Güneş pili neden akım üretmiyor?

Başlatan optimum, 28 Kasım 2012, 23:52:37

optimum

Merhaba, İnternette güneş pili yapımı videolarını ve dökümanlarını görmüşsünüzdür. Ben de basit bir örneğini yapmak istedim. Soldaki şekil internette gördüğüm sağdaki ise kendi yaptığım. İnternette söylenene göre 30 mAh ' e yakın akım üretmesi gerekiyor. Ama benim yaptığım deneyde güneşli havada bile 1 mAh bile akım üretmiyor. Acaba sebebi nedir?



- Tuzlu su ekledim.
- Problar ıslak değil.
- Karşılıklı tabakalardan biri bakır oksit diğeri bakır.
- Su tabakaların 1 2 cm geçiyor.

Acaba sıkıntı ne olabilir? Yorumlarınızı bekliyorum iyi çalışmalar.

fatih6761

Tabakaların yüzey alanı ve oksitlenme miktarı ile doğru orantılı olarak akım artar. Elektrotları yaklaştırıp uzaklaştırın. Akım değişiyor mu?

pisayisi

#2
Bakır oksiti elde ettiğiniz yüzeyde sıkıntı vardır, bakır oksiti elde etmek için bakır levhayı  10 dakkalarca ısıya maruz bırakmaktalar. Büyük ihtimalle pilin verimini etkileyen bu yüzeyde yeterli kalitede bakıroksit oluşmamasıdır. İyi bir oksit tabaka oluşsa bile kül gibi dökülebiliyor ...
Murat

optimum

@fatih elektrodları yaklaştırıp uzaklaştırdım ama bir değişiklik yok.
@pisayisi bana bakır plaketten nasıl bakır oksit elde etme yolunu önerirsin. İnternette elektrikli ocakta ısıtıpta elde etmiş. Ben bu şekilde kullanabileceğim sadece tost makinesi var. Oda fazla sıcak olmaz diye kullanmadım.  Bakır plaketin alt tarafı plastik veyahut başka birşey bilmiyorum. Onu tost makinesiyle bakır olan tarafından mı ısıtayam yok ters tarafından mı? Daha önceden küçük tüple ters tarafından ateş verdim. alt taraf alev aldı. alev sönünce alttaki tabaka kalktı sadece bakır oksit kaldı. Yani bakırın renk değiştirmiş hali. Dediğiniz gibi burda bir sorun var. Nasıl bir çözüm önerirsiniz? İyi çalışmalar..

pisayisi

Ben baskıdevre için olmayan normal bakır levha ile deneme yaparken, gazlı ocakta 10 dakika kadar bekleterek(baya bir alev içinde kalıyor) gri-mavi karışımı bir oksit tabakası elde etmiştim. Uzun zaman oldu ancak beklenen voltajı elde etmiştim, teferruatını ise çok anımsamıyorum.
Murat

optimum

Baskı devre için olmayan normal bakır levhayı nasıl bulabilirim sizce? Elektronikçilere gittim yok dedi. İyi çalışmalar..

muhittin_kaplan

2n3055 in şapkasını kesin daha iyi kaynak olur.

trgtylcnky

Sanırım benzer bir çalışma görmüştüm ama o 40 mikroamper üretiyordu yani miliamper değil. Sizinkinde de resimdeki 30 mikroamper olabilir.

fatih6761

Bakır oksit plakanın çok yüksek derecelerde ısınması lazım. Genelde yüksek güçlü elektrikli ısıtıcı kullanılır. Bakır yanlış hatırlamıyorsan 2 kez renk değiştirmeli. Önce kırmızı renk alacak. Bu Cu2O dediğimiz Bakır(I) oksit. Sizdeki plaka bu durumda. Ama bu maddeden ileri gitmeniz gerekiyor. Isıtmaya devam edildiğinde plaka yavaş yavaş siyah bir renk alacak. Bu da CuO dediğimiz Bakır(II) oksit. Bu madde bize lazım olan madde.
Edit: Şöyle bir video buldum: http://www.youtube.com/watch?v=g5Edw99PgzQ#

optimum

@muhittin kaplan 2n3055 ' i inceledim devre anahtarlama gibi yerlerde kullanılıyormuş. Şapkasını nasıl kullanacağım açıklayabilir misiniz? Güneşte bana bir akım verebilir mi? Veririse ne kadar verir?
@trgtylcnky dediğiniz doğru 40 mikroamper yazıyormuş uygulamada. Ama yine mikroamperler sevisinde bile akım üretmiyor ya da benim elimdeki multimetre bu ölçümü yapmak için yetersiz 20m seviyesine getirdim ölçüm yapmak için.
@Fatih verdiğiniz videoyu izledim. Benim imkanlarımla bunu gerçekleştiremeyeceğim heralde ya da elimdeki bu 1. seviyede(kırmızı renkteki) ki tabakayı alıp ocakta ateşte ısıtsam mı? ya da yeni bir pcb için olmayan bakır levha alıp birinden elektrikli ocak bulun denemeye mi çalışayım?

ziyaretci

Alıntı yapılan: elektroboytr - 30 Kasım 2012, 13:16:13

@trgtylcnky dediğiniz doğru 40 mikroamper yazıyormuş uygulamada. Ama yine mikroamperler sevisinde bile akım üretmiyor ya da benim elimdeki multimetre bu ölçümü yapmak için yetersiz 20m seviyesine getirdim ölçüm yapmak için.



  Büyük bir ihtimal. Çünkü videodaki ölçü aleti büyük olasılıkla galvometre olabilir.

muhittin_kaplan

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/tekno_tezgah/tekno_tezgah.php?proje_id=229
bir aralar, çalıştığım  yerde sızmadan dolayı günlük değiştirdiğimiz 3055 lerle yapmıştım tabi uzun zaman oldu.

optimum

@muhittin kaplan dediğiniz şeyi yapacağım. sizce 10 tane 2n3055 in çipini çıkarsam onları bakır plakete lehimlesem. Levhayı güneşe çıkardıktan sonra  1,5V-6V luk bir standart DC Motoru döndürebilir miyim? Bakır plaket belli bir volt değeri ürettiğinde plaketin neresi + neresi - ucu olur? İnş demek istediklerimi anlatabilmişimdir. İyi çalışmalar

muhittin_kaplan

denemeniz gerekir hatırlamıyorum.

mesaj birleştirme:: 30 Kasım 2012, 21:49:12

neden güneş pili almıyorsunuz

optimum

Amacım DC motorlu aşağıdaki şekildeki sistemi güneşi kullanarak kendi yaptığım güneş piliyle hareket ettirmek. Hazır olarak alabilirim de. O zaman bir anlamı kalmaz heralde. Bir de bi idda gibi birşey var :) Ama sizin önceden kullandığınız yöntem kafama yattı.