16f877 shunt kullanarak amper okuma

Başlatan isikyasar, 29 Ekim 2012, 23:00:51

isikyasar

Merhaba arkadaşlar,

16f877 kullanarak amper okumak istiyorum. kullandığım SHUNT 50 AMPER  -  75 MVOLT.
LM324 yükselteç kullanarak denedim yine olmadı. bu model shunt'ü sorunsuzca okuyarak pic e iletecek bir yükselteç entegresi varmı. Veya farklı nasıl yapabilirim.
Şimdiden teşekkürler.

Klein

50 Amperde 75mV veriyorsa,  gerilimi 66.666 kat yükseltmen gerekiyor. Bunu da opamp ileyaparsın. Terslemeyen amplifikatör devresi kuracaksın.  geri besleme direncin bölücü direncinden yaklaşık 65.6kat daha büyük olacak.

Devre, linkteki "Non inverting opamp" devresi olacak.

http://www.radio-electronics.com/info/circuits/opamp_basics/operational-amplifier-gain.php

R2/R1=65.6 olacak.   R1=1K R2=65.6 K olabilir. veya R1=2K R2=131K olabilir.  Tam değerlerde direnç bulamayacağın için, bulabileceğin en yakın değerlere göre hesap yapıp gerisini kalibrasyon ile halledeceksin. Opamp Rail-to-Rail olmaz ise biraz offsetten ,biraz da kazançtan kaybedersin ama sorun olmaz.

drmp

her nekadar basit ve teorik bir akım okuma yöntemide olsa  opamplarla aram iyi olmadığı için kesme şeker büyüklüğünde akım trafoları buldum  şimdi onları kullanıyorum

isikyasar

http://www.radio-electronics.com/info/circuits/opamp_basics/operational-amplifier-gain.php

NE TÜR BİR OPAMP KULLNMAM LAZIM. ADI NEDİR OPAMPIN.

mesaj birleştirme:: 29 Ekim 2012, 23:40:54

KESME ŞEKER BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ AKIM TRAFOLARI    75 MİLİVOT  DEĞERİNDEKİ ÖLÇÜMÜ NEKADAR YÜKSELTEBİLİR. TEŞEKKÜRLER.

Klein

isikyasar

Erdem

Bu arada yeri gelmişken evirmeyen işlemsel yükseltecin kazancını hesaplamak aslında çok kolay. Sadece başlangıçta şu değerler olduğunu kabul ediyoruz:

[jstex]i^{+}\approx 0[/jstex]
[jstex]i^{-}\approx 0[/jstex]
[jstex]v^{+}\approx v^{-}[/jstex]

Giriş akımına vI dersek işlemsel yükseltecin + ve - uçlarındaki gerilim birbirine yaklaşık olarak eşit olduğu için - uçtaki gerilim de vI oluyor. İşlemsel yükseltecin - ucuna akan akımda 0'a eşit olduğu için basit bir gerilim bölücü oluşmuş oluyor. Bu durumda R1 ve R2 dirençlerinin kesiştiği noktadaki gerilim de vI oluyor. R1 direncinin üzerindeki gerilimin vI olduğunu biliyorum. O zaman  R1 direncinin üzerinden geçen akım vI/R1 olacak. Aynı akım R2 direncinin üzerinden de aktığına göre R2 üzerindeki gerilim de V = i.R'den vI/R1 * R2. Çıkış gerilimine de vO dersem vO'nun da R1 ve R2 üzerindeki gerilimlerin toplamı olduğunu biliyorum. R1 üzerinden geçen gerilim zaten vI idi. O zaman:

[jstex]v_O = v_I + \frac{v_I}{R_1} * R_2[/jstex]

[jstex]v_O = v_I  \frac{R_1+R_2}{R_1} [/jstex]

Kazanç da

[jstex]\frac {v_O}{ v_I}=  1 + \frac{R_2}{R_1} [/jstex]

olmuş oluyor.

Burada işe yarar bazı işlemsel yükselteç devreleri var:

http://www.stanford.edu/class/ee122/Parts_Info/datasheets/op_amp_circuit%20collection_AN-31.pdf

Bu arada işlemsel yükselteçte kullanılan - geri besleme yönteminin özellikle buzlu yollarda kullanılan arabaların  fren sistemlerinde kullanılması da ilginç  :)

pwm.c

googlede "high side current monitor" araması yap. çok sayıda devre veya entegre bulabilirsin.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

drmp