Haberler:

Eposta uyarılarını yanıtlamayınız ( ! ) https://bit.ly/2J7yi0d

Ana Menü

12 Volt Gerilim Okuma

Başlatan erdogan2734, 29 Mart 2012, 10:07:33

erdogan2734

Öncelikle Herkese MERHABA
   Sevgili arkadaşlar yeni bir projem var. Pic 16f628a ile 12 Volt pil gerilimini ölçerek, bu değerin örneğin 10 volta düştüğünde bir işlem yaptırmak, 9 volta düştüğünde başka bir işlem yapmak gibi bir program yazmak gerekiyor. Daha önce böyle bir proje ile uğraşmadım nettende pek fazla bir şey bulamadım yada doğru arayamadım galiba. Rica etsem bu konu ile ilgili bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Özellikle 12 Volt batarya gerilimini picde nasıl görürüm ve nasıl karşılaştırırım.
   İyi çalışmalar...
Bildiğim tek şey henüz hiç bir şey bilmediğim...

serhat1990

Bu işlem için 12f675 kullanmanız daha uygun değilmi sonuçta adc birimi var. İyi çalışmalar...

Maxim

16F628 de adc yoktur, onunla vakit kaybetmeyin
adc olan bir pic seçin

skara1214

12 voltluk pili direk olarak pice veremezsiniz dirençle gerilim bölücü uygulamanız gerekmete.Ondan sonra picin adcsini okuyarak istediğinizi yapabilirsiniz
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

erdogan2734

Alıntı yapılan: serhat1990 - 29 Mart 2012, 10:20:48
Bu işlem için 12f675 kullanmanız daha uygun değilmi sonuçta adc birimi var. İyi çalışmalar...
Bu olayı adc dışında yapamazmıyım? Yani illaki adc olan bir pic gerekli ise değiştirmemiz şartsa pic değişebilir. Önemli olan olayın mantığını kavramak.
Birazda mantıktan bahsederseniz sevinirim.

serhat1990

Normalde adc için mantık şudur , referans gerilimini kendin belirlersin . Ona göre ölçümünü yaparsın örnek veriyorum 12v'un adc karşılığı 1024 ise 10v'un 853 'tür. ADC degerini bi değişkene kaydedersin degisken degeri 853'ün altına indiginde işlemlerinin yaparsın. Yok adc istemiyorum dersende en basitinden gerilim bölücü bir direnç seti oluştur. pic 2,5v'üstünde lojik 1 algılıyosa altındada lojik 0 algılar. 12v seviyesinde bir direncin çıkışı lojik1 gibi işlem görür . Ama sen 10v'un altına düşürünce 2.5v'un altına düşeceğinden lojik 0 olarak işlem görür diye düşünüyorum.. İyi çalışmalar.

erdogan2734

Alıntı yapılan: serhat1990 - 29 Mart 2012, 10:59:16
Normalde adc için mantık şudur , referans gerilimini kendin belirlersin . Ona göre ölçümünü yaparsın örnek veriyorum 12v'un adc karşılığı 1024 ise 10v'un 853 'tür. ADC degerini bi değişkene kaydedersin degisken degeri 853'ün altına indiginde işlemlerinin yaparsın. Yok adc istemiyorum dersende en basitinden gerilim bölücü bir direnç seti oluştur. pic 2,5v'üstünde lojik 1 algılıyosa altındada lojik 0 algılar. 12v seviyesinde bir direncin çıkışı lojik1 gibi işlem görür . Ama sen 10v'un altına düşürünce 2.5v'un altına düşeceğinden lojik 0 olarak işlem görür diye düşünüyorum.. İyi çalışmalar.
Serhat kardeşim yavaş yavaş oturmaya başlıyor program. Öncelikle pic'i Adc olan bir model seçmek lazım. Tavsiye edebileceğiniz uygun pic ne var piyasadan kolayca bulabileceğim ve uygun olan çünkü adetli bir iş olacak.
    Yardımın için teşekkür ederim.

serhat1990

Yapacağın işe bağlı , yani demek istediğim işin boyutu nedir sadece analog bilgiyi okuyup 10V'un altına düşerse bir pinden lojik çıkış falanmı vereceksin ? eğer böyle ise 6 tane i/o pini olan 12f675 işini çok güzel görür. Hem ucuz ayrıca dahili osilatör mevcut. Ayıca çok kolay bulabilirsin... İyi çalışmalar. 

ferit06

Adc si olan PIC16F628 gibi olanları 16F819(piyasada bulabilirsin), 16f1827(bulman zor, ama daha ucuzu, daha fazla özelliği olanı)

erdogan2734

Arkadaşlar anlaşılan acilen adc olan va benim için çıkış çok olmalı önemli bir durum en az 18 bacaklı bir pic bulmam lazım. Arayayım bakayım ucuz ve kolay bulunabilir birşey olmalı...

Maxim

Evren KILIÇ

lm3914'ü bir incelesene belki pic kullanmadan da işini haledebilirsin
[email]evren1623@hotmail.com[/email]

ibrsel

Maxim hocamın dediği gibi 16F88..Üstelik bacak bağlantıları 16F628 ile aynı..Devreni çizmiş isen bağlantılarını değiştirmene gerek yok..Programını 16F88 e uyarla ,aynı devrede kullan.

erdogan2734

Tamamdır arkadaslar 16f88 de karar kıdık pdf ını ındırdım sımdı ıncelıyorum. Çok teşekkürler pic seçimi tamam şimdi 12 Volt gerilimi nasıl okurum birde ona yardımcı olursanız çok sevinirim çünkü bildiğim kadarıyla pic'e 5 volt üzeri gerilim uygulanmıyor diye biliyorum. Bunu direk ilk başta arkadaşımın dediği gibi bir  trimpottan mı alayım yoksa baska taktıklerıde varmı? Şimdiden teşekkürler...

Erol YILMAZ

direnç ile gerilim bölme taktiği var.