Analog okuma?

Başlatan mir_as82, 16 Ekim 2011, 12:07:45

mir_as82

Arkadaşlar benim elimde 4.1 ohm luk bir bobin var ve ben bu bobinin direncini analog dijital çevrim ile kontrol etmek istiyorum. Bu okuma işlemini nasıl yapabilirim? Toleransım 3,9 - 4,3.Bobinin bu aralıkta olup olmadığını nasıl sağlıklı bir şekilde kontrol edebilirim? benim düşüncem gerilim bölücü mantığı ile işi çözmek fakat 5 V u hassas bir şekilde alabilmem sorun!! ya da gerilim bölücüdeki diğer direncin toleransı sorun !!Bu iş için daha hassas bir ölçüm yolu önerebilecek arkadaşım var mı acaba?

yamak

Ölçmek istediğiniz tam olarak nedir telin direnci mi yoksa reaktans mı?

mir_as82

Ölçmek olarak istediğim direnci.

yamak

bir fark alıcı devresinde opamp ın bir ucuna regulatörden çıkan sabit bi gerilimi uygularsın diğer bacağına da bobinin ucundaki gerilimi verirsin sonra da opampın çıkışını adc ile ölçersin.Ona göre direncin değerini hersaplarsın.Şimdilik aklıma gelen bu.

mir_as82

Peki. Ya reaktans ölçmek istesem ne yapmam gerek? Benim bir motorum var ve ben bu motorun bobin sargılarını analiz etmek istiyorum. Motorun üzerinden bulunan bobin reaktansı nasıl ölçebilirim?

yamak

Daha önce böyle bi uyguama yapmadım şimdi ne desem yalan olur.Ama reaktans ölçmenin daha farklı olduğunu düşünüyorum.Ama şöyle bi yorumda bulunayım.Bi tane rl devresi kurarsın bobinin uçlarında gerilimi belli zaman aralıklarıyla ölçerisin. V(t)=(Vilk-Vson)*e^(-t/to(zaman sabiti))+Vson formülüne göre to nun değerini bulursun. sonra to=L/R fomülünden l yi çekersin. sonra XL=2*pi*f*L formülünden reaktansı bulursun.Şu an bana mantıklı gelen yöntem bu.

z

Alıntı yapılan: mir_as82 - 16 Ekim 2011, 15:53:37
Peki. Ya reaktans ölçmek istesem ne yapmam gerek? Benim bir motorum var ve ben bu motorun bobin sargılarını analiz etmek istiyorum. Motorun üzerinden bulunan bobin reaktansı nasıl ölçebilirim?

Motor değil de bobin deseydin işin kolaydı. Önce DC ile omik değeri tespit ederdin. Sonrada 50Hz de ölçüm yapıp Z yi bulurdun.

Z, omik kare + reaktans kare toplamının karekökü olacağından işin basitti.

İçin içine motor girdimi motorun özellikle tipi işi batırıyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

yamak

Alıntı YapMotor değil de bobin deseydin işin kolaydı. Önce DC ile omik değeri tespit ederdin. Sonrada 50Hz de ölçüm yapıp Z yi bulurdun.

Z, omik kare + reaktans kare toplamının karekökü olacağından işin basitti.

İçin içine motor girdimi motorun özellikle tipi işi batırıyor.
Hocam merağımdan soruyorum daha önce hiç böyle bi ölçüm yapmadım yukarıda yazdığım aklıma ilk gelen yöntemdi.Yukarıdaki yöntem işe yarar mı?

z

Motorda ölçülen endüktans, sadece sargının kendi endüktansı olmaz. Örnek olarak, sekonderine yük bağlı transformatörün primer tarafından ölçülen endüktans ne anlama gelir?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mir_as82

Ama burda motor olarak düşünmeyin. Sargısı yapılmış ROTOR. Motor sargılarını kontrol edenler nasıl kontrol ediyor?

fgokcegoz

Motor sargılarındaki kuplaj ile endüktans değeri ayrı ayrı şeylerdir. Mesela 3 fazlı indüksiyon motordaki 3 faz sargılarının arasında kuplaj vardır... Sargıları AC şebekeye bağladığınızda, herhangi bir t anındaki akan akımların oluşturduğu manyetik alandan dolayı kuplaj oluşur. Endüktans ise frekansa ve sargının fiziksel özelliklerine göre değişir. Motor içindeki sargının fiziksel özelliğini değiştiremeyeceğinize göre, frekans değişirse, endüktans değişecektir. Ayrıca @yamak arkadaşımızın bahsettiği hesaplama üzerine dc gerilim uygulanmış bir bobin için doğrudur. Son olarak şunu söyleyemek istiyorum. Trafoda veya bir asenkron motorda sekonder taraftaki sargının primere indirgenmiş hali tamamen bir matematiksel bir olaydır. Şebeke tarafından sekonderdeki yük nasıl görüldüğünün matematiksel izahıdır. Aynen primer tarafın sekondere indirgenmesi gibi... 
"Vicdanın ziyası, ulûm-u diniyedir. Aklın nuru, fünun-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla hakikat tecelli eder." (Bediüzzaman Said Nursi)

mir_as82

Peki direnç okuma işini nasıl yapabilirim? elimde sarılmış bobinler var. ve ben her bobinin doğru spirde sarılıp sarılmadığını kontrol etmek istiyorum (Bu bobinler yardımcı sargı). Bobinin direnci 4,1 ohm. Abinin birisi köprü kurup yap dedi - Lm723 ile sabit gerilim uygula ve köprünün bir ayağına bobinini bağla ve onu analog girişe uygula dedi. Acaba bundan daha sağlıklı çözüm var mıdır?

fahri-

Hatırladığım kadarıyla 3-5 sene önce arçelik böyle bir projeyle avrupa kobi ödülü kazanmıştı. Yanlış hatırlamıyorsam  ::)

mir_as82

Ben de şöyle biliyorum Arçelik te kullanılan rotor test cihazı italyadan alınma :)