Trafosuz ve Trafolu KGK'ları..

Başlatan Mr.Java, 11 Mayıs 2013, 09:57:38

Mr.Java

Arkadaşlar merhaba.UPS'lerde trafolu ve trafosuz güç kaynaklarının farkı nedir ? Biz örneğin trafolu güç kaynakları satıyoruz ve nadiren de olsa hata çıkıyor.Genelde doğrultucular da sigortalarda veya taş çatlasa IGBT sürücü kartlarında çıkıyor.Fakat trafosuz güç kaynaklarını hiç bilmiyorum çalışma prensibi nedir ? genel arızaları nelerdir ? Donanımları nelerdir ?

Örneğin elektriğin sık gidip geldiği,gerilimdeki pik dalgalanmalarının olduğu alanlarda trafosuz upslerde anakartta direk sorun çıkıyor ve maliyeti yüksek olan arızalar çıkıyormuş genelde.

Teşekkürler,iyi forumlar...

ylmz

Bizde genellikle trafolu önerip satıyoruz daha sağlıklı calışıyor trafosuz sistemlere göre trafosuz sistemlerde genel olarak arızalar doğrultucu kısımlarında çıkıyor profesyonel olarak yorum yapamam ama değiştirmişliğim vardır bir kaç tanesinde
Regülatör Dns Trafo | Regülatör | Redresör | Ups

Mr.Java

Devre şeması olsa net yorum yapabilirim fakat tahminimce trafolu cihazlarda girişte dc bar yükseltilmesi kondansatör ile yapılırken trafolularda trafolu cihazlarda trafo ile yapılıyor bu sebebten dolayı girişteki gerilimden ups hiçbir zaman etkilenmiyor.tek dezanavantajı verim olması.O da zaten %6 civarı kadar.

ylmz

Ama şu bir gerçek kullanım ömrü daha uzun trafolu sistemlerin .
Regülatör Dns Trafo | Regülatör | Redresör | Ups

Mr.Java

#4
+

Trafosuz sistemlerde kondansatör aktif olduğundan kapasitif kaçınılmazdır.Tedaş tarafından ceza kesilmesi muhmemeldir.Ayrıca trafolu cihazlarda çıkış gerilimi izoleli olduğundan hiçbir sıkıntı çekilmeden güvenle kullanılabiliyor.Benim aklıma gelenler bunlar.Başka ?

islergucler

Ceza kesilecek kaynağın gücü nedir?

Mr.Java

10KVA sistemlerde cezaya girmiyor fakat 20KVA Güç faktörü 8 upste cezaya girer mi?

frederic

Kondansatör bulunan ups ler endüktif değil kapasitif yük basarlar şebekeye. Ceza oranını da güç faktörü değil, aktif güç ile reaktif gücün birbirlerine olan yüzdesi etkiler.

Mr.Java

Gözümden kaçmış doğrudur.

şimdi görünen güç (VA)2= Reaktif güc(W)2 + Aktif güç(Var)2.
buradan aktif güç = görünür güç x cos0;


cihazım 10000VA yani;

10000x0.8=8KW aktif güç.

reaktifimiz ise =1.5625 var yapıyor.

Cezaya düşme olasılığı varmıdır ?

frederic

kapasitif % = kapasitif / aktif

kapasitif % = 1562 / 8000 = 0,19

Bu yüzde ile cezaya girmez, tabi çıkış daima tam yükte çalıştığı sürece.