konuşan saat=>DAC-I2C-USART kısaca hpsi hkkında yardı

Başlatan extremist, 11 Ağustos 2004, 16:11:33

extremist

arkadaşlar ben okulda bitirme projesi olarak konuşan saat yapıyorum.bundan önce bazı konularda sorunlarım oldu foruma bikaç mesaj attım sağolsun arkadaşlar yardımcı oldu.şimdi elimde ufak tefek sorunları olsada genel olarak iyi çalışan lcd göstergeli,4*3 klavyeli,tarih özellikli vs .vs bi saat var.kodlar assembly ile yazıldı.kodların hepsini ben yazmadım ama hepsine hakimim nerde ne olduğunu ne yapıldığını biliyorum.neyse uzatmadan konuya geçeyim

unutmadan söyliyeyim projemde pic16f877 ve proteus kullanıyorum

bu saate,saat başlarında vs. saati söylettirmem gerekiyor.hocamın bana gösterdiği yol şu :arrow: USART modulu kullanılarak I2C memorye 1 den 10 a kadar sentezlenmiş sesler bilgisayardan gönderilecek.pic 16f877 ye bir digital to analog converter entegre edilecek ve ucuna hoparlör vs bağlanacak.eprom içerisinde yazılı olan sesler yazılan program tarafından okunarak  sonuca ulaşılacak.

yani örnek saat 11 dedirtmek için,önce SAAT sonra ON sonra BİR okuncak memoryden.

durumum bu arkadaşlar ve en fazla birhaftam var.ilgilenirseniz kodları ve  proteus şemasını aşağıdaki linkte veriyorum.

bu konuda bana yapabileceğiniz her yardıma, her yoruma her fikre her linke ihtiyacım var açıkcası,özellikle konuya hakim olan arkadaşlar es geçmezlerse çok sevinicem şimdiden çok çok teşekkürler  ;)

http://groups.yahoo.com/group/PicProjeUP/files/extremist/mywatch.rar

C:/ dizinin altına atarsanız sorunsuz çalışması lazım.

saygılar
10 çeşit insan vardır.Binary sayılardan anlayanlar ve binary sayılardan anlamayanlar.

ahmetu

daha önce forumdan bir arkadaş proteusla bir proje yapmıştı ama proje nerde, hangi konu başlığında hatırlamıyorum ben interneten bunları buldum

http://centauri.ezy.net.au/~fastvid/picsound.htm

http://www.mikroelektronika.co.yu/english/product/books/PICbook/7_06chapter.htm


extremist

:D  burası bir hazineye dönüşüvermiş birden,ne var ne yok kaydettim,linkler çok işime yarıycak gibi görünüyor, ikinizede sonsuz teşekkürler. bu forumun doğru yer olduğunu biliyordum. 8)

neyse ben şunları bi okuyayım da sorulara geçerim vakit kaybetmeden :roll:

saygılar...
10 çeşit insan vardır.Binary sayılardan anlayanlar ve binary sayılardan anlamayanlar.

extremist

sanırım encoder.exe winxp ile çalışmıycak :( .konu çok eski ama ben şansımı deniyim yinede.bu programı xp ile çalıştırabilen oldumu aranızda :?:
10 çeşit insan vardır.Binary sayılardan anlayanlar ve binary sayılardan anlamayanlar.

yıldırım ak

16F877 ile sesi dijital bilgiye çeviren ve başka bir porttan dijital çıkışı yine sese çeviren bir proteus projem vardı ama PicProjeUP1 yahoo dan uçunca gitmiş.
"... Bana kulluk et; Beni anmak için namaz kıl" (Taha 14)

extremist

Alıntı Yap16F877 ile sesi dijital bilgiye çeviren ve başka bir porttan dijital çıkışı yine sese çeviren bir proteus projem vardı ama PicProjeUP1 yahoo dan uçunca gitmiş.

PicProjeUp1 vardı 3-5 gün öncesine kadar benmi yanlış hatırlıyorum.nasıl gitmiş :(.keşke projenizi inceleyebilseydim,şu an proteus ile uğraşıyorum.sanırım bilgisayardan ses almak için speakerın bağlanacağı yerde sounder kullanmak gerekiyor, ama henüz başarabilmiş değilim :roll:
10 çeşit insan vardır.Binary sayılardan anlayanlar ve binary sayılardan anlamayanlar.

DumrulBey

Alıntı yapılan: "extremist"sanırım encoder.exe winxp ile çalışmıycak :( .konu çok eski ama ben şansımı deniyim yinede.bu programı xp ile çalıştırabilen oldumu aranızda :?:
Programı sürücünün kök (root)  dizininde (C:\) çalıştırın. O zaman çalışıyor ve ses dosyaları için ise http://www.gvz.com.tr adresinde demo bölümüne girin. Orada küçük bir pencerde açılan web uygulaması var. Ne yazarsanız onu söyler sırasıyla "saat akşam 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12" söylettiri verin. Hemen bir dosya gelecek sonra bunu basit bir ses editörü ile parçalara bölün. Bence 11 ve 12 için ayrı kayıt girmek daha az uğraştırır. Bir tane 24LC64 veya 24C64 işinizi fazlasıyla görecektir. Ama sesli konuşma olayını ileride geliştirmek isterseniz "var geçiyor çeyrek buçuk" gibi kelimeleri koydunuzmu süper olur.

:arrow: Dip Not: Bu uygulama çok hoşuma gitti ileride vakit bulursam bir tane de kendime yapayım. Ama ses kalitesi çok güzel değil. Bireşim (synthesis) yapıda değilde örnekleme yaptığı için kaliteli ses kaydeden ISD tümdevreleri daha iyi sonuç verecektir. Aslında GVZ şirketi uygulamasını mikrodenetleyici içinde çalıştıracak şekilde tasarlasalat çok para kazanır. Bu konuda bir e-posta göndermiştim cevap yazmamışlardı. Halbuki ellerinde Türk yapımı çok güzel bir güç var.

Başarılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

extremist

DumrulBey ne yazıkki c:\ altındada çalışmadı..programı nasıl olsa çalıştırırım onu fazla sorun etmiyorum.

link için tekrar teşekkürler daha önce vermiştiniz zaten

picsound.zip in içine baktınızmı yakın zamanda bilmiyorum umarım hatırlarsınız.bir sorum olucak;şimdi zaten o dosyanın içinde sound adlı wave dosyasının encoder ile çevrilmesinden oluşan sound.asm dosyası var.artı pi2_c.asm ve pi2_c.inc dosyalarıda var.benim yapmam gereken sound.asm dosyasını pi2_c.asm sinin içine yerleştirmek ve gerekli düzenlemeleri yapmak.ama memory organisation işinden fazla çakmadığım için :p henüz pi2_c.asm nin içinde şurdaki adresleri doğru dürüst yazamadım.yani yaptım bişilerde emin olamadım.burayı nasıl dolduracağım konusunda yardım edermisiniz  :roll:


sound_start_hi = ?; Offset of Sound-File; Set as necassary

sound_start_lo = ?

sound_len = ?      ; Length of Sound-File   ; Set as necassary

ikinci sorumda şu ben donanımla hiç uğraşmadım proteusla yapıyorum şimdilik.doğru hex dosyasını oluşturup doğru devreyi kurarsam proteusta(zaten picsound.zip in içinde devre şeması var)proteustan ses çıkarttırabilirim değilmi :?:

önerileriniz ve verrdiğiniz bilgiler için teşekkürler DumrulBey. ;)

saygılar
10 çeşit insan vardır.Binary sayılardan anlayanlar ve binary sayılardan anlamayanlar.

DumrulBey

Alıntı yapılan: "extremist"ben donanımla hiç uğraşmadım proteusla yapıyorum şimdilik.doğru hex dosyasını oluşturup doğru devreyi kurarsam proteusta(zaten picsound.zip in içinde devre şeması var)proteustan ses çıkarttırabilirim değil mi?
Ben daha önce ISIS'de benzetim denemeleri yaptım ama beceremedim. İşlemci gücü yetmediğinden mi bilmiyorum ara sıra tıkırtılar haricinde anlaşılır bir ses çıkmıyor. Yine daha ayrıntılı denemek lazım. Merak ettim bu projede benzetim yapman şart mı? Yani proje uygulamalı olmayacak mı?

Bu arada benzetim (simulation) çalışmalarında dikkat etmen gerekenleri söyleyeyim. Öncelikle Proteus 6.3.1'de seri bellekler çalışmıyor. En azından ben çalıştıramadım. Zaten o sürümde bir takım sorunlar olduğu için bir önceki sürümü olan 6.2.5'i kullanmakta fayda var. Ayrıca ses almak için speaker veya sounder kullanabilirsin. Ama ACTIVE kütüphanesinden alınmış olsun. Bunlarda frekans ayarlamaları yapılıyor.

Alıntı yapılan: "extremist"benim yapmam gereken sound.asm dosyasını pi2_c.asm sinin içine yerleştirmek ve gerekli düzenlemeleri yapmak.ama memory organisation işinden fazla çakmadığım için :p henüz pi2_c.asm nin içinde şurdaki adresleri...
Program tarafından oluşturulan "sound.asm" dosyasını kullanmıyoruz. Sadece içindeki adres bilgilerini alabilir ve harita gibi sesi inceleyebilirsin. Ses verilerini ise şimdi tam hatırlamıyorum F9 veya F10 tuşu ile BIT uzantılı dosyayı kullanarak 24C64'e kayıt edeceksiniz. Aşağıdaki adrese bir kaç ses denemesi koydum.

http://groups.yahoo.com/group/PicProjeUP3/files/DumrulBey/sesler.zip

Dosyanın içinde 7406 byte "sound_len" değerinde BIT dosyası var. Ayrıca GVZ'den edindiğim ses dosyasını parçaladım. Parçalayıp biraz düzeltmek mutlaka gerekiyor. Çünkü her sözcük veya sayı arasında 10 mili saniye fazlalık var ve 7 ile 10 sayılarının sonun biraz kesmek gerekiyor. Mesela 7 sayısı "yediy" gibi bir telefuz ile çıkıyor. Herhalde sonrasında 8 sayısı geldiği içindir.

ENCODER programında 60KB'lık bir kısıtlama var. Adresini verdiğim paketlenmiş dosya içine 60KB'ı geçmeyen uygun ses dosyasını koydum. Ama geçtiği zaman iki seferde kodlayıp birleştirilebilir. Zaten 60 KB'lık alana 4-5 saniyelik ses verisi kaydedilebiliyor. Bu durumda 8KB'lık 24C64 bize yetmektedir.

Aslında ses için ISD tümdevrelerini kullanmakta fayda var. Denetimi çok kolaydır ve her yerde uygulama örnekleri vardır. Tek sorunu fiyatı. Ama sana 10 saniye yeteceği için uygun bir şey bulursun.

Başarılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

extremist

DumrulBey elinize sağlık gayet detaylı bi msj yazmışsınız.Şuan şehir dışındayım bu gece dönücem dediklerinizi deneyip durumu bildiririm.

çok sağolun

saygılar ;)
10 çeşit insan vardır.Binary sayılardan anlayanlar ve binary sayılardan anlamayanlar.

extremist

Alıntı YapAslında ses için ISD tümdevrelerini kullanmakta fayda var. Denetimi çok kolaydır ve her yerde uygulama örnekleri vardır. Tek sorunu fiyatı. Ama sana 10 saniye yeteceği için uygun bir şey bulursun.


DumrulBey uğraştım okudum araştırdım ve yukarıda yazdığınız cümlelerin benim için en mantıklısı olduğunu anladım.Hocanın istediği gibi ben yapamıycam.(USART la bilgisayardan EPROMA :roll: buna benzer bişeye okadar bakınmama rağmen rastlamadım) Encoder.exe programıyla yapsam bu sefer hoca tatmin olmıycak. Yani sonuç olarak ISD kullanmaya karar verdim. Bulmak dediğiniz gibi sorun oldu.Eskişehirde zaten yoktu. Kardeşim İstanbulda Karaköy deki pasajdaki bütün elektronikçilere sordu bugün.Sadece bitanesinde ISD2512 12 saniyelik olanından buldu ve 3.5 dolara aldı.Ben aslında 2532 olsun enaz diodum ama sıkıştırcaz artık 12 saniyeye.Entegre yarın gelicek bende şimdi datasheetini örnek programları falan okuyorum.

Siz bu ISD entegresiyle çalışmışmıydınız acaba daha önce?Eğer çalıştıysanız deneyimlerinizden faydalanmak isterim.Zaten yarın buraya yazarım çalıştırıp çalıştıramadığımı :twisted:

Simulasyon yapman şartmı diye sormuşsunuz. Hayır deildi ben donanımdan korktuğum ve ISIS i kullanmak çok zaman kazandırdığı için simulasyonu seçmiştim. Ama şimdi donanıma kaymanın vakti geldi. Bugün biraz bakındım internette ISD nin Proteus için librarysi varmı diye ama bulamadım. Kodu bitirebilirsem yarın devreyi kurup deneyeceğim. Devreyi çalışır hale getirmek beni çok uğraştırcak eminim çünkü baya bi acemi ve sabırsızım delikli devre tahtasıyla çalışırken  :P

Saygılar Sevgiler
10 çeşit insan vardır.Binary sayılardan anlayanlar ve binary sayılardan anlamayanlar.

extremist

bu arada ben bu ISD entegresinin 2512 modeline google da ve winbondun sitesinde hiç rastlamadım.2532 den başlıyor ISD25 serisi :D

bilgisi olan varmı bu ISD nin 12 saniyeliği varmı 2512 diye?

hadi hayırlısı umarım doğru entegreyi almıştır bizim kardeş 8O
10 çeşit insan vardır.Binary sayılardan anlayanlar ve binary sayılardan anlamayanlar.

DumrulBey

Merhaba,

Ne yazık ki bu tümdevreleri hiç kullanmadım. Ama bir teybi kullanmak kadar basit. Çok da kaynak var. Herhangi bir PIC ile rahatlıkla denetlenebilir. Bunların iki çeşitleri var. Bazılarında hafızanın adres hatlarına paralel bir şekilde uluşabiliyorsun. Senin sipariş verdiğin modeli hiç duymadım. İyice bir araştır çünkü veri yapraklarına (data sheets) ihtiyaç duyacaksın.

GVZ firması ile şu günlerde irtibat halindeyim. Türkçe konuşan yonga konusunda sıcak bakıyorlar. Çünkü ellerinde büyük bir güç var. Yazılımları bir yonga içerisine kayıt edilebilir. Çince'si bile var niye Türkçe olmasın,  öyle değil mi? Böyle bir ürün ileri senelerde çıkarsa bu tür şeyler ile hiç uğraşmayacağız. Bu da size müjdem olsun.

Başarılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

extremist

merhaba benim ISD nin modeli 1212 imiş.12 saniye ses kaydediyor.ISD nin sitesinde bir program buldum,paralel port la ISD yi gösterildiği şekilde bağlayınca bu program bilgisayardan ISD ye wave dosyaları atmanızı sağlıyor.Bugün devreyi kurup deneyeceğim.
Görüşmek üzere ;)
10 çeşit insan vardır.Binary sayılardan anlayanlar ve binary sayılardan anlamayanlar.