Pic Bilgisayar Haberleşmesi Yardım!!

Başlatan KIRIKDR, 06 Mayıs 2013, 21:24:36

KIRIKDR

Arkadaşlar daha önce hiç ihtiyaç olmadığı için ilgilenmedim.. Pic ile Bilgisayarın saatini okumak istiyorum.. Bunu en basit nasıl yapabilirim.. Seri port daha kolay gibi ama usb haberleşmesi olursa da laptop ile haberleştirebileceğim.. Örnek proje vs paylaşırsanız sevinirim.. Herkese iyi çalışmalar..

Tagli

USB ile hiç uğraşmadım ama seri port dönüştürücülerinin kullanımı çok kolay, ben dizüstü bilgisayarda hep onları kullandım. Bilgisayarda yazacağın bir programın sistem saatini okuyup (ki bu kısım kolaydır, her dilde bunu yapan hazır fonksiyonlar olur) anlayacağı bir şekilde PIC'e yollaması gerekli. İletişimin nasıl olacağına sen karar vereceğin için bu kısım biraz uğraştırıcı olabilir.
Gökçe Tağlıoğlu

KIRIKDR

Arkadaşlar pic ile bilgisayar haberleşmesini rs232'den yapıyorum fakat şöyle bir sorun olmakta... laptop için rs232 - usb dönüştürücü kullanıyorum, devreyi bu dönüştürücü üzerinden COM1 olarak bilgisayar ile seri haberleştirmek için tanıtıyorum. (bu arada win7 kurulu bilgisayarımda) win 7 de hyper terminal olmadıdığı için hyper terminali indirdim (putty.exe diye ayrı bir program var onu da denedim). Terminal ile pic haberleşirken hiçbirşey yazmıyor , yazsa da garip garip karakterler çıkıyor.. Bu karakterler de pic'e güç verdiğimde ya da picten enerjiyi keserken çıkıyor.. Program isiste çalışıyor ama breadboardda çalıştıramadım .. Dosyalar ekte..

https://hotfile.com/dl/222850521/a410e23/rsr232.rar.html

pea

Baudrate, parity bit vs iki tarafta da aynı mı?

KIRIKDR

evet aynı hocam.. 9600 de stop bit 1 olaraak ayarlı .. Breadboardu da kontrol ettim sorun yok.

Gökhan BEKEN

Hocam veri gönderirken ve okuma yaparken bekleme 100ms bekleme yapmanız gerekebilir. Program olarak  "tera term" i öneririm ben onu kullanıyorum, gayet pratik ve basit.

mesaj birleştirme:: 14 Mayıs 2013, 22:57:19

Ayrıca 25mhz üzerinde seri iletişim kullanamamıştım. Kristali daha düşük bir değer ile değiştirince çalışmıştı.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

KIRIKDR

USB-RS232 dönüştürücü ile laptoba bağladığımda terminalden  şöyle yazılar okumaktayım ;

üÿşüøÿÿ@øÀÿöøøşà`<üşÀğş8üşÀş
                             ^x<lÊæØÿÿüİş

~ÏüàÀ` ÿâøÜÿÿ

Bu şekilde şaçma sapan karakterler geliyor, artık son çare masaüstü bir bilgisayarın seri portuna dönüştürücü olmadan bağlamak kaldı..

Tagli

Ya baud rate'ler farklı, ya da PIC tarafındaki yazılım veriyi ASCII karakteri olarak dağil ham byte olarak yolluyor.

Bir de bilgisayar tarafındaki ayarlarda "hardware flow control" gibi birşey varsa onun kapalı olması lazım. Ama anlamsız da olsa bazı karakterler geldiğine göre, sorun muhtemelen bundan değildir.
Gökçe Tağlıoğlu

Gökhan BEKEN

Alıntı yapılan: KIRIKDR - 15 Mayıs 2013, 10:57:16
USB-RS232 dönüştürücü ile laptoba bağladığımda terminalden  şöyle yazılar okumaktayım ;

üÿşüøÿÿ@øÀÿöøøşà`<üşÀğş8üşÀş
                             ^x<lÊæØÿÿüİş

~ÏüàÀ` ÿâøÜÿÿ

Bu şekilde şaçma sapan karakterler geliyor, artık son çare masaüstü bir bilgisayarın seri portuna dönüştürücü olmadan bağlamak kaldı..
dediğimi yaptınız mı?
Yani komutları gönderirken araya delay_ms(100); gibi bir bekleme koydunuz mu?
Kristaliniz kaç mhz? PLL aktif mi?

KIRIKDR

Hocam 4 mhz kristal kullanıyorum PLL aktif değil , dediğiniz gibi 100ms gecikmeleri de verdim fakat olmadı, pic beslemesini usb den veriyorum , 3.4 volt çıkış voltajı var anlamadığım bir şekilde MAx232 ısınmaya başladı bağlantıları defalarca kontrol ettim sorun yok.. Picin Tx bacağına bir led bağladığımda devre çalışırken ledde yanıp sönmeler oluyor , yani pic sinyal yolluyor ama bunu bilgisayara ulastırmada bir sıkıntı var .. Max 232 yi değiştirip tekrar deneyeceğim. Aynı zamanda hyperterminalden başka , putty ve Tera Term de de sonuç alamadım..

Gökhan BEKEN

pici devreye sokma, pice gidecek olan tx ve rx i birbirine değdir bakalım, max232 de sorun yoksa ekranda gönderdiğin verilerin geri geldiğini görürsün.

Tagli

Sorun dönüştürücüde de olabilir. Elime birkaç tane bozuk geçmişti. Bilgisayar sorunsuz bir şekilde tanıyordu ama hiçbir veri akışı olmuyordu. Bu sorunluların hepsi Prolific'li idi. Henüz hiç FTDI'lı bozuk dönüştürücüye rastlamadım.
Gökçe Tağlıoğlu

KIRIKDR

Tagli hocam bende ki iki rsr232 dönüştürücü de proflic bir tanesinin driverinı tanıyor fakat diğerini tanımıyor.. Driveri tanıttığım ile garip de olsa bi haberleşme sağladım şöyle ki picin tx bacağına led de bağladım picten veri çıkarken led pır pır yanıp sönüyor haberleşmeyi 2400 e düşürdüm. Terminalden  a ve s harfine  bastığımda  da yine tx te yanıp sönme oluyor , .. Ama e pinlerine bağlı ledleri yakması gerekirken yakmıyor.. Aynı zamanda  terminal ekranında ledleri yakmak için tuşa basın gibi bir yazı görmem gerekirken bu yazıyı da göremiyorum... Max232 nin bir tanesi yandı değiştirdim yeni taktım bu arada...

mesaj birleştirme:: 16 Mayıs 2013, 15:42:31

Arkadaşlar sorunu çözdüm çok teşekkür ederim .. Max232 entegresi bozukmuş çok güzel çalıştırdım sonunda :))))