Acil durum - balans sensörü?

Başlatan mir_as82, 12 Şubat 2013, 14:04:00

mir_as82

Dönmekte olan bir sistemim var (yaklaşık 6000 devir/dakika) ve eğer sistemde herhangi bir tehlike olduğunda bana sinyal verecek bir sistemi nasıl yaparım? Herhangi bir balanssızlık olduğunda bana sinyal verecek (emergency gibi) ve bende kontolcü de bunu angılayıp sistemi durduracağım.

Klein

Sistemin kidesine loadcell bağlayabilirsin,
Titreşim sensörü bağlayıp titreşimleri analiz edebilirsin,
mikrofon takıp sesi analiz edebilirsin,
akselerasyon sensörü bağlayabilirsin.

mir_as82

Ben balans bilgisi olarak sadece var/yok sinyali almak istiyorum. bunun için hangisi uygun sizce? Benim amacım titreşimi ölçmek değil. Titreşim belli bir değerin üzerine çıkınca bana "tehlikeli durum var" bilgisini vermesini istiyorum. Loadcell bu işi görür mü?

Klein

sadece var-yok bilgisi verecek bir sensör bilmiyorum.  Sonuçta dengesiz dönen bir sistemde titreşim oluşacaktır. Ancak titrşimin sistemin tümünde yaratacağı etki; sistemin büyüklüğüne, dengesizliğin büyüküğüne, hıza, sistemin neye bağlı olduğuna, bağlantı elemanlarına, sensörün bağlandığı yere ve daha aklıma gelmeyen bir çok şeye bağlıu olabilir.  Bu sebeple tam olarak şu sistem ile e iyi sounucu alabilirsiniz diyemem.

Titreşim algılayan otomobil alarmlarında kullanılan bir yöntem vardı. Halen kullanılıyor mu bilmiyorum. Bir pezo transduserin bir köşesine yay takılırdı. Bu yay hafif bir titreşimde sallanırdı. Transduser uçlarında  titreşimin büyüklüğüne bağlı bir sinyal oluşurdu. 
Bu yöntemi deneyerek başlayabilirsiniz. Belki doğrudan otomobil alarmınını da kullanabilirsiniz.

pisayisi

Analog çıkışlı ivme ölçerler ile titreşim genliği lm324 gibi komparatore uygulanacak potanslı basit bir referans gerilim ile karşılaştırılarak kritik noktayı geçtiğinde çıkışın lojik 1 olması sağlanabilir. Hem titreşimler açısından kritik noktası ayarlanabilen basit bir devre elinizde mevcut olur...
Murat

mir_as82

Peki tavsiye edebileceğiniz herhangi bir ivme sensörü mevcut mu? Nerden alabilirim?

mir_as82

Sizin verdiğiniz devre piezo elektrik malzeme ile yapılmış darbeyi algılayan bir devremi? yoksa bu devrenin işe yaraması için 4001 kullanılacak mı? Benim yapacağım devrenin boyutları en fazla 5 cm x  5 cm boyutlarında olması gerekiyor. Bu şekilde bir devre var mıdır acaba?

mesaj birleştirme:: 13 Şubat 2013, 14:26:15

pardon şimdi baktım :) nor kapısı devresiymiş.