AC Motor Hız Kontrol Sorunu

Başlatan oyaz, 14 Nisan 2013, 22:10:36

oyaz

Merhaba

Elimde iki adet AC Motor var biri diğerine göre daha büyük. İkiside 220 V AC Motor. Büyük motorun hızını 5 kademe olarak kontrol edebiliyorum. Triac kullanarak gerilimi kesme yöntemi ile kontrol ediyorum. Bu devreyi küçük motorda denediğimde de hız kontrolü yapıyorum yani kademeyi düşürdüğümde gerilimde düşüyor ama bu gerilim sabit kalmıyor yani ilk başta biraz düşüyor sonra gerilim sürekli değişiyor yani düzgün çalışmıyor. Küçük motorun direnci büyük motora göre daha büyük ilk olarak bu farktan dolayı olduğundan şüpheleniyorum ikinci ihtimal ise Triac ı tetiklemede bir sorun oluyor.Sorun neyden kaynaklanıyor olabilir, yorumlarınızı bekliyorum.
Become a learning machine...

Analyzer

Selam,

TCA785 i bir araştırın.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

oyaz

Yok benim donanımı değiştirmem mümkün değil, dediğim gibi büyük motoru sorunsuzca kontrol eden bir donanım, küçük motorda niye sorun çıkartıyor? İç direnç farklılığından dolayı mı oluyor ?

z

Motor direncinden ziyade küçük motorun endüktansı daha büyüktür. Hız ayarında nasıl bir devre kullanıyorsun?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

darklancet

Bence doğru zamanda tetikleme yapamıyorsun, Fakat devreyi ve yazılımı görmeden kesin karar vermek münkün değil.
bide şu var bağzı motorlara ilk hareketi verebilmen için kondanzator bağlaman lazım. senin motorun kömürlü değilmi.
küçük dediğin motor kömürlü değilse o dediğin devre çalışmaz.

oyaz

@z hocam triac ile gerilimi kesme yöntemi ile hızı kontrol ediyorum. PİC ten tetikleme sinyalini MC3022 otosu üzerinden tirac a veriyorum.

oyaz

Motorda bildiğimiz AC motor yani çalışmama gibi bir sorun yok çalışıyor fakat hızı düşürdüğümde gerilim sabit kalmıyor.Sorun bu.

ferit06

triyakla gerilimi kesiyorum derken;  zaten hızı düşürmek için gerilimi(ort) düşürmüyormusun? Düşürdüğün hızda triyak hep aynı açıda açılıyormu? Triyak gate akımı yeterli olmuyor olabilir.

oyaz

evet dediğiniz gibi hızı düşürüyorum kesiyorum dediğim o. Fakat aynı donanıma sahip başka bir kart ve programla deniyorum onda gerilim değerleri daha farklı oluyor. Acaba triaclar kendi içinde de mi farklı oluyor. BTA 16 Triacını kullanıyorum. 

ferit06

Triyaklar farklı marka olabilir. Farklı üretim bandından çıkmış olabilir. O nedenle sınır değerlerde çalışma her zaman risklidir.

oyaz

http://imageshack.us/photo/my-images/40/ekranalntsi.JPG/

Linkte kullandığım devre var. ZERO-C kısmı ile sıfır geçişini algılıyorum. Alt kısımda ise MOC3022 optosu üzerinden Triac ı sürüyorum.

z

Motora paralel 100w civarı bir lamba takmayı dene. Bakalım sonuç nasıl olacak?

oyaz

@z hocam bağladım, değişen bir şey yok gerilim dalgalanmaları lambada görülüyor.Yani parlaklık artıp azalıyor.

z

O zaman scopun bir kanalı ile sıfır dedektör çıkışını, diğer kanalla da triac tetikleme palsını izle.

Problemin kaynağı kesinleşsin.

Okan AKÇA

220 dogrultup tekrar mosla sürerek pwm ile hızını  frekansı degiştirerek ayarlayabilirsiniz degilse motor  sargılara uygulanılan gerilim düstügü icin tork düşüşü olacaktır ve ısınacaktır. ancak daima aynı hızda dönmeye çalışacaktır.