sabit mıknatıslı dc motorda kömür bitme sorunu?

Başlatan mir_as82, 27 Ekim 2012, 22:37:59

mir_as82

Arkadaşlar sabit mıknatıslı dc motorda kömürlerin erken tükenmesinin nedenleri ile ilgili bilgisi olan var mı acaba? kömür ve kollektörde problem olmadığını farzedelim.

Mucit23

Arkın fazla olması olabilir. Mesela motoru PWM ile sürerken helede motorda yük varsa düşük devirlerde çok ark çıkartabilir.

z

Komur sertliği önemli. Gereğinden yumuşak kömür takıyor olabilirsiniz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

MC_Skywalker

Kömürün serliğin yanında kömürün montajıda sıkıntı yaratabiliyor. Kömürün baskısın sağlayan yay'ın sertiği de çok önemli.

mir_as82

hocam peki manyetik etki neden olabilir mi? kollektör tırnaklarının rotor ankuş boşluklarına getirerek rotoru sarmak ile kollektör tırnaklarını laminasyon setlerine getirerek sarmak kömürün erken bitmesine neden olabilir mi?

z

Komutasyon sorunları arkı artıracağı için elbette kömür ömrü için bu önemlidir. Kollektörün milde hafif kayık olması sorun olabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mir_as82

Hocam peki normalde 2 sene giden kömürün 4 ayda bitmesine neden olur mu? eskiden kollektör tırnakları laminasyon setine getirilerek sarım yapılıyordu, sonradan kollektör tırnakları ankuşlara getirilerek sarıldı ve rotorun dönüşünü ayarlamak için motorun mıknatısları ters atıldı bu yapıldığında motorun kömürleri neden erken biter? bunu açıklayabilecek misiniz acaba?

z

Neden kollektörün açısıyla oynamaya ihtiyaç duydunuz?

Motorlardan birisine özel bir mekanik aparat yapıp  motor dönerken kollektörü sağa sola çevirmeye imkan tanısın. En ideal noktayı yakalayın.
Daha sonra üretimi bulduğunuz bu noktaya göre devam ettirin. Ufak hataları da fırça kaydırarak kompanze edersiniz.

Kömürler aşırı sıcaklık etkisi ile kolay aşınır hale geliyor olabilir. Bu etkiyi H sınıfı 0.5 kalem ucunu ısıttığınızda kolayca görebilirsin.
Eğer böyle ise kollektör açısı komutasyonda sıkıntıya neden olmuş bu da arkı artırmış buda fırçaların ısınıp kolay aşınmasına neden olmuş olabilir.

Aklıma başka bir şey gelmiyor.

http://tr.scribd.com/doc/46098182/KOMUTASYON
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mir_as82

önceden rotorlar mauel makinalarda sarılıyordu( bu durumda kollektör tırnakları laminasyon setlerine getirilerek sarım  yapıyordu. Motorun dönüş yönü ve sarım yönüne bağlı olarak rotor sargılarındaki manyetik alan birbirini destekler durumdaydı. Bu durum da sıkıntı yaşanmadı). Daha sonra simetrik sarım yapan sarım makinesi ile sarım yapmaya başlandı( Bu durumda makinenin özelliğinden dolayı kollektör tırnaklarını ankuş boşluklarına getirerek sarım yapıldı. Motorun yönünü ayarlamak için bir önceki sarım tipindeki mıknatıslar ters atılarak motorun dönüş yönü ayarlandı. Bir önceki sarım şeklinde sarım şekli 0,70mm tel X 20 spir iken bir sonraki sarım şeklinde eski devri yakalayabilmek için sarım şekli 0,70 x 19 yapıldı. Akım artışı çok az oldu ben akım artışı ile kömürlerin erken biteceğini  tahmin etmiyorum.).