16F628 dahili osilatör farklılıkları

Başlatan XX_CİHAN_XX, 03 Eylül 2012, 09:36:18

XX_CİHAN_XX

Bu datasheet te Low Power Internal 37 kHz oscillator yazıyor.
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/elektronik/dosyalar/22/16f628a.pdf

Burada ise Low-power internal 48 kHz oscillator yazıyor.
http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/40044f.pdf

Her ikisi de 16F628A datasheeti. Tabii ki burada microchip kaynaklı olana güvenmek gerekir ama bu farklılık garibime gitti paylaşmak istedim.
Bununla birlikte elimdeki 16F628 i 48Khz e kurdum fakat pwm hesaplarından 56Khz de koştuğunu hesapladım.
RC osilatör elbette güvenilir değildir ama gerek datasheet farklılığı gerekse 8Khz lik ciddi sayılabilecek bir oynama iyice güvenimi sarstı.
Bu osilatörü kullanmak isteyenler olur diye paylaşmak istedim. Uzun lafın kısası bu tarz oynamalar sizin için değerliyse kristal şart :)
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

Mucit23

Hocam Tübitakdaki PDF de Tarih 01/26/01 Yani 2004 Yılının Datasheeti, Microchipte ise Tarih olarak 12.08,06 Yani 206 Yılının aralık ayında çıkartılmış. 2007 Sayılır. 3 Senede demekki RC osilatör üzerinde değişiklik yapmışlar. Microchip Her zaman en güvenilir Kaynaktır :)

Tagli

Tübitak'taki versiyon eski. Zaten her sayfanın altında "Preliminary" yazıyor. Yani taslak gibi birşey. Yeni çıkardıkların işlemcilerin datasheet'lerinde bunu yazıyorlar genelde ve bunlar eksik veya hatalı olabiliyor.
Gökçe Tağlıoğlu

coco

konuyla ilgili değil ama birşey sormak istiyorum.neden xt osilator kullanılmış devrelerde pici okutuğumuzda Hs osilator görünür daha doğrusu neden bu şekilde kullanılır?

XX_CİHAN_XX

Alıntı yapılan: coco - 03 Eylül 2012, 10:30:26
konuyla ilgili değil ama birşey sormak istiyorum.neden xt osilator kullanılmış devrelerde pici okutuğumuzda Hs osilator görünür daha doğrusu neden bu şekilde kullanılır?

Önce XT, HS kavramına bir açıklık getirelim.

Eğer 100Khz ile 4Mhz arasında bir kristal kullanırsanız PIC in konfigürasyon bilgisini XT olarak seçmeniz gerekir.
Eğer 4Mhz üstü bir kristal kullanırsanız ise HS seçmeniz gerekir. Her iki durumda da osilatör için kristal kullanmış olduk.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.