faz açısı kontrol

Başlatan frederic, 09 Nisan 2012, 02:23:33

frederic

Merhabalar,ac sinyalin sıfır geçişlerini pice girip 10 ms lik sinüs periyodunun istediğim anında triac tetikleyebiliyorum fakat triacı nerede susturacağım hakkında kafam karıştı.

Şöyleki,ben 0 geçişini algıladıktan örnek olarak 2 ms sonra triacı tetiklediğimde osilaskoba baktığımda doğru yerde tetiklediğimi görüyorum proteusta,şimdi bundan sonrası kafamı karıştırdı.Ben tetikledikten sonra ne zaman triacı susturmalıyım ki tekrar tetikleyebileyim ?

necati

Triac i 100us lik pulse ile uygun acida tetiklersenz on olır;
sifir dan gecerken kendiliginden off olur.
[email]entegreterbiyecisi@yahoo.com[/email]

ete

Necati arkadaşımız söylemiş bende bir şey ilave edeyim.
Şayet triac yalnızca tetiklenmiş şekilde kalsın istiyorsanız. Her sıfır geçişinden hemen sonra onu tetiklemeniz yeterlidir. Ayrıca birde gecikme koymanız gerekmiyor. Ancak bir voltaj kıyımı  yapacaksanız uygun zaman gecikmesinden sonra triac'ı tetikleyip 10-100us arası bekleyip yeniden triacı sizin kapatmanız gerekiyor. Tabiiki siz kapatsanızda o kapanmayacaktır. Zira kapanmak için sıfır noktasını bekleyecektir. Ama siz tetik ucunu kapattığınız için sıfırdan sonra yeniden tetiklenmeyecek ve sizin emrinizi bekleyecektir.
Sonuç olarak ;
Triac=1
Pauseus 10 (bazı triaclar için 5us bile yeterli olmaktadır)
Triac=0
şeklinde tanımlama yapıp kesmeden çıkmanız gerekiyor.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

frederic

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim,evet faz açısı kontrolü yapacağım bu uygulamada ete hocam,devreyi gerçekte kurup dediğiniz gibi 10 us sonra tetiği keserek deneyeceğim,hoşçakalın.

frederic

Bu arada şu 10-100 us lik zaman gecikmesinin sınırlarını belirleyen teori nedir hocam kafama takıldı,yani bu 10-100 us aralığı triacın doğasına uyan bir sınır olduğu içinmi kullanılıyor,yoksa uygulamalardan edinen bir tecrübe sonucumu belirlenmiştir?

Mucit23

Hocam aklıma gelmişken bende birşey soracağım konuyla ilgili.

Triak hep sıfır geçişlerinde kesime gider. Bunu biliyoruz.

Bizim şebeke Frekansımız 50 hz olduğuna göre 1 peryot luk süre 20ms olur. O halde 1 saykıl ile 10 ms dir.
Bizim AC kıyıcı yapmamız için Gelirimin 0 geçiş noktasını öğrenip buna göre Triakı tetikleyip  belli bir süre sonra kesime götürmemiz gerekiyor. Bu süre 0 ile 10 ms arasında değişmelidir. Çünkü 1 saykıl 10 ms sürer.

Fakat benim aklıma şurası takıldı.

Diyelim tam sıfır geçis noktasında triakı iletime soktuk ve Gelirim Tam 90 Derecede iken yani 5ms sonra kesime gidecek. Fakat biz tam 0 noktasında iletime soktuk. 5ms sonra Gelirim 90 Dereceye yani tepe gelirime ulaştı. Biz bu vakitten sonra Triakın gate gelirimini kessek bile kesime gitmeyecektir. Triak Gelirim Tekrar 0 noktasından geçmesini bekliyecektir.

Ben Daha önce bu konuda hiç uygulama yapmadığım için bilmiyorum. Mantığıma dayanarak Kafamda olayları canlandırıyorum.
Bu şekilde yaparsak Gelirim kıyılmaz gibi.

O halde Mesela Gelirim 0 noktasından geçtiği anda 0 ile 10 ms arası bekleyip Triakı tetiklersek Triak iletime geçer ve 0 geçisinde tekrar gesime gider. Bundan sonra bu işlem tekrarlanması gerekir.

Benim bildiğim Bu şekilde yapılması gerekiyor. Doğrumu biliyorum acaba

Veli B.

90° derecede tetikleme yaparsanız 180 ° oluncaya kadar iletimde kalır ve %50 kıyım yapmış olursunuz. 

ilhan_mkp

katana hocam bu gate sinyalinin tristöre min nekadar uygulanacağı datasheette ne olarak yazar.

ete

Frederic,

Triac tetikleme süreleri yada "gate controlled Turn-on Time" data sheetlerinde yazıyor. Mesela BT139 için verilen süre 2us olarak belirtilmiş. Bu durumda bu triac'ı aktif edebilmen için Gate ucunu en azından 2us süre ile aktif etmen gerekir. Emin olmak için süreleri 5us de tutmak daha da uygun olacaktır.

Mucit23,

Gerilim kıyımında daima şu mantığı düşünmen gerekiyor. Sıfır noktasından hemen sonra triacı ateşlersen çıkıştan maksimum voltajı alırsın.
Sıfır noktasından sonra 5ms bekleyip triacı ateşlersen %50 voltaj alırsın. bekleme süren 10ms ye ye kadar uzanabilsede pratikte komut gecikmelerinden dolayı bu süre 9500-9800 us ler arasında değişmektedir.

Diyelimki %50 gerilim kıyımı yapacaksın. 5us bekleyip triac'ı ateşleyip bırakırsan sistem normal çalışamıyor maalesef. Mantık olarak düşünürsek aşağıdaki işlem sırasının olması beklenir;
- sıfır noktası yakalandı
- 5ms bekledik ve Triac=1 yaptık.
- bir sonraki sıfır geçişinde triac kendiliğinden triac=0 olacaktır. Dolayısıyla triac=0 demeye gerek yok gibi düşünülebilir. Ama olay bu şekilde yürümüyor. Gate ucu sürekli HIGH da durur ise sıfır noktasından sonra önce Triac ateşleniyor sonra beklemeye gidiliyor. Çünki Gate ucu sürekli HIGH konumunda bekliyor. Bu nedenle Triac'ı ateşledikten sonra mutlaka 5us bekleyip Gate ucunu Low'a çekmek gerekiyor. Böylece bir sonraki sıfır noktasında TRiac ateşlenmeden beklemeye geçiyor.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

frederic

Ete hocam tekrar teşekkür ederim aydınlatıcı bilgileriniz için,sayenizde bütünüyle canlandı olay kafamda.

Mucit23

Hocam şöyle yapsak daha iyi olmazmı. Triakın gate ucuna sürekli gelirim vermektense puls uygulansa meseal. Yani 0 noktası yakalandıktan sonra AC sinyalinyarınsını kırpmak için gate ucunu 5 ms lowda beklettikten sonra Tam 90 Derecede Triak iletime geçecek kadar gate ucunu 1 konumuna alıp triak iletime geçtikten sonra tekrar 0 konumuna çeksek Triak gelirim tekrar 0 noktasına gelene kadar iletimde kalır. Bu şekilde kıyım yapmış oluruz. Yani Gate ucuna sadece biz triakı tetikleyip iletime geçirmek için sadece biz puls uygulayacağız. Gerisini Triak zaten yapıyor. 0 noktasında kesime gidiyor. Bu noktadan sonra tekrar aynı işlemi tekrarlayacağız. Ben böyle düşündüm.

Mucit23

Alıntı Yap- bir sonraki sıfır geçişinde triac kendiliğinden triac=0 olacaktır. Dolayısıyla triac=0 demeye gerek yok gibi düşünülebilir. Ama olay bu şekilde yürümüyor. Gate ucu sürekli HIGH da durur ise sıfır noktasından sonra önce Triac ateşleniyor sonra beklemeye gidiliyor. Çünki Gate ucu sürekli HIGH konumunda bekliyor. Bu nedenle Triac'ı ateşledikten sonra mutlaka 5us bekleyip Gate ucunu Low'a çekmek gerekiyor. Böylece bir sonraki sıfır noktasında TRiac ateşlenmeden beklemeye geçiyor.

Bu kısmı pek anlayamadım.
Biz 0-90 Derece arasımı kıyım yapmamız gerekiyor yoksa 90 ile 180 Derece arasımı kıyım yapmamız gerekiyor. Daha doğrusu söyle söyliyeyim.
Biz ilk başta ne kadar kıyım yapılacaksa okadar bekleyipmi triakı iletime sokacağız yoksa ilk başta triakı iletime sokup belli bir süre sonra bir şekilde triakı kesimemi götüreceğiz.
Bu kısım çok kafamı karıştırıyor...

ete

Anlaşılmayacak bir şey yok kafanı açılara takma daha prataik düşünmeye çalış.
Sıfır noktası ile diğer sıfır noktası arasında senin Triac'ın tetiklenebilir. Bu aralık 10ms dir.
Şayet bu aralığın tamamında triac tetikli olarak kalır ise çıkıştan tüm voltajı alırsın.
Ama sıfır noktasından hemen sonra tirac'ı tetikleyeceğine biraz bekleyip (0-9,5 ms kadar) sonra triac'ı ateşlersen beklediğin süre oranında çıkıştan daha az voltaj alırsın. Bu senin açıklamana göre 0-180 derece arası aralığına denk gelmektedir.
Açıları baz alıp söylersek;
Çıkış voltajın 220V Ac olacaktır. 0 derecede Triac ateşlenirse 220V Ac alırsın.
90 derecede triacı ateşlersen 110V AC alırsın
120 derecede ateşlersen varsayalım 80V alırsın.
180 derecede ateşlersen 0V alırsın.
Olay budur.
Aslında bir düşün bakalım 0-90 derece aralığında Triac'ı ateşlersen sonra 90-180 aralığında onu nasıl kesime götüreceksin?. Sen bir kere triacı ateşledikten sonra onu kesime götüremiyorsun. Ancak sıfır noktasında kendisi kesime gidiyor. O halde 90-180 deree aralığı kıyım için kulllanılmaz diyeceğim ama bu ifade de yanlış olacak zira bu aralığıda kullanabilirsin ancak 0-90 aralığında triac ateşlenmemiş olacaktır.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

Mucit23

#13
Anladım şimdi hocam. O halde kısaca özetlersek Sıfır noktasını belirledikten sonra Nekadar kıyım yapacak isek (Teoride 0-10ms)o kadar bekledikten sonra Triyak iletime geçinceye kadar (~5us) Gate ucunu1 yapıp tekrar 0 yaptıktan sonra kıyım işlemi tamamlanmış olacaktır. Bu şekilde Triak iletime geçer 0 noktasında triak kesime gider. Bu işlem sürekli olarak bir sonraki sıfır geçişinde tekrarlanacak

papsukkal

sıfır geçişlerin pice algılatılması için nasıl bir yöntem kullanılıyor?

benim aklıma gelen negatif palsleri pozitife çevirip elde ettiğimiz sinyali kare dalgaya çevirmek ve düşen kenard tetikleme yapmak.

usul bu mudur yoksa farklı yöntem mi var?