Servo Motor Kontrolü ??

Başlatan artur_2929, 02 Haziran 2012, 21:38:55

mustafa6106


ete

Hiç yapmadım. Duyduğuma göre dişli kısmını söktüğünüz zaman bir adet pim görmeniz gerekiyor. Bir nevi dayanma noktası gibi.
Bu pim motorun tam tur atmasını engelliyormuş.
O pimi kırıyorlar ve sonra motor tam tur atabiliyor.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

y1lh4n

muhtemeden 3 fazlı olur. ama denemeden olmaz diyorum ve gereken neyse projem için yapacam inş. Gerekirse motoru açarım dişliyi söker değiştiririm.
Artık kuru kuru makinacılık olmuyor illa cnc tezgah diyorum gerek G koduyla çalışan  gerekirse kendi içersinde bir operatör tarafından girilen değerleri işleyip yapılacak iş kadar otomatik çalışan makinalar var gözümde. Bunları yapanlarda sonuçta insan, Microchip olmazsa atmel, basic olmazsa assembly ne gerekiyorsa  öğrenip yapmak gerekiyor. Bu yolda bana yardım eden ve edecek kişilere minnettarlığmı sunarım.

ete

Bir yanlış anlaşılma sezinler gibiyim. Burada bahsini ettiğimiz genelde RC tipi dediğimiz hobby servolardır. Endsütriyel servolar bahsini ettiğim sınıfa hiç girmiyorlar. Onları tamamen farklı değerlendirmek gerekir. Sanırım Endüstriyel servolarda  AC - DC diye sınıflandırılıyorlar. Burshless denilen 3 fazlı sistemle çalışıp pozisyon kotrolü yapanlarıda biliyorum. Bunlar tam tur devir ettığı gibi birden fazla devir atıp şu kadar devirde dur denilebilecek motorlardır. Bu tür motorları kontrol edebilmek için önce o motoru iyice tanımak gerekiyor. Sonrasında iş zor olmasa gerek.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

y1lh4n

#19
Ben bu işleri hobi değil endüstriyel bazda düşünüyorum. Söylediğiniz şeyleri araştırıp gereken neyse yazacağım umarım pic yetersiz kalmaz benim çekimserliğimde Pic in bu işlere yetip yetemeyeceğidir. Hani yetmeyecekse daha başındayken başka kontrolölere ve yazılımlara eğileyim.  Bu konu hakkında bilginiz varmıdır ? Çoğu medikal cihazlarda Atmel kullanılıyor deniliyor. Aslında Bu konu hakkındada bi konu açılsa; Misal KuKa,ABB şu denetleyiciyi Mazak,Morii Seiki Bu denetleyiciyi Veya PLC yi kullanıyorlar. Hani yaşanılmış tecrübeler varken Amerikayı bir daha keşfetmeyelim :) En Önemli Şey zaman... Bizim piyasada şu olayda çok sıklıkla cereyan ediyor takıyor linner kızağı lineer mili bağlıyor step motoru, Bir bilgisayar Lpt çıkışı olan steplerin sürücülerini bağlayıp Mach3 lisansını 150$ alıp G kodlarıyla çalıştırıyorlar. Bu sistem ne kadar sağlıklıdır ki geri besleme yok bilgisayarın gerçek zamanlı pulse ürettiği bilinmez.

skara1214

dspic33f ,pic32,pic24 serileri  güvenilirdir.Ama piyasada noise a karşı en dirençli picler renesas firmasına aittir.Allegronun dediğine göre pic24 renesasın bile çalışamadığı yerde çalışıyormuş karar sana kalmış
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

mustafa6106

ben otomasyoncuyum ama hic endustriyel servo kullanmadim.ama biraz bilgim vardır.rc servolar gibi 3tane kablo çıkmaz bunlardan.faz girişleri feedback çıkışları kontrol çıkışları vs var.biraz karışıktır kontrolü.sadece picle yapamazsn.sevo surucu falan kullanman gerek.ayrica plc kullanmani oneririm.pic ile kontrol yapacaksan elektroniğnn iyi olması gerekli.aksi taktirde pic endüstriyel tasarımda sorun çıkarır.

y1lh4n

Sanırım piyasada bulunabilirlik açısından ve ilk denemeler için pic24 mantıklı geliyor. Bunun yanı sıra sürücü yapmayla falan uğraşmak yerine hazır sürücülere pwm kontrol ettirmek ve kontrol kartın buradaki uzman bir elktronikçiyle gerek kaplama gerek malzeme bilgisi açısından onların bilgisiyle toplatmak sadece makinenin asıl yapması gereken işi piclerle yaptırıp profosyonel bir iş çıkartabiliriz diye düşünüyorum.

mustafa6106

bak bu tür işlerde daha ayrıntılı bilgi almak istiyorsan kontrolkalemi.com a bak derim.ordakiler bu işte daha tecrübelidir.ama bak elektroniğin iyi değilse özellikle güç elektroniği bakımından iyi değilsen sıfırdan sürücü ve kontrol kartı tasarımına girme derim.ben plc kullanırdım.

y1lh4n

Kontrol kaleminide takip ediyorum sıfırdan sürücü işine hayatta girmem zaten sadece benim yapmak istediğim şey motorların ne kadar gideceği ve ne devirde döneceği bununla ilgili çok fazla elektrikle bilgisi gerektiğini sanmıyorum ki ona keza bizim burda makinalarımız zaten plc ile çalışıyor. Sadece koca makinede yapacağım bir kontrol kartı o da yazılım gerektiği için.

harmanx


y1lh4n

Benim derdim servo motorların sadece devirleriyle alakalıydı onuda servo motor ve sürücüsü satan bir firmaya sordum gerekeni anlattı sağolsun.
Büyük AC servolarda konumlandırma yapmaksızın sadece devir ayarı gereken yerlerde Voltajı düşürüp yükseltmek gerekiyormuş. 
Yani 10V = 3000 d/d ise
5V = 1500 d/d
2.5V = 750 d/d
Ben bunları Ana Motor olarak görüyorum konumlandırma olarak değil Şanzuman gerekmeksizin devir ayarlayabilen motorlar normal asenkron motorlardan 2 kat daha tork gücü.

mustafa6106

en iyisini yapmişsın firmayı aramakla.sanki yanlış birşey var burada.bu gerilim değilde frekans olmasın.ac makinaların devir kontrolü frekansla yapılır diye biliyorum.yani biz öyle yapıyorduk.servoda farklımı acaba?

y1lh4n

yani adama ısrarla belirttim frekans mı diye yok gerilim diye o da bana ısrar etti :) artık işin o kısmına geldiğimizde motor ve sürücüleri aldığımız firmayla irtibat kurup bir şekilde çalıştıracaz.

mustafa6106

anladim.kolay gelsin ozaman :-). Siz makinacımıydınız?