Norma ve Kızılötesi LED

Başlatan zenerMos, 02 Kasım 2011, 20:38:07

zenerMos

Arkadaşlar bir sorum var, Normal beyaz bir ledi transistör/mosfet ile Base/Gate uçlarından pwm ile 38khz de sürersem ve beyaz ledin dışına kızılötesi (kırmızımsı) şerit düzlem döşersem beyaz ledden çıkan sinyali kızılötesi düzlemden geçtikten sonra verici olarak kullanabilir miyim ? :)

Ankaralı

Alıntı yapılan: zenerMos - 02 Kasım 2011, 20:38:07
Arkadaşlar bir sorum var, Normal beyaz bir ledi transistör/mosfet ile Base/Gate uçlarından pwm ile 38khz de sürersem ve beyaz ledin dışına kızılötesi (kırmızımsı) şerit düzlem döşersem beyaz ledden çıkan sinyali kızılötesi düzlemden geçtikten sonra verici olarak kullanabilir miyim ? :)

:o 
Bir kişide bizden çıksın demi !

http://www.nobelprize.org/
@ NEXYS2

Klein

Işık kaynağı lazer değilse , hemen her dalga boyunda bir miktar ışıma yapar. Ama Önemli olan en yüksek ışımayı hangi dalga boyunda gerçekleştiriyor olduğudur. Eğer beyaz led kullanırsanız , bir miktar infrared ışıma yapacaktır. Bu ışığı bir de filtreden geçirirseniz , bir kısmı da burada kaybolacak sonuçta elinizde çok az miktarda IR ışını kalacak. Bu da algı mesafenizin oldukça kısalmasınan neden olur.
Doğru olan IR led kullanmak. 
Tabi burada dikkat edilecek şey; Alıınızın filtresinin veya sensörünün en yüksek algılama yaptığı dalga boyu ile , Ledinizin en yüksek ışıma yaptığı dalga boyunun mümkün olduğunca aynı olması.
Bunun için de rastgele seçilmiş alıcı ve verici kullanmak yerine , markasını , modelini bildiğimiz ,datasheet'ine ulaşabildiğimiz malzemeler kullanmak  doğru olacaktır. 
Bazen lede ne kadar akım basarsanız basın algılama mesafesini yeterince artıramazsınır. Bu durumun en  büyük sorumlusu alıcı ve vericinin dalga boyunun farklılığıdır.

zenerMos

Ankaralı hocam teşekkür ederim :) Bizim buralarda dükkanlarda ne bulabiliyorsam onu alabiliyorum malesef. Çok kısa mesafeden Örn:1cm dediğim işlem geçerli olabilir mi sizce? Işığın dalga boyu yok elimde çünkü pdf lere sahip değilim.

aslan_korhan

1cm'den kullanacaksan araya filtre de takmana gerek yok. Normal LED ( kırmızı daha iyi olur )  ile çalışır...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

aslan_korhan

#5
IR'ye en yakın dalgaboyu kırmızı LED.
Beyaz LED'de geniş bir spectrumda çalıştığından olabilir.
Sonuç olarak Beyaz LED önüne sarı bir fosfor tabakası eklenmiş mavi bir LED'dir.

Ayrıca bu mesafeden 38KHz modüleli bir sinyal problem çıkarabilir.
LED'in arasına engel koysan bile, sinyal RF olarak alıcıya ulaşabilir ve engeli algılamayabilir...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

OptimusPrime

ya osram yada cree den gelen teknik bir vatandaşa beyaz led nasıl çalışır bide senden dinleyelim demiştim. Adam beyaz ledin aslında IR yaydığını özel bir tabaka kaplanarak bu IR den beyaz ışık elde edildiğini anlatmıştı. yani beyaz led adamın anlattığı kadarıyla IR ışık kaynağı ( kendim hiç merak edip araştırmadım belki başka yöntemlerde vardır ) bir çeşit fluorescent lamba. hatta beyaz ledin ışığının zaman geçtikçe azalmasını da bu maddenin özelliğini kaybetmesine bağlamıştı.

Bu durumda LED, IR ışığı beyaz ışığa çevirmek için kullanıyorsa ve verimi %90 ( tamamen atmasyon bir değer!)  sa, %10 luk bi kısımla idare etmek zorunda kalabilirsin. Bu %10 luk kısım da normal bir IR LED in yaydığı ışık miktarının kaç ta kaçına denk geliyor bilmiyorum tahminince %1 i olabilir :)

Birde IR LED kumandalar da sıklıkla kullanıldığından yaklaşık 60kHz ye kadar anahtarlanabilir dolayısı ile jonksiyonları arası kapasitesi beyaz LED e göre oldukça küçüktür. ( Beyaz ledi kimse bu frekansta anahtarlamak veya bu frekanslarda dimm yaptırmak istemez çünkü )

özetlersek, şansın az gibi...
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

erkan614

beyaz ledin ışığının değişmesi creelerde birleşme noktasındaki SiC nin özelliğini kaybetmesinden dolayı yeşile kaymaya başlar osram ve diğerleri ise farklı bi madde kullanıyor daha ucuz hatırlayamıyorum onlarda kırmızıya doğru kayıyor. diye biliyorum