PNP transistör sürme sorunu

Başlatan Muyat, 19 Aralık 2011, 02:00:17

Muyat

NE555 le pwm le ledlerin parlaklıgı ile oynamak istiyorum.Resimdeki gibi PNP transistör sürdügümde BD136 ısınıyor ve ledler kısık yanıyor.BD136yı kaldırıp ledlerin - ucunu BC337 collektor ucuna ve ledlerin + ucunu +12volta bagladıgımda istedigim gibi parlaklıkla oynayabiliyorum ama bu işime yaramıyor.PNP transistörle sürmem gerekiyor.Sorun nerde olabilir?BD136 yerine BD434 denicem.Daha fazla akım çekmem gerekiyor.4k7 direnç degerleri ne olmalı bu durumda?

adult image hosting

CaFFeiNe

transistör bağlantısında bir hata olmasın? BC337 ile sürebildiğiniz bir yükte BD136 nın ısınmaması gerekir

R3 = 1K, R2=10K olarak bir deneseniz? veya BDX54, TIP42

Muyat

Cevap için teşekkürler.Sabah deneyecegim dediginizi.
Birde yabancı bir siteden aldıgım aşagıdaki sürücüler var.mosfetli sürücüde 24 voltta r6 direncini10k alın demiş.Pekı ben 12 voltta çalışırsam r6 direnci ve r7 direnci moslu sürücüde kaç olmalı?

image hosting jpg
In this example we use a PNP darlington. (TIP125)
When Q11 switches on current flows through R5
switching Q6 on. Here Q6 will "source" the load.
In the case of using 24 volts R5 should be between
2200 to 5600 ohms while R4 should be 2200-ohms.

image hosting jpeg
In this example we use a P-channel power MOSFET. The source terminal (S) is connected to the positive
of the power supply and while Q10 is off (no 5 volts in) we have 24 volts on the collector (C) of Q10. When 5 volts
is supplied Q10 switches on dropping the collector voltage to zero. Q5 will switch on and "source" the load.
R6 should be 10,000-ohms and R5 2200-ohms.

My75

Özellikle + çıkışımı kontrol etmeniz gerekiyor..Genellikle çıkışta npn yada n kanal mosfet kullanılır..IRFZ44 gibi mesela..RGB şerit ledlerdede + ortak uçtur..
Tomurcuk için çaba göstermeyen dal,odun kalmaya mahkumdur...

pisayisi

555 ile npn tr girişine 220 ohm bağlayarak aşağıdaki devreyi kullanın.
Murat

ylmz

Regülatör Dns Trafo | Regülatör | Redresör | Ups