smps deki parazit

Başlatan floresan, 22 Nisan 2013, 22:57:52

floresan

smps güç kaynakları radyoyu etkiliyor. fm jummer gibi görev yapıyor. 12v 5a şerit ledleri besleyen güç kaynağı var. yüke bindiği zaman az ilerdeki radyoda cızırtı başlıyor. diğer kanallarıda cızırtılı çekiyor.  laptop adaptörü de öyle. çıkıştan akım çekmezken sorun yok. yüke bindiği zaman cızırtı başlıyor. farklı radyolarda denedim. neden öyle olabilir? trafo 100mHZ civarında frekans mı yayıyor?

Kabil ATICI

Parazit'i her elektrikli alet yapar. Sadece farklı dalga boylarında. Em basit oyuncak moturundan en karmaşık elektronik cihaza kadar. Sadece şiddetleri kabul edilebilir seyiyede tutulmaya veya ötelenmeye çalışılıyor.
Günümüzde radyo gibi cihazların azalması ile pek farketmiyoruz...

Radyonun bile başka bir radyoya parazit yaptığını gördüm...
ambar7

floresan

peki o parazit smps nin neresinden geliyor olabilir? engelemek için ne yapmak lazım? radyo dinleyemiyorum.

z

Parazitin kaynağının tek bir suçlusu yok.

Doğrultucu diyodların kapasiteleri ve trafonun kaçak endüktansı.
Trafonun kaçak endüktansı ve buna seri paralel gelen kapasiteler.

Sorun şu. 20...100 Khz aralığındaki bir frekansla uyarılan rezonans devreleri kendi frekanslarında çınlıyor. Bunun sonucunda anahtarlama frekansının harmonikleri yanısıra bir de bu rezonans devrelerinin kendi frekanslarında yayılım oluyor.

Başlı başına ayrı bir iş bu.

Anahtar kelime TEMPEST.

http://www.google.ie/search?q=hdd+crash&hl=en&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=6gh4Uf_ODYKfO_-UgJAK&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1429&bih=677#hl=en&tbm=isch&sa=1&q=tempest+EMI+emissions&oq=tempest+EMI+emissions&gs_l=img.3...11184.12107.10.12767.4.3.0.1.1.0.245.505.0j2j1.3.0...0.0...1c.1.11.img.68ZFQgY5lqA&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.45580626,d.ZWU&fp=6973f59c91ce16ad&biw=1429&bih=677
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

pisayisi

Trafonun 100 Mhz de salınım yapması mümkün değil, yük üzerinde anahtarlama frekansı ile beraber oluşan  daha yüksek frekanslı harmonikler nedeni ile radyoda cızırtı duyuyorsunuz. Ya da son ihtimal yükünüzün davranışı bu harmoniklerin havaya enjeksiyonunu kolaylaştırıyor olabilir. Girişte pasif yada aktif emi filtresi yok ise hat üzerinden de tüm yapı içinde radofrekanslarına enterferans olabilmektedir. Tel kafese güç kaynağını sarıp çıkışın toprağına bağlayıın böylece oluşan faraday kafesini hem yük hem de adaptör için tekrarlayarak asıl yayılımın yükten mi yoksa kaynaktan mı yada hattan mı ileri geldiği tespit edilebilir...
Murat

z

Trafo kaçak endüktansı, kaçak kapasite ve doğrultucu diyodların iç kapasitelerinin belirlediği rezonans frekansı neyse o frekansda yayınım olacaktır. Bu akım yolu en büyük genlikle akıma sahip olduğunan bu kısımlar riskli bölgeler. Diyodlara paralel RC lerle rezonans frekansı kritik frekanslardan uzaklaşılmaya çalışılıyor.

SMPS lerde doğrultucu diyodlara paralel bağlanan RC nin en önemli amacı bu.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com