Tek hücreli Li-Po pilleri şarj etmek.

Başlatan Sdttn, 26 Aralık 2011, 13:47:34

Sdttn

Ufak projelerde kullanmak üzere giriş gerilimi 5-9 v aralığında şarj devresi arıyorum.
Elimde oldukça pil var.
Farnell'de şu entegreyi buldum. Gayet ucuz.
http://tr.farnell.com/microchip/mcp73811t-420i-ot/controller-charge-mgmt-sot-23-5/dp/1439477

Bu entegre haricinde önerebileceğiniz entegreler var mı?
Bunlarla cep telefonu pilleri şarj edilebilir mi?
Tek hücreli pillerin içindeki devre şarj devresi midir yoksa sadece koruma devresi midir?

leblebitozu

Telefon pillerini kastediyorsanız içindekiler koruma devresidir, şarj devresiyle gelen pil bloğu görmedim. İlgili çiple telefon pili şarj edebilirsiniz evet.


http://www.expkits.com/?s=urun_detay&urun=mcp73812t_charge_controller.htm

Sdttn

Linkini verdiğiniz entegrenin datasheetini inceledim ancak otomatik şarj durdurma özelliği yok. Bana sanki sadece voltaj regulatörü gibi geldi?

OG

Alıntı Yapancak otomatik şarj durdurma özelliği yok.
Olmasa işe yararmı. Pili gümletir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Sdttn


ete

Bu alette otomatik şarj durdurma seçeneği yok. Şarjı durdurmak için bir CE bacağı var ancak bir işlemci tarafından kontrol edilmesi gerekir.
Ancak benim fikrime göre gerekte yok. Pil zaten başlangıçta serbest voltaj ancak sabit akım ile (500 ma) şarj edilmekte ve yaklaşık 1 saat sonunda sabit Voltaj (4,2V) ile şarja devam etmektedir. Pil aslında 60 - 70 ma dolayında akım çekmeye başladığında dolmuş kabul ediliyor.
4,2V sabit voltajla şarj edildiğinden dolayı pilin aşırı şarj edilme ihtimali çok düşük. Çünki sıfır akım çekmeye ancak 15-20 saat sonra ulaşabiliyorki zaten o zamana kadar devreden pilin alınması gerekir.
Li_ıon pillerde kritik olan konu 4,2V luk şarj volatjının hiç bir şekilde aşılmamaış olmasıdır. Bu voltaj şarj esnasında aşılır ise pil hemen bozulacaktır.
Bence emniyetli bir alet: bir mikro işlemci ile desteklenirse dahada mükemmel hale getirilebilr.

Ete

Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

Sdttn

Evet şimdi anladım.
Mesela LCD displayli bir uygulama yapılabilir. Pil gerilimi 4.2 V'a ulaştığında 1-2 saat kadar daha 40-50mA da şarj eder bu arada pil voltajını LCD de gösteririz. Birde akım gösterse ne iyi olur ama bu entegre şönt direncini kabul etmez galiba ?

mustafaelektro

tavsiyem mcp73831 .
dışarıdan herhangi bir kontrole gerek kalmadan kendi başına çalışabiliyor.
beslemeyi veriyorsun pili bağlıyorsun ve stat pininin durumunu gözlemeye başlıyorsun :)
dolma işlemi devam mı ediyor yoksa tam dolu hale geldimi bilgilerini veriyor.
doldurduğunda da şarjı kesiyor ve örneğin pil gerilimi %90'a düşerse tekrar dolduruyor.
şarj anındaki akımı hakkında da bilgi alınabiliyor dökümanlarını inceleyin derim.

leblebitozu

Telefon pillerinde koruma devreleri olduğu için bu sorun çıkarmaz, over voltage, low voltage vs. gibi işleri koruma devresi gözetiyor

ipek

SOT-23 değil ama SO8- MAX1811 kullanıyorum. temsilcisinden alıyorum hiç problem yaşamadım değişik sarj seçenekleri

mevcut piyasada 5TL'ye satılan duvar tipi 5 Voltluk hazır Smps leri kullanıyorum bunların bir kaç versiyonu var her iki tarafıda USB fişli olan

modelinden alırsanız Desktop Laptop herneyse elinizin altındaki kaynaklardanda faydalanabiliyorsunuz..

Not bu IC ile çalışacaksanız PCB dizayn ederken alt kısmına adacık çizerseniz soğutma açısından yararlı oluyor zira termal koruması mevcut.


POWER

#10
@mustafaelektro
söylediğiniz malzemeyi kullanıyormusun?başka harici malzemeye gerek yoksa çok iyi.birde mcp73831  piyasada bulunuyormu?
TB6BKG

mustafaelektro

kullandık ama piyasada sorunca o ne ki diyorlardı, bulamadık. biz digikeyden alıyorduk. uygulama notları yeterli bilgiyi veriyor. bir iki pasifle çalışmaya hazır hale geliyor.

POWER

piyasada bulunmuyorsa kötü.lion piller için yapılacak şarj devresin tek dikkat edilecek nokta pil voltajının 4.2v aşmamasımı?
TB6BKG

ete

Lityum pillerde bazı kritik noktalar vardır. Bunların başında pil voltajının 3V dan daha aşağıya düşürülmemesi gelir. Bu 2,9V ta kadar düşürülebilir ama her zaman değil. Limit olarak siz 3V bilin sizin için daha hayırlı olur. Düşerse ne olur. yeniden şarj voltajı verdiğinizde pil aşırı olarak akıma asılır bu ise pilin bozulma sebeplerinden birisidir. Bu nedenle bu türden pilleri sabit akım altında  3V seviyesine önce getirmek sonra malum devreler ile şarj etmek gerekir. Piyasa pilleri içinde şarj kontrol sistemi vardır ve genelde pil tamamen boşaltılıp yeniden şarja bağlandığında bu devreler bozulmaktadır.  Bunu bizzat denedimde üstelik. Pili tamamen boşalttım kendi yaptığım LM317 li devre ile şarj ettiğimde üzerinde ne var ne yok yaktı. Ama pili bitirmeden (2,9V üzerinde) sürekli kullanıyorum kimseye bir şey olmuyor.

Lityum pillerde şarj mantığı şöyedir.,
- Yaklaşık pil akımının %70'ini alıncaya kadar (genelde ilk 1 saat içinde) pile sınırsız voltaj ancak Akım kapasitesinin %70'i oranında da akım verilmeldir.  Burada voltajın serbest olduğuna bakmayın. İstesenizde pil voltajını 4,2V un üzerine çıkartamazsınız zaten.
Bu şarj moduna Voltaj Serbest Akım Sınırlı şarj modu deniliyor.
- Bu aşama geçildikten Şarj Voltajı hassas şekilde 4,2V ta getirilir ve akım serbest bırakılır. Bu kademede pil önceden epece akım aldığı için akıma fazla asılamaz. Bu nedenle serbest olmasında sakınca yoktur ama istenirse yine (Kapasite * 0,7) oranı sabit tutulabilir.
Bu şekilde pil yaklaşık 100ma akım çekinceye kadar doldurulur. Pili sıfır akım çekinceye kadar şarjda bırakabilirsiniz ancak hiç gerekli değil. Hatta 100ma akım çekmesini bile beklemeyin derim. 3 saatte ne doldu ise çekin alın şarjdan.
Diğer pillerin aksine Lityum pillerin arasıra boşalmadan şarj edilmeleri ömürlerini uzatıyor. Bu nedenle aklınıza geldikçe şarja bağlamanızda hiç sakınca yok. Ama pil boşaltmak  veya şarj voltajının 4,2V u aşması çok büyük tehlike arz ediyor bunu unutmayın.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

mustafaelektro

#14
pillerin içindeki koruma devresi iyi ise sıkıntı olmamalı ne düşük voltajda ne de yüksek akım çekmeye çalışınca...
DW01 diye bir chip var bazı pillerin içinde. dokümanını okursanız nelere karşı koruduğunu gayet açık anlatıyor.
ben boşalma ve aşırı akım için pili test ettim. ve 3v altına istesem de düşüremedim çünkü korumaya geçiyor. çıkış voltajını kesiyor ve biraz doldurmaya başlayınca koruma kalkıyor. Yanılmıyorsam li-ion pillerin içinde koruma devresi olmadan satılması da yasaktı.
fazla akım çekmek istersek de korumaya geçiyor.
ETE'nin anlattığı doldurma adımlarını şarj çipleri otomatik yapıyor. gayet güvenilir olduğunu düşünüyorum ve şarj olduktan sonra şarj akımını kesip bekliyor demiştim bu sayede sürekli şarjda kalmasının bir sakıncası yok.