bitirme projesi için öneri verebilir misiniz?

Başlatan engineer42, 17 Mart 2013, 20:32:19

engineer42

herkese iyi akşamlar.... son sınıf öğrencileri bitirme projesi almak zorunda malum bende önümüzdeki dönem alacam inşallah... düşünüyorum bu aralar aklımda farklı şeyler var bazıları önemli şeyler pratik anlamda ama basit kalıyor bazılarıda fantezi olan şeyler ve genelde hocaların listelerinde var...bu fantezi dediklerim benim düşünceme göre ileride iş hayatında çok kullanacağım  şeyler olmayacak belki o yüzden de kendim proje götürmek istiyorum.. sizden istediğim zamanın da sizlerin yapmış olduğu projeler nelerdi? ya da iş hayatında işte şu projeyi yaparsan şunları öğrenirsin senin için iyi bi tecrübe olur filan diye söyleyeceğiniz projeler var mı? benim az buçuk pic c bilgim ( led yakıp söndürebilirim her zaman :D) ve az biraz pcb bilgim var.. (iki katlı çift yüzlü pcb çizmiştim ) çok uçuk olmadıktan sonra proje bedeli de önemli değil... ahh senin yerinde olsam şu projeyi kesin bitirmede yapardım dediğiniz bir proje duysam çok iyi olur :) ( motor, kontrol ve tabiki de elektronik derslerinin içerikleri ile uyuşması benim istediğim kıstaslardan )

EGE

e-mailin ver yollayayım seçersin 1 tanesini
ege

Gökhan BEKEN

Okuduğunuz bölümümü yazmamışsınız.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

M.Salim GÜLLÜCE

Minyatür Bipolar step motorla devir göstergesi yap mesela. Otomobillerde motordevrini gösteren analog görünümlü dijital devre. İstersen paraleline djital göstergede yapabilirsin led panellerle.

:)

engineer42

bölüm elektrik-elektronik mühendisliği.. araçlarda motor devir göstergesini step motor ile mi kontrol ediyorlar.. aslında otomatik kontrol de giriyor işin içine... motorun devir sayısını step motorla gösteriyorlar orayı anladım da peki motorun devir sayısı ne ile ölçülüyor? ( mekanik sistemlerin dilinden pek anlamıyorum)

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: engineer42 - 18 Mart 2013, 18:45:10
bölüm elektrik-elektronik mühendisliği.. araçlarda motor devir göstergesini step motor ile mi kontrol ediyorlar.. aslında otomatik kontrol de giriyor işin içine... motorun devir sayısını step motorla gösteriyorlar orayı anladım da peki motorun devir sayısı ne ile ölçülüyor? ( mekanik sistemlerin dilinden pek anlamıyorum)

Mini step motor ile kontrol ediyorlar göstergeyi...

http://www.mte.net/stepper-motor-for-vw-audi-seat-skoda-dashboards

işin içine Otomatik kontrol de giriyor, mekanik sistemler de...
sen en iyisi bunları birleştirmeyi de bir düşün :)

Extreme

önümüzdeki döneme 6 ay var daha çok şeyler değişir kafanda arkadaşım konu açmak için acele etmişsin bu tip konulardan milyon tane bulabilirsin.

engineer42

evet acele ettim aslında yumurta kapıya dayanmalı... son anda alelacele birşeyler alıp ne yaptığımı anlamadan başlamalı süre azalınca da yaptırmalıyım...  ;) daha iyisi gelmeden zaten kafamda belirlediğim şeyler var ama işin içinden birileri daha orjinal bi fikir verebilir diye umuyorum...

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: engineer42 - 18 Mart 2013, 18:45:10

Step Motorda devir sayısı diye bişey yok Türkçesi Adım Motor dur zaten
Çok adet motor bobini vardır (2-4-6-8..) 2 bobin 4 uç lu olanına bipolar denir.
4 bobin 6 uçlu olanına unipolar denir. Polar= kutup tur.
Bobini,n her birine verdiğin elektirik uygulamasında bir tık (bir adım) döner. Genelde step motorlar tam turu 200 ila 600 adımda tamamlar.
sağa, sağa, sağa yada sola, sola gibi adımlar verdiğiniz akım sıralamasıyla gerçekleştirilir. motoru istediğin pozisyona getirdiğinde adımlamayı bıraktırdığında motor dönmez (bobinlerde enerji olsa bile). Diğer DC fırçalı motorlara benzemez.

Biraz araştırdığında göreceksin.
Birçok mekanik sistemde kullanılır ama mekaniğin değil elektroniğin konusudur.
mesela:
Plotter, Fax, Printer, Digitizer ve CNC tezgahlarında çokça ve devasa boyutlu olanlarınada rastlayabilirsin.
Bundan sonra elektronikçi mekanik ve yazılım bilmek zorundadır.
Bilgisayarcıda mekanik ve elektronik bilmek zorundadır.
Aynı şekilde bir mekanikçide bira elektronik birazda yazılıma vakıf olmazsa yapabileceği çok azşey vardır.
Kendini ona göre yetiştirmelisin. Üniversite sana bunları vermez.
Sen kedi çabalarınla üniversiteden aldıklarınla harmanlayıp piyasaya sunman gerekir.
Yoksa bu piyasada işsizler ordusunda yer almaya kendini hazırla....

Başarılar.

teknikelektronikci

Alıntı yapılan: engineer42 - 19 Mart 2013, 01:02:41
evet acele ettim aslında yumurta kapıya dayanmalı... son anda alelacele birşeyler alıp ne yaptığımı anlamadan başlamalı süre azalınca da yaptırmalıyım...  ;) daha iyisi gelmeden zaten kafamda belirlediğim şeyler var ama işin içinden birileri daha orjinal bi fikir verebilir diye umuyorum...

kacinci sinif? programlama düzeyi ? hangi platform hangi islemci vs. Mühendislikde okuyorsan FPGA ögrenmisindir veya ögreneceksindir FPGA Board üzerine bir proje düsün, madem Mühendis olacan, o zaman sana okuldada faydasi olabilcek bir sey yap.
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

engineer42

programlama düzeyine amatör diyebilirim. fpga adına çok fazla bilgim yok bi ara küçük bi araştırma yaptım. arm ile de bi arkadaşla bi kaç uygulama yapmıştık.. ben aslında bi fikir istiyorum önümde zaman var bi alan belirleyip onun üzerine iyi bi araştrıma yapıp uğraşmak istiyorum..
Alıntı yapılan: Mehmet Salim GÜLLÜCE - 19 Mart 2013, 01:21:38
Step Motorda devir sayısı diye bişey yok Türkçesi Adım Motor dur zaten

motor derken arabanın motorunu kastetmiştim :)

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: engineer42 - 19 Mart 2013, 21:56:34
motor derken arabanın motorunu kastetmiştim :)
Açıkçası sıfır ile 14000 devir arası algılayabilmiştim. Algılama işini Ateşleme ünitesine giden palslerden sayarak elde etmiştim.
Tabiiki daha yükseğine ulaşmışsa bile ölçme şansım olmadı.
ama en büyük sıkıntın minimum ile maximum daki hassasiyeti dengelemekte olacak.
32 bit işlemci kullanmazsan tabii :)

mesaj birleştirme:: 20 Mart 2013, 00:10:54

Alıntı yapılan: engineer42 - 20 Mart 2013, 00:04:38
eğer elinizde video resim gibi materyaller varsa bu konu ile ilgili gönderebilir misiniz?

Daha iyisinide yapabilirim size devreyi gönderebilirim ama
1. si pek işinize yaramaz zira çok özel bir step motor kullanmıştım.
2. si ise hazırını gönderirsem siz yapmış olmazsınız.

Resimlerini göndericeem ama şu an değil. Arşivimden uzaktayım.
Gel gelelim bu konuda bi hayli kaynak bulabilirsin internette.
Takometre yada devir göstergesi diye ara bakalım oltana neler takılacak.
Bizde teknik destek verelim sana en azından fikir bazında. :)

Gökhan BEKEN

Ben şunları öğrenmek isterdim. Belki sizede fikir verir.
Parmak izi okumak
Gözden insan tanımak. (Güvenlik amaçlı)
Beyinden düşünce algılamak(beyinin yaydığı manyetik etkileri algılayarak)
Fiziksel engellilerin hayatını kolaylaştıracak robotik tasarımlar. Mesela adam tuvalete gidemiyor ona bunu kolaylaştıracak birşey yapsan ömür boyu dua eder.
Biraz daha basit olsun derseniz. İnsanı takip eden hareketli kamera.
Herşey insan için biraz insan odaklı projeler olsa daha faydalı olur.
Bir tanıdığım mühendis akciğer ile ilgili bir hastalık için bir proje yaptığını söylemişti. Tam hatırlamıyorum konuyu.
Kolay gelsin.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

bayelektronik

benim kafamdaki bitirime projesi  basit yapıda da olsa mikroişlemci tasarlamaktı.fakat şu an ilgi alanım otomasyona kaydı ayrıca 4 senedir 2. sınıftan 3. sınıfa adım atamadım :(

engineer42

Alıntı yapılan: Mehmet Salim GÜLLÜCE - 20 Mart 2013, 00:00:02

Daha iyisinide yapabilirim size devreyi gönderebilirim ama
1. si pek işinize yaramaz zira çok özel bir step motor kullanmıştım.
2. si ise hazırını gönderirsem siz yapmış olmazsınız.

Resimlerini göndericeem ama şu an değil. Arşivimden uzaktayım.
Gel gelelim bu konuda bi hayli kaynak bulabilirsin internette.
Takometre yada devir göstergesi diye ara bakalım oltana neler takılacak.
Bizde teknik destek verelim sana en azından fikir bazında. :)

çok iyi olur aslında bende kendim birşeyler yapmak istiyorum ama pratikte çok fazla tecrübem olmadığı için şema program filan daha iyi oluyor tabi direk kopyala yapıştır yapmıyorum :)
Alıntı yapılan: meftun - 20 Mart 2013, 00:12:00

Herşey insan için biraz insan odaklı projeler olsa daha faydalı olur.
Bir tanıdığım mühendis akciğer ile ilgili bir hastalık için bir proje yaptığını söylemişti. Tam hatırlamıyorum konuyu.

aslında aklımda olanlardan bazıları da bu tür biyomedikal projeler... ama hakkından gelebilir miyim bilemiyorum... mesela akciğer testi yaptıkları bi cihaz var sadece nefes üfleyerek bi grafik çıkartıyor bu tür şeyler üzerine düşünsem aslında basit ve işlevsel birşey de olabilir

mesaj birleştirme:: 20 Mart 2013, 00:26:47

Alıntı yapılan: bayelektronik - 20 Mart 2013, 00:19:00
benim kafamdaki bitirime projesi  basit yapıda da olsa mikroişlemci tasarlamaktı.fakat şu an ilgi alanım otomasyona kaydı ayrıca 4 senedir 2. sınıftan 3. sınıfa adım atamadım :(
hocam hangi okuldasın? Allah kolaylık versin