Hangi laminasyon şekli daha uygundur?

Başlatan mir_as82, 29 Kasım 2011, 15:26:22

mir_as82

Arkadaşlar sormak istediğim soru şu:

laminasyon çapları aynı olan iki farklı rotor düşünün.Sabit mıknatıslı doğru akım motoru. birinin slot derinliği fazla birinin slot derinliği az. ikisine de aynı sarım yapılınca hangi motor daha performanslı olur? Slot tiplerini maile ekliyorum Bunun yorumunu yapabilecek bilgili bir arkadaş varsa memnun olurum. Slotların şekli ektedir.http://c:\Documents and Settings\imalat-muh\Desktop\Slot shapes.bmp

t2

mailini ve resimleri inceledim  hepsi kelek. hiç biri uygun değil.
Slot shapes.bmp tam bir ucube.

mir_as82

arkadaşım resmi ekleyemedim galiba. Sormak istediğim şu:

iki farklı laminasyon var düşün. ikisininde dış çapı aynı. birinin slot derinliği fazla diğerinin slot derinliği az. Bunun yorumunu yapabilecek birisi var mı?

t2

#3
1- laminasyon makinesini ne amaçla kullanacaksınız. illaki bir amaca uygundur yoksa neden üretsinler.
2- Slot dediğiniz nedir laminasyon makinesinde slot mu varmış
3-farklı 2 laminasyon makinesi varsa  bunları deneme imkanınız var mı? böylece amacınıza uygun olanı tespit edebilirsiniz. bence 2 değil de 50 farklı makine olabilir. Sizin elinizde mi 2 tane var? Belki de laminasyon dediğiniz bir makine değil bir yöntem veya malzeme olabilir mi? Bende laminasyon makinesi var pcb için kullanıyorum.

mir_as82

hocam laminasyon dediğim şey. Motor imalatı yaparken, rotoru oluşturmak için ince levhalar halinde saclar oluşturulur. Sonra bu ince saclar sıkıca birleştirilir ve bir mile geçirilir. Sonra slot dediğim o boşluklara sarım yapılır. O teller kollektör ile birleştirilir ve stator ile birlikte montajlanır. Böylece motor oluşur.

Biz farklı şeyleri konuşuyoruz galiba :))

t2

Evet baya farklıymış.  Umarım bu dediklerinize aşina olan birileri çıkar da size yardımcı olur. Bizim burada yıllardır uğraştığımız laminasyon makinesi dediğimiz şey şöyle bir şey

mir_as82

Sizin cihaz laminasyon poşetini ısıtıp dosyaya geçiren bir makina :)

ferdem

#7
Hocam sorduğunuz soru optimizasyon problemi :) +z yönünde akım taşıyan bir tele +x yönünde magnetik alan uygularsanız  +y yönünde; magnetik alan şiddeti, tel uzunluğu ve akım şiddetiyle orantılı bir kuvvet oluşur. Kalıcı mıknatıslı DC motorda; her çevrimde kalıcı mıknatıslar tarafından rotordaki sarımların bir tarafına a yönlü diğer tarafına -a yönlü kuvvet uygulanır ve bir tork oluşur. Sarımı r yarıçaplı, uygulanan dik kuvvetlere de F(t)/2, F(t)/2 dersek: torkun büyüklüğü F(t)*r olur. Siz eğer sarımları rotordan uzaklaştırırsanız(slot derinliği az) r büyür ancak kalıcı mıknatısların orta bölgesinden uzaklaştığınız için sarıma uygulanan ortalama magnetik alan şiddeti azalır. Son durumda çevrim boyunca ortalama tork ne olur? Bilemiyorum, dört başı mamur mühendislik problemi. İyi çalışmalar.

Düzenlemeler altı çizili.

Bunlar benim yorumum yanlış olmadığını düşünüyorum ama eksik olabilir; sarımlar hareket halindeyken sabit bir magnetik alana maruz kalmaz, çevrim boyunca değişir. Slotun derinliğinin az olması: sarımlar kalıcı mıknatısların önünden geçerken daha iyi ivemelenmesini sağlar ancak mıknatıslara eşit uzaklıkta olduklarında(faz değişirken) daha az magnetik alana maruz kalacaklarından daha az ivmelenmelerine sebep olur diyorum, kaçıyorum :)

mir_as82

hocam senin baya bilgin var bu konularda. Peki slotun şekli performansı etkiler mi? V şeklinde olan ile U şeklinde olan arasında performans farkı olur mu? Kalıcı mıknatıs dediğin şeyin fazla olması neye bağlı? şekil olacak şekilde göstermeniz mümkün mü?

ferdem

Alıntı YapV şeklinde olan ile U şeklinde olan arasında performans farkı olur mu?
Hiç bilemiyorum. Hazırları kullanmak ve sargı sarıp bir çevrim boyunca döndürmek dışında DC motorlar konusunda pek tecrübem yoktur, yazdıklarım da DC motorun basit prensipleri.
Kalıcı mıknatıslar statorda karşılıklı duran mıknatıslar. Şiddeti, mıknatısın kalitesine göre değişen bir magnetik alan oluştururlar ve bu alan homojen değildir, ortada en şiddetli kenarlarda az.
Bu tarz analizler CAD araçları olmadan olmaz diye düşünüyorum, temel prensiplerle geometrik detaylar yorumlanamaz, anten problemleri gibi. Yorumlayan(üstadlar) yorumlar tabi orası ayrı. İyi çalışmalar.

mir_as82

hocam o zaman şöyle bir mantık çıkıyor. slot şeklini  ters "V" şeklinde yapsak ve slot derinliği az olsa performansta bir artış olur. Slot derinliğinden kastım V nin alt tarafını kesmek. Yani toplam çapta değişme olmayacak.