40Khz 'lik Demodülatör

Başlatan mcihangir, 02 Eylül 2004, 21:16:49

mcihangir

40KHz
Vin........... (Diyod)...............Vout
--------A------|>|---------B--------


                toprak


A noktası ile toprak arasında 10K direnç, B noktası ile toprak arasında 100nF kapasite olduğunu düşünün.
bu devre ile verdiğiniz ilk şemadaki devre hemen hemen aynı gibi gözüküyor ancak Workbench programında denediğim zaman bu devrenin çıkışında biraz daha fazla gerilim düşümü oluyor sebebi nedir . bu devre ile sizin verdiğiniz devre arasında ne gibi bir fark var.

mcihangir

Alıntı yapılan: "bunalmis"
Anladığım kadarıyla sen alıcı ve vericiyi biribirinden uzağa koymak istiyorsun. Optik uygulamalarda bozucu etkilerden etkilenmemek için DC yerine AC sinyal gönderilir. Alıcıda sensörde elde edilen sinyal
ortamdaki tüm sinyalleri barındırır. (Güneş ışığı, fluorasant lamba ışığı vs vs) Sensör ardına vericiden gönderilen sinyalin frekansını seçen bir amplifikatör konur ve böylece bozucu etkiler yerine vericiden gönderilen sinyal yükseltilmiş olur.

sayın hocam,
alıcının ortamdaki optik sinyallerden etkilenmemesi için alıcıya optik yalıtım uyguladım. zaten alıcının bulunduğu ortam kapalı bir hazne olduğu için karanlık oluyor, ancak üzerine ışık düşürüldüğü zaman alıcı bir çıkış veriyor.
yinede anlattığınız yöntem çok daha güvenilir bir yöntemdir. bunları daha iyi kavrayabilmek için frekans seçen amplifikatör hakkında çalışma mantığı ile ilgili ve eğer mümkünse basit bir örnek tasırım ile birlikte bilgi verirseniz çok daha makbul olacaktır.

z

Aslında frekans seçen amplifikatör tabirini biraz hatalı kullandım.

Bir amlifikatör devresine giriş sinyali  filitre devreleri üzerinden uygulanırsa (yada geribesleme devresine filitre devresi ilave edilirse) amplifikatörün belirli frekanslarda yada bandlarda davranışı değişir.

Örneğin  opampla yapılmış basit bir kazanç (amplifikator) devresinde sinyal C (kapasite) ile girilir ardından  R (Direnç) ile şaselenirse, basitçe yüksek frekanslı sinyalleri yükselten amplifikatör yapılmış olur. RC değeri yüksekseltilecek en düşük frekans değerini belirler.

Böyle bir devreye optik alıcıdan sinyal girildiği takdirde, alıcı üzerine sabit laser, güneş ışığı, el feneri ışığı bile tutulsa amplifikatör çıkışından sinyal alınmaz.

Ancak optik alıcı üzerine belirli bir frekansın üzerinde ışık gönderilirse amplfikatör çıkışında yeterli seviyede sinyal oluşur buda istenmeyen bir çok etkiden kultulmaya imkan tanır.

Alıcı sensörünüzü karanlık kutuya koymak iş görse de lokal bir çözümdür.
Eğer uygulama yeriniz değişir ve bolca ışığa maruz bir ortamda çalışması gerekirse (alıcı kutuya istem dışı direk ışık girecek olursa) sorun çıkacaktır. Optik alıcıyı karanlık ortama koymaktaki ana amaç sensörün ortamdaki mevcut ışık nedeniyle doyuma (saturation) gitmemesi içindir. Hatta ilgilenilen dalga boyunu geçiren optik filitre koymak da pek çok sorunu çözer.

Belirli frekansların yükseltilmesini yada geçirilmesini sağlayan devre şeması için, opamp kataloglarındaki uygulama notlarına bakabilirsin.

Arama yapacaksan bandpass filter, lowpass filter, highpass filter gibi anahtar kelimeler seni kaynağa götürecektir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

fsan

Alıntı yapılan: "555"Sevgili arkadaşlar,

Eğer lazım olurda 40Khz de analog bilgi (mesela FM ile ses) iletip sonra bunu demodule etmek isterseniz LM567 kullanabilirsiniz.

arkadaslar bunalmis hocam sağolsun konuya bayagi aciklik getirdi, sonra yukarida 555 arkadas LM567 (frequency detector) tone decoder entegresine deginmis. LM567 nin buradaki calisma presibi giristeki sinyalin frekansi, R2(pot) ile ayarlanan LM567 osc. frekansina (40khz) esit olunca cikis "low" oluyor.

http://www.leang.com/robotics/info/articles/minison/minison.html

burayada bir bakin
http://www.geocities.com/lemagicien_2000/elecpage/laslink/laslink.html

mcihangir

burada lm311 karşılaştırıcı olarakmı kullanıyor? yani benim anladığım alıcı transdüsere işaret geldiği zaman lm567 çıkışı  düşük seviyeye çekiliyor ve lm311 + ucuna gelen işaret, - ucunda ayarlanan işaretten büyükse led yanmayacaktır. böylemi çalışıyor, eğer böyleyse lm567 nin çıkışına karşılaştırıcı yerine bir transistör bağlayarak da bu işlem yapılamazmıydı.
yada  lm567 giriş frekansına ve ayarlanan osc. frekansına göre bir çıkış veriyor yani sadece iki durum söz konusu değil (low-high) bu durumda istenen çıkış seviyesi lm311 ile kontrol ediliyor olabilirmi?[/img]

fsan

Alıntı Yapburada lm311 karşılaştırıcı olarakmı kullanıyor?
mcihangir,
evet lm311 karsilastirici (coparator) olarak kullanilmis.
Alıntı Yap567 ye işaret geldiği zaman çıkışı düşük seviyeye çekiliyor ve lm311 + ucuna gelen işaret, - ucunda ayarlanan işaretten büyükse led yanmayacaktır. böylemi çalışıyor?
evet aynen senin dedigin gibi oluyor.
Alıntı Yapeğer böyleyse lm567 nin çıkışına karşılaştırıcı yerine bir transistör bağlayarak da bu işlem yapılamazmıydı.
LM567'nin (NPN) open collector (100mA) cikisi var LED'i oraya bagli 330 ohmluk dirence direk seri olarakta baglayabilirdi, yalniz adam oraya comparatoru "false triggering" olmasin diye baglamis.

sanirim robotu devamli hareket halinde oldugu icin bazen geriye yansiyan signalin genligi düsük veya frekansi LM567 nin center frekansina uzak ise cikista sinyal istemiyor, yani giriste tam net bir sinyal olunca LEDin yanmasini istiyor ? :)

555

Alıntı yapılan: "555"Sevgili arkadaşlar,
Eğer lazım olurda 40Khz de analog bilgi (mesela FM ile ses) iletip sonra bunu demodule etmek isterseniz LM567 kullanabilirsiniz.
Dostlarım benim kasteddiğim olay 567nin 8 nolu on-off pininden alınan alınan çıkış değildir. demodüle edilen temiz  audio sinyalidir. işte  örnek: Cine 5 ses decoder. (hala çözüyor mu acaba?)

fsan

@555

hehe bu devreyi bende biryerlerden hatirlar gibiyim usta ;)

bir zamanlar bir yerlerde bu devrenin nasil calistigini anlatan bir yazi da vardi ama kimbilir hala varmidir? :P

555

Burada benim anladığım şudur.

  • Ses gönderilirken 3.5795MHZ üzerine binerek gidiyor(frekans modülasyonu) bu frekans 40kHz gibi ultrasonik de olabilir.
  • Demodülatörde ise  bu taşıyıcı frekansını harici bir osc ile 567ye uygulamışlar.
fsan arkadaşım.
www.picproje.org/index.php/topic,3277&highlight=

daki önerimi gördünüz mü. Lineer regrasyon ile daha iyi çözüm. Bunu ancak sen yaparsın diye gaz vermek isterim :)

555

afedersiniz açıklamada yanlışlık yapmışım. bu 4060 sadece osc değil aynı zamanda frekans bölücüdür  (sayıcı).bu durumda 567 ye uygulanan frekans daha düşüktür. hangi pinin 567ye gittiğine bakılacak.