dijital güç kaynağı.

Başlatan Erkan Gench, 15 Haziran 2004, 02:13:50

aster

elmas uçlar yukarıda dendiği gibi kırılmadıktan sonra kolay körelmezler
1milyon kere deldikten sonra hala sinek kaydı traş gibi
empirmenin 2 yüzüde pürüzsüz delinir şişme felan gibi olaylar olmaz
20-30 bin d/d uygundur
el beceriniz varsa kırmadan titretmeden delebiliyorsanız sorun yok
motoru bağlamak için bir sehpa kullanmak en iyisi
ben yıllardır kullanırım tavsiye olunur (çıt çıt seslere dikkattt  8O )
hatta 1 dişçiden 0.3 uç almıştım hala kullanırım bu biraz farklı flex olanıdır
bu uçların talaş kanalları derindir ve pens tutma bölümü kalındır
bu en belirgin özelliğidir !..

bir de kesim işleri için testere,
daire testerenin uçları olmayan türü nü düşünün
ama dış çapı çevresi elmas tozuyla kaplanmış bir testere
bu da aynı şekilde hayatta körelmez jilet misali kesimler için idealdir
lakin 20mm çaplı bir testere 25milyon, 60mm 80 milyon civarıdır
ama bu paraya gerçekten değer bir alettir

sezgin05

COZTURK'un bahsettiği matkap uçları oldukça iyi arkadaşlar.Hatta  fiyatına göre fazlasıyla kaliteli diyebilirim.Özellikle mini tezgah kullananlar için çok uygun uçlar.

MakinisT

herkese selam

ete arkadaşın gönderdiği güç kaynağı ile iligi bir kaç soru soracağım genelde düşük voltajla çalışıyorum daha çok 5v bunun için girişteki trafoyu kaç voltluk ve nasıl bir trafo almalıyım 12v filan gibi düşündüm ama..
birde orada 110volt girişli trafo ve önünde bir filtre kullanılmış o nedir?

ete

Bu güç kaynağından kendime 2 adet yaptım ve birde bir akadaşım yaptı. Benim ilk kullandığım tarfo yaklaşık 0-22 V AC veren bir trafo idi. Sonuçta güç kaynağı 0-25 V arası çıkış verir iken bu trafo ile 0-24V çıkış verebildi.
İkinci yaptığım 0-27VAC veren bir trafo idi. Çıkış DC olarak yaklaşık 36-37V veriyordu. ANcak buda sorunsuz çalıştı ve çıkış yine 0-25V olarak çalıştı.
Tam gerekli trafo bana göre 0-30V DC üreten bir trafo olmalı (24VAC). Şemadan görüleceği gibi aslında 2 adet trafo gerekli. Diğeri -1,25V elde etmek için 0-6 VDC verecek bir trafo. ANcak genelde elinizde çok voltajlı trafolar vardır. Bunların bir çıkışını LM317 ile ayarlı düşürerek istenen voltajı elde edebilirsiniz. Veya voltaj bölme metodu ilede yapabilirsiniz.
Ben her ikisini yaptım.
Bahsini ettiğiniz filtre sanırım parazit filtresi. Ben kullanmadım. Olursa fena olmaz. Olmaz ise neticeyi fazla değiştirmez

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

biteker

selam arkadaşlar

bende bu güç kaynağını yapmak istiyorum ama kafama takılan bazı şeyler oldu ilk olarak devrede opt diye bir elaman (pcb de) acaba bu ne oluyor arkadaşlar gene şemada bazı pinler var onlarda da opt yazıyor birde transistörleri nasıl bir soğutucuya bağlamalıyım lm317 tipi bir soğutucu alıp 4 er 4 er bağlasam olurmu son olarak ise devrede 4 tane pot var acaba bunları hangi amaçla kullanacaz eğer güç kaynağını kalibre etmek için ise nasıl yapılacağını bu devreyi yapan arkadaşlar açıklarsa çok sevinirim
Saygılarla,

ete

Devredeki opt. yazan yerler option anlamında isteğe bağlı yerler kullanmanız gerekmiyor. Bir kısmı gelecek projelere bırakılmış.
Soğutucu olarak büyük kanatlı tek bir soğutucu kullanmanız kablo sayısını azaltmak açısından önemli. Zira Collector uçları ortak ve transistörlerin orta uçlarına denk gelmekte ve dolayısıyla kablo bağlamadan direkt soğutucu üzerinden beslenmeleri hem yeterli hemde faydalı oluyor.
Devredeki potlar; Bunların tamamı aslında trimpot ;
RV1-10K : Bu LCD kontrast ayarı için bir kere kullanılacaktır.
RV2- 5K  : Bu Güç Kaynağı çıkışına voltmetre bağladığınızda (Ölçü Aleti) ekrandan okunan volt değeri ile Voltmetre den okunan voltaj değerinin eşitlenmesi amacı ile kullanılmaktadır.
RV3-5K   : Bı 1 Amper konumunda sistemden çekilen amper değerinin ayarlanması için kullanılmaktadır. Örneğin alete 1 adet lamba bağladınız. Diyelimki 12 Voltta 300 MA çeken bir lamba. Dolayısıyla LCD ekranında 300 MA okununcaya kadar bu trimpotu ayarlayacaksınız. Bir kere ayarladıktan sonra diğerleri otomatik olarak ayarlanmış olacaktır.
RV4-10K  : Bu trimpot 10 Amper kademesinde LCD den okunan Amper değerinin ayarlanması amacı ile yine bir kez kullanılmaktadır.

Görüldüğü gibi devre kalibrasyonu bu trimpotlar yardımı ile yapılmaktadır. Tabiiki özellikle amper ayarlarında devrede kullanılan taş direnç (0,05 OHM) değeri son derece önemli. Şayet bu değer verilenden değişik olur ise okuyacağınız veya kalibre etmek için uğraşacağınız amper değerleri tutmayacaktır. DOlayısıyla bu değeri tutturmaya özen gösteriniz. Şemada 5 adet 0,01 OHM seri bağlanacak deniyor. Fakat siz aynı değeri verecek başka alternatifler yaratabilirsiniz.

Kolay Gelsin.
ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

biteker

Sevgili ETE

verdiğin ayrıntılı ve kapsamlı cevap için teşekkürler

aster

sevgili ete,
ön panel resminde ki butonlar ın fonksiyonlarını anlatırmısın
S2A, S2, S3.....S9 olarak

ete

Arkadaşlar,

Butonların fonksiyonları şöyle;

S1 : Açma / Kapama

S2-A/B : 1A - 10A seçimi

S2-S9 arası tuşlar ise ;
-  RB0 (S2) :Miliamper Azaltma
-  RB1 (S3) :Milivolt Azaltma
-  RB2 (S4) :MiliAmper Artırma
-  RB3 (S5) :Milivolt Artırma
-  RB4 (S6) :Amper artırma
-  RB5 (S7) :Volt Artırma Eksiltme
-  RB6 (S8) :Amper eksiltme
-  RB7 (S9) :Volt Eksiltme

olarak çalışmaktadır.
Volt artırma ve azaltma tuşları 1'er volt artırmakta ve azaltmaktadır.
Milivolt artırma ve azaltma ise milivolt bazında artırma ve eksiltme yapmaktadır.

Amper artırma ve azaltma turşları 1A/10A kademe seçimine göre farklılık göstermektedir.
Miliamper butonları yine miliamper seviyesinde artırma ve eksiltme yaparken. AMper butonları 1 A kademesinde 50 MA olarak artmakta ve azalmakta, 10 A kademesinde ise yanlış hatırlamıyor isem (Şu anda güç kaynağından uzaktayım) 400 MA olarak artmakta ve azalmaktadır.

Başka sorularınızı bekliyorum.

Kolay Gelsin
ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

biteker

Sevgili arkadaşlar
LT1491CN isimli entegreyi tüm aramalarıma rağmen karaköyde bulamadım bu devreyi yapan arkadaşlardan bu entegreyi istanbulda nereden temin ettiğini öğrenebilirmiyim

DumrulBey

Merhaba,

Türkiye'de LT 1491 isminde bir işlemsel yükselteç (op-amp) yok. Ben de bir kaç yere sordum ve internetten karışlığına baktık bir şey bulamadık. Bulsak bile Türkiye'de bulamazdık! Bunun yerine LM 324 kullanabilirsin.

Hassasiyetleri farklı ama devre üzerinde bir kaç değişiklik ile sorun olmuyormuş. Erol denediği için bu değişiklikleri kendisine sorarsın. LM 324'ün offseti 2 mV. iken, LT 1491'de 200 mV. Anlayacağın üzere hassasiyet meselesi.

Başarılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

ete

Arkadaşlar,

LT1491 yerine LM358 kullanacaksınız. Ben öyle yaptım.
LM358 8 bacaklı bir entegre 2 adet opamp ihtiva ediyor. LT1491 de 4 adet Opamp mevcut. Dolayısıyla bu devrede 2 adet LM358 kullanacaksınız.
Mümkünse 1 adet kart yapın ve LT1491 in bacaklarını LM358 ler ile irtibatlandırın. Ben LT1491 bacaklarına karşılık gelen yerlere sıralı pin taktım ve doğrudan kartı LT1491 in soketine taktım.
LM358 kullandığınız zaman devrede bulunan LM317 yi ayarlı hale getirmeniz gerekiyor. Bunu doğru offset ayarı yapmanız için öneriyorum. Aksi taktirde amper veya volt değerleri sıfırlanmıyor.
Sonuçta LM317 yaklaşık -1,28V -1,3 V dolayında bir voltaj verince iş halloluyor.

Kolay gelsin
ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

aster

ete hocam lm324-384 veya LF324 türü bir şeyler denedinmi ?
bir de 4 amp çektiğinde normal bir soğutucu ile çıkış ta ısınma ne düzeyde oluyor ? Benim kullandığım bir güç devrem var 0-30V 0.02-5A akım kitlemeli sorunumda yok sonra 15A 0-220V kaynağımda var ama bunu da yapsam fazla mal göz çıkarmaz herhalde

diot

arkadaşlar şu dijital güç kaynağını bir yerde yayınlasanızda bizde bir göz atsak.

aster