerken pici birde harici pilden veya bataryadan beslemeyide denedinizmi?

Mucit23

LM317 hiçte sağlıklı bir besleme kaynağı değil. LM317 yerine LM2575 kullanınız. Araba çalıştığı zaman voltaj yaklaşık 14 volta yükselir. LM317 nin de çıkış voltajı bu şekilde yükselebilir. LM2575 ile büyük ihtimal sorun ortadan kalkacaktır. Ayrıca Devrenin girişine büyük değerli kondansatörler koymanızda size fayda sağlıyacaktır.

sürücü1047

Konta ilk açtığımda aküden besleniyor. arabayı çalıştırmaz isem hiç sorun yok. araba çalıştıktan sonra ekran bozuluyor. LM2575HV-5 ile denicem. malzemeleri temin etmeye çalışıyorum. sonucu paylaşırım.

Klein

Büyük ihtimalle ekran kontrolörü uçuyor.  Ekran ile devre arasında kablo varsa mümkün olduğunca kısaltın. Eğer kısaltamıyorsanız kabloya ferit  çekirdek takın. piyasada klipslileri bulunuyor. LCD modülün beslemesine  1-4.7 uF aralığında bir değede kapasite bağlayın. Ama bu kapasiteyi kart tarafına değil doğrudan LCD modülün besleme pinlerine bağlayın. LCD modülün ENABLE ,CS  , WR gibi kontrol pinlerine dispay tarafında pullup direnci ve bu pinlerden GND'ye 1n civarında kapasite takın. LCD modülün metal çerçevesi varsa bunu GND ile ilişkilendirin. Sorununuz büyük ihtimalle çözülecektir.

LM317'nin çıkış gerilimi , gerilim bölücülerle ayarlandığı için sıcaklıkla kayması 7805 gibi Linear işlemcilere göre biraz fazla olabilir. Dirençleri sıcaklık kararlılığı yüksek metal film seçerseniz çıkışınız stabil olur.  Ama giriş gerilimindeki değişimden etkilenmez. LM2575 verimlilik ve dolayısıyla ısınma açısından daha iyi sonuç verecektir muhakkak.  Ama devrenizde analog kısımlar varsa Linear regülatör daha iyidir.

FUNKY

yol bilgisayarı diyorsun ki  arabanın çeşitli yerlerinden sensörlerle  veya durum bilgisi aldığın  bağlantıları tek tek çıkart dene .  manyetik alan etkilemesi gibi gözüküyor ..

sürücü1047

2 adet sensör var zaten birini söktüm işe yaramadı. ekranın besleme uclarına 100nf kondansatör taktım oda
işe yaramadı.

Yolbigisayarı daha 4 - 4  lük değil şimdilik sıcaklık sensörü taktım 2adet iç ve dış bunun yanında kapılara siviç takarak hangi kapı açılırsa o kapıların resmi çıkıyor. test amaçlı bukadarıyla araca monte ettim. Bunun yanında daha fazla özellik eklemek için çalışıyorum. LPG sensörü saat takvim hız göstergesi km sayacı gibi özellikleride
ilave etmek için çalışıyorum.  Fakat bilgisayarımın harddiski çöktü herşeyimi kaybettim. Bir yandanda toparlamayala uğraşıyorum. Çalıştığım için fazlada fırsat bulamuyorum. Bu yönden çok yavaş ilerliyorum.

amacım bir yandan yaptığım şeyi test etmek çıkabilecek sorunları düzelterek kalıcı ve sağlıklı olmasını sağlamak.

fikirleriniz ve önerileriniz için teşekkür ediyorum. Umarım bu sorunu çözerim.

Daha fazla fikir sahibi olabilmeniz için fotoğrafları fırsat bulunca eklicem.

Herkeze kolay gelsin.

feyzi

Pic18 serisinin ,16 serisine göre,manyetik alandan etkilenmediğini,daha kararlı çalıştığını okumuştum.Tavsiye ederim...
"insanların hayırlısı ,onlara faydalı olandır."  (H.Ş.)

sürücü1047

pic 18f452 ve 64x128 grafik ekran kullandım.

teşekkürler.

hatmeto

arkadaşım;
projeni paylaşman mümkün mü acaba?
Bir admin ataasözü derki: "biliyorsan paylaş mod yapsınlar. bilmiyorsan sus banlamasınlar"

sürücü1047

daha öncede dediğim gibi bilgisayarımın hard diski çöktü. yedekleme yapmadığım için herşey gitti. Yeni harddisk aldım ve herşeyi tekrar yapmam gerekiyor. araç üzerinde çekmiş olduğum resimleri en kısa zamanda eklicem.

sürücü1047

umarım resimleri yükleyebilmişimdir.

araç kontak açıkken ve çalıştktan sonraki resimleridir. resim çekerken arka camdan yansıma olmuş.

[IMG]http://img708.imageshack.us/img708/1917/fotoraf0380.jpg[/img]

[IMG]http://img217.imageshack.us/img217/2533/fotoraf0379.jpg[/img]

[IMG]http://img546.imageshack.us/img546/6043/fotoraf0381.jpg[/img]

Mucit23

sürücü1047

ben burdan deniyorum sorun gözükmüyor.

Tekrar deneyebilirmisin.