Yüksek Tork

Başlatan hacettepeli_muhendis, 28 Ağustos 2004, 21:57:50

hacettepeli_muhendis

Step motor hassasiyetinde (1' , 2' derece civarı) ancak daha fazla tork veren bi motora ihtiyacım var bunu kendim mi yapmalıyım yoksa böyle bir motor varmı

kendim yapayım derken şöyle bi fiktim var herhangi bi DC motorun ucuna bi pot bağlayacam
bunu voltaj bölücü olarak ayarlıyıp ADC ye bağlayacam mesela diyelim 2 derecelik bi değişme 0.3V bi değişiklik yaratıyor bunu önceden bilcem bi Pic le bu voltaj farkını verdirene kadar motoru sürecem bu fark aşılır aşılmaz ters tarafa sürecem böyle bölye istediğim yerde kalacak motor

yanlışmıyım?
Dünyada 10 çeşit insan vardır binary saymayı bilenler ve bilmeyenler

Veli B.

Bu şekilde frenlemenin sakıncaları olacaktır.Motor sürekli kafa sallayacaktır.PWM kullanmanı önerebilirim.Tork kaynaklı ( yüksek tork ihtiyacın olduğuna göre tepki büyük olacaktır)tepkin pwm ile yavaşlamayı sağladığında hızlı bir şekilde ve tekyönlü kontrol ile stop etmeni sağlayacaktır.Donanımsal pwm ile yapabileceğini düşünüyorum.

sezgin05

Dostum biraz eski bir teknoloji ama SELSİN MOTORLAR senin isteklerine cevap verebilir.

hacettepeli_muhendis

PWM bi kare dalganın duty cycle ını değiştirerek onun DC değerini arttırıp azaltarak motorun hızını kontrol etmeye yaramıyormu bi PIC kullanarak istediğim duty cycle a sahip bi kare dalga oluştursam bunuda uln2003 entegresine versem uln2003 ün çıkışlarıylada motoru sürsem PWM yapmış olmazmıyım çok mu basit düşünüyorum?
Dünyada 10 çeşit insan vardır binary saymayı bilenler ve bilmeyenler

birumher

Ewet PWM yapmış olursun ama bu senin istediğin gibi motoru 1,2 derece hassasiyetle döndürüp durdurman için doğru bir yöntem değil. Ya yine step motor kullanacaksın ve devrini bir dişli kutusu yardımıyla düşürüp tork u arttıracaksın. Ya da tine dişli kutusu ile devri düşürülmüş bir DC motor ve encoder kullanacaksın.
Birkan.Herguner

Macera

Pozisyon kontrolu için en iyisi stepmotor yada fırçasız DC motor dur.Normal DC motorda vede fırçasız DC motorlarda pozisyon geri beslemeli PID kontrol yapman gerekir.Devir verdiğinde motor fazla tork gücü dolayısyla fazla akım ister.Bu akımın kontrolude PWM ile olur.
Bu konu çok geniş bir konu ingilizcen varsa microchipin sayfasında bir çok uygulamalar var inceleyebilirisin.
"Art without engineering is dreaming; engineering without art is calculating." -- Steven K. Roberts

ete

Aynı sorunları yaşayan birisi olarak tecrübemi aktarayım istedim.
Bir bacak kapağını kontrol etmek üzere bir sistem geliştirdim. Önce kapağı istediğim yerde durdurabilmek için step motor kullandım. Ancak step motorun gücü yetmedi. Uzun uğraş ve denemelerden sonra sonuçta kapağı belirli açılarda durdurmaya karar verdim. 0 derece stop konumu, sonraki ilk stop 30 derecede sonra 60 derece sonra 90 derece. Bunu sağlamanın en pratik yolunu ise hall sensör kullanmada buldum. Zira sistemde mekanik bir parça istemiyordum. Motor milinde zaten bir kasnağım vardı bunun üzerine bir mıknatıs bağladım ve karşısına hall sensörleri belirlediğim açılarda dizdim. Sonuçta sistemim çalışıyor. Kuvvetli mıknatıs olur ise hall sensörler 5-6 mm den tetiklenebiliyor. Buda sıhhatli çalışma için yeterli. Üztelik tepki süreleride bayağı kısa. Sonuçta şayet açıklamalarım size uyuyor ise kullanın derim.
Hall sensörleri kontrol edebilmek için iyi bir mantık geliştirdim. Bu mantık sayesinde 0 dereceden 90 dereceye durmadan gidebiliyor buradan tekrar sıfır konumunda da gelebiliyorum. Sonuçta motor sizin komutlarınıza uyuyor.

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

arslan74

Motorların pozisyonunu okumak için en iyi yöntem Rotary Encoder kullanmak. değişik Plus sayısı üreten encoderler var mesela bir turda 5000 puls üreten cinsi var. Eğer 360 pulslik alırsanız o zaman her derece için için bir puls verir. Dolaysıyla istediğiniz acıyı okursunuz ve ona görede kontrol edersiniz.

Ben bu yöntemle bir pres makinasını kontrol ettim. Pres'in ana miline bağladım. O yüzden her hareketi bir derece acıyla görebiliyorum. Prese pönömatik sistemle otomatik besleme sistemi yapmıştım.

Başarılar.

Erol YILMAZ

@hacettepeli_engineer;
Senin dedigin tarzda bir uygulama yaptim. Ama motoru azicik ozeldi. Redukte edilmis motorun cikisi bir trimpota bagli. Açı 0...270 derece arası idi. Geribesleme olarak trimpotları kullanıyorsun. 1 ms aralıklarla motor kontrolunu yaptım ve basarılı oldum. Yalnız motor hareketini biraz sonumleyen bir seye ihtiyacın var. Yoksa titreme oluyor. Gerci yazılımlada titresimi engelleyebilirsin. Senin kontrol edecegin buyukluk nedir? Olcebilirmisin? newtonmetre olarak...

promethius

tarif ettiğin şekilde bir uygulama için bana göre en uygun çözüm servo motor olabilir. servo motorlardada motor miline bağlı bir pot var. bu pot yardımı ile motorun dönüş açısını hesaplayabiliyorsun, üstelik torkuda yüksektir 0-90 derece arasında bir ayarlama yapabilirsin. benim aklıma gelen bu. kolay gelsin

codelinker

daha fazla tork nerde isine yarayacak bilmiyorum ama bence en iyi cozum bunu disliler yardimiyla yapman.Yani bir disli kutusu ile tork artar ama hiz duser tabiki,eger hiz onemli değil diyorsn disli kullan bence. bir pot. un okadar hizli cevap verecegini dusunmuyorum.Genelde 1-2 derecelik motorlarin anahtar acildiktan sonra maz akima cikma suresi 1-30 ms arasinda degisir bu dc motorlarda birz daha dusebilir bunu kendi motorundada olcersen daha iyi olur.Bu süre+enaz 1.6us adcde okuyacaksin yani kafadan en az 2us senin cevap vermen alir bu sirada dc motor kac derece doner...
tavsiyem disli kullan yada encoder veya resolver ile bu isi halletmen.Eger Pid kullanmaz sadece P tip kontrol kullanirsan motorun asla set ettigin degere gelmez.O yuzden pid kullan bunun katsayilarini motor modelini cikarmadan yaklasik bulabilirsin onu suan tam hatirlamiyorum ama netten ararsan bulursun.
selametle

aster

kuvvetli tork için beslemeyi fazla vermelisin
ısı içinde çözüm bulacaksın tabi