Elde Stencil yapmak mümkün mü

Başlatan t2, 17 Haziran 2013, 12:25:52

learner

Alıntı yapılan: yldzelektronik - 20 Şubat 2014, 10:07:20
@Elektroemre

Dizgi ile çekilmiş resimlerin varsa ekler misin?Merak ettim nasıl gözüktüklerini.

Biraz acemice oldu ama bir fikir verir https://www.dropbox.com/sh/17jgzzoan79pt5q/SgwwPRIr9q

JKramer

Sizin folyolar çok düzgünmüş. Ben ruloyu açtıktan sonra o kadar düz olmadı.

Bunun dışında; yukarıdaki örneklerde görüldüğü gibi, çekme yönüne göre pay bırakmak gerekiyor. Ben az bırakmışım, banta ve dışına lehim bulaşıp çalışma alanını daraltıyor.

0.12 mm küçültme fazla gibi geldi. Bir dahaki sefere 0.08 mm deneyeceğim.

Spatula olarak hırdavatçılarda satılanlardan (boya kazımak için sanırım) kullanabilirsiniz. Eni çeşitli uzunluklarda (20'lik, 50'lik, vs.) olanlar mevcut. İki tanesini 4 TL'ye aldım.

Lehimi çekerken biraz bastırmak gerekiyor, elinizi korkak alıştırmayın :).

Asıl pcb'yi ve bunu sıkıştırmak için kullanılan diğer pcb'leri doğrudan masaya değil de bir kartona (kargo kolisinin bir parçası mesela) bantlarsanız taşınabilir oluyor. İşiniz bitince ya da araya başka bir iş girerse hemen kenara alabiliyorsunuz. Bu başlıkla ilgili değil ama aynı yöntemi smd malzemeler için de kullanabilirsiniz. Bunu da şu videoları olan elemanda görmüştüm; kartona çift taraflı bant yapıştırıp malzemeleri de üzerine yapıştırınca hem tek elle şeffaf şeridi  çekebiliyor hem de malzemeleri dağıtmadan hareket ettirebiliyorsunuz.

istinaf duvarı

SMD elemanların padlerini %5 kadar küçültün. Paste katmanını EPS olarak export edin. Top paste katmanını olduğu gibi, bottom paste katmanını aynalanmış olarak çıkartın. 

Tabelacıların kullandığı folyo kesme makinesi var. Neredeyse mikron seviyesinde hasssas kesim yapabiliyor bu makineler. Etrafınızdaki tabelecılara gidin, makul bir ücretle çizimi folyoya aktaracaktır. Yedek olarak birkaç kopya olarak kestirin.

Folyoyu yapıştırmadan önce delik kısımlara gelen folyo parçalarını bir iğne yardımıyla dikkatlice ayıklayın. Folyoyu metale yapıştırdıktan sonra ayıklaması çok zor olur. Ardından folyoyu önceden temizleyip hazırladığınız metal levhanın yüzeyine hava boşluğu kalmayacak şekilde iyice yapıştırın. Metalin arka yüzünü ve yanlarını kesilmemiş folyo parçaları veya bantla sıkıca kapatın.

Ardından asite atın. Sadece açıkta kalan yerler asitte çöüznecek, folyonun altında kalan kısımlar çözünmeyecektir. Tüm padler açıldıktan sonra asitten çıkarın. Folyoyu kenardan bir miktar kaldırıp altın aseton dökün ve yavaş yavaş kaldırmaya devam edin. Aseton yapıştırıcıyı çözerek kolay kalmkasını sağlayacaktır.  Alternatif olarak ısıtma yöntemini de kullanabilirsiniz.