16f877a da adcon1 ve porta.4 sorunu?

Başlatan erdogan2734, 12 Kasım 2012, 15:12:21

erdogan2734

DEFINE ADC_BITS 10      'ADC 10 BİT
DEFINE ADC_CLOCK 3
DEFINE ADC_SAMPLEUS 50  ' ORNEKLEME ZAMANI
ADCON1=%10000010        ' 10 BITLIK ADC ICIN GEREKLI DEGER

KONTROL:
ADCIN 0,Y
GOSUB DELAY_ON
IF Y<615 THEN
SARZL=0
PAUSE 100
SARZL=1
ELSE
GOSUB DELAY_ON
ENDIF
RETURN

Arkadaşlar Merhaba...
Yukarıdaki adc mantığını kullandığım programımda 16f877a nın porta.4 çıkışından 5 volt çıkış almak istiyorum ancak alamıyorum.
Port a.0 dan voltaj okuyorum. Ama dediğim gibi yönlendirme yaptığım halde çıkış alamıyorum.
Bunun sebebi ne olabilir? Yardımımınız için şimdiden teşekkür ederim.

Bildiğim tek şey henüz hiç bir şey bilmediğim...

Maxim

ADCON1=%10000010 diyerek porta.4 ü "ANALOG GİRİŞ" olarak tanıtmışsınız

efsanepoldem

porta.4 open kollektördür. buna dikkat edin.

erdogan2734

Arkadaşlar yanılmıyorsam ETE hocamın nette yazdıklarından bu fikre sahip oldum. PortA.4 den high çıkış alamıyormuşuz. 2.2 k direnç yardımıyla bu bacağı kullanabilirmişiz.
   Bende Port değiştirdim A değilde E portunu kullanacağım.
   Bu arada bilgi sahibi olan arkadaşımız varsa. Ezber yapmadan direk anlayabilmemiz için. ADCON1=%10000010 diyerek neleri açtığımızı neleri kapattığımızı görebiliyormuyuz. Bunları bize anlatabilecek birileri varmıdır. Yoksa azıcık ingilizcemizle pdf araştırması yapmamız gerekecek.

A portunun analog'a çevirdiğimizi anladım.
   Buradan analog voltaj okuyabiliyorum. Ama bazen bu değerler değişebiliyor. (Bu değerler ADCON1=%10000010)
   Bunları artık ezberlemeyelim mantığını kavrayalım. Tabiki yardımlarınızla...

Tagli

Her türlü işlemde birinci derece kaynak datasheet'tir. Buna bakmadan iş yapmamak gerekir.

Ezberden de kaçınılmalı. Mesela RA4'ün open collector olması meselesi de her modelde yok. Örneğin PIC18F252'de RA4 open collector çıkışlı iken, bunun biraz gelişmiş modeli olan PIC18F2520'de bu bacak normal 5 volt çıkış verebiliyor.
Gökçe Tağlıoğlu

erdogan2734

Yine ETE hocamız güzel bir ders ayarlamış. Burada detaylı bilig var tavsiye ederim. Dediğiniz gibi ezberi üzerimizden atmak lazım.
Çünkü karşımıza farklı farklı istekler çıkmakta ve bu istekler için farklı programlar yazmak zorundayız. Sırf bu sebepten dışarıdaki blgilere ezber mantığında mahkum olursak ileriye doğru gidemeyiz...

https://320volt.com/picbasic-dersleri-pic-basic-pro-ile-pic-programlama-5/
Üstte Ete hocamızın anlatımı var...