Endüstriyel Bir Uygulama İçin Malzeme Tavsiyesi (Röle ve Sıcaklık Sensörü)

Başlatan ertan2002, 28 Kasım 2011, 02:52:59

ertan2002

Selam arkadaşlar, yaptığım proje için mazleme bakıyorum. Projede arıza oranını mümkün olduğunca düşürmek istiyorum, çünkü bu proje üniversitede yapı denetim biriminde kullanılacak o yüzden ciddiyet bakımından önemli..

kısaca istediğim şey, sıcaklığı ölçen hassas bir sensör. piyasada lm35 serileri var ama daha önce tecrübem olmadığı için nasıldır ne değildir bilmiyorum. Sensörü nerede kullanacağıma gelirsem, mesela kalorifer kazanlarında brülör kullanılıyor. Brülörün kendi sıcaklık sensörü var sanırım ancak onu nasıl kullanırım bilmiyorum, Ama yine de kendim için kaliteli bir sensör istiyorum. kalorifer kazanında kullanabileceğim sensör ne tarzda olabilir acaba? gözlemlediğim kazandaki sensörün uçları vardı yani temaslı sıcaklık sensörü, uçları kazandaki suyun sıcaklığını ölçüyor..

diğer olay ise röle.. ne tarz röle kullanmalıyım. pic den 5 volt bir çıkış alacağım. bunu 12 volta uln2003 ile yükselteceğim. bunun çıkışını da 12 voltluk bir röleye verip röleye bağlı bir takım makineleri çalıştırıp kapatacağım. makineler 220 volt yada 320 volt olabilir. ne kadar akım çekerler bilmiyorum ama genele motorlu sistemleri çalıştırıyorlar.. rölede kontakların paslanması, ark yapması, kilitlenmesi v.s. sorunlarla uğraşmak istemiyorum.. solid state röleleri öğrendim ama çok  ayrıntılı fikrim yok.. ücret konusunda sıkıntı yok. üniversite karşılayacak malzeme giderlerini..


son olarak,  hocamın dediği bir şey var. röle o kadar akımı kaldırmaz bunun yerine röle çıkışına triyak/tristör ile açma kapama işlemi yaptırmalısın... bunun hakkında ne derseniz ?? 


teşekkür ederim



Murat Mert

S.A.
Sn. Ertan
sıcaklık ölçeceksen çokta çeşitlilik gösteriyorsa size önereceğim direkmen pt100. Bunun için hemen MCP3553 kullanmasını ve pt100 okumasını öğrenmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Ha dersenizki benim işim sadece yüksek sıcaklık ölçmek o zamanda MAX6675 ve termo kupl kullanmanız buradaki tercihi size bırakıyorum. Şimdi kontrol kartı kısmında da tavsiyem giriş çıkışları izole etmeniz yani giriş pinlerini ve çıkış pinlernizi optokupler ile ayırmanız ve pic kontrol kartınızın beslemesini diğer besleme kartlarından ayrı tutmanız ( röle kartınız, opto--triyak kartınız veya solidstate kartınızdan) . Kullanacağınız yüksek yüklü cihazlarınızı kontrol etmek için yüke uygun kontaktorler kullanmalısınız. Bu kontaktorleri de röle.triyak ve ssr kartınızla sürersiniz. Ve bu sistemlerin emniyeti içinde mekanik termostadlar, basınç şarterleri vb.. sistemler ilie kilitlemer yapmalısınız.  Kolay gelsin.
mert07

ertan2002

Aleykum Selam,

cevabınız için teşekkür ederim, bahsettiğiniz sıcaklık sensörlerini araştıracağım..


röle olarak aklıma şöyle bir şey geldi. zaten oradki cihazlar kontaktörler yardımıyla kapatalıp açılıyor, bir panodan.. ben bunu otomatikleştirmek istiyorum. Ben cihaza direk erişim yerine kontaktörlere erişsem ? Onların kontrolü için nasıl bir yol izlemeliyim. yani o zaman kontrol elemanı, yalıtım, filtreleme v.s. çok önemli yer tutar mı? Yani kontrolü kontrol etmek için pic çıkışından sonra neler kullanmalıyım. 5 volt dc ile çalışan rölelerin olduğunu biliyorum hatta kullandım.. ancak pic in verebileceği akım değerleri çok sınırlı. cihazların çekeceği akım çok fazla olacağından mutlaka aralarda bazı sürme devreleri olmalı diye düşünüyorum.. ben pic in çıkışından sonra nasıl bir devre yapmalıyım  ki pic e zarar gelmesin ve kontaktörü kontrol edeyim?

Teşekürler